Türk piyasaları kazaya kurban gider mi?

Sevgili dostlar,

Çarşamba günü Borsa İstanbul, salı günü yaptığımız tahminlerimizde belirttiğimiz gibi (-0,24%) 188 puan düşerek 77,619 puandan kapandı. İşlem hacmi 2,694,227,291 TL oldu.

Borsa İstanbul F1 pistinde duran bir yarış arabası olsaydı şöyle tasvir edilirdi:

Sağ ön tekeri, 24 Eylül’de Moody’s’in yaptığı not indirimine bağlı olarak yükselen piyasayı gördü mü sürekli satış yapan yabancı yatırımcılar nedeniyle patlak,

Sol ön tekeri, Fed faiz artırımı sonrası ABD’ye dönmek isteyen yatırımcılar nedeniyle patlak,

Sağ arka tekerin jeopolitik riskler nedeni ile havası inmiş,

Sol arka teker, iktidar muhalefet arasındaki huzursuzluk nedeni patlak,

Motoru oluşturan Türk firmaları tekliyor, duruyor.

Pilot kafayı F1 başkanı olmaya takmış…

Sizce bu yarış arabası ne yapar?

Borsa İstanbul’un bu seviyelerde kalması bile başarı… Gerçi bunun nedenlerinden birisi, dış borsaların Trump nedeni ile olumlu bir hava yakalaması, bunun da BIST’e destek olması, diğeri de yabancıların sert satışlar yapmaya kalktıklarında, ikinci gün tahtalarda alıcı bulamayacaklarının farkında olması olabilir mi?

Bu noktada BIST’in başına gelecek bir kazaya karışmak istemiyorsanız, şu virajlar dönülürken dikkatli olmanızı öneririm:

1-Dow Jones 20 bin üzerinde tutunabilecek mi? Bu noktada geri çekilip, bu virajın dönülmesini bekleyebilirsiniz.

2-Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün 27 Ocak tarihinde değerlendirileceğini açıkladı. Bu tarihte gelecek not indirimi BİST’e takla attırmasa da, spin attırabilir.

3-El-Bab’ın düşmesini takip eden günlerde ABD ve Rusya yaklaşımlarının ne olacağının önemli olduğunu düşünüyoruz.

BORSA İSTANBUL TEKNİK GÖRÜNTÜSÜ

Zayıf işlem hacmi 77,800 puanın aşılmasını zorlaştırıyor. Jeopolitik ya da iç siyasi risklere bağlı olarak negatif haberler, destek seviyelerine geri çekilme ihtimalini sürekli canlı tutuyor. Teknik seviyeler arası sıkışık görünümün devamını öngörüyoruz.

Amerikan doları Perşembe günü ilk saatlerde 3,5090 TL Euro ise 3,6590 TL’den işlem görmekteydi. Amerikan tahvil faizlerinde ve dolar endeksindeki gevşemeye paralel dolar kurunun negatif sürpriz gelişmeler olmaması varsayımı altında 3,50 TL seviyenin altına inmesi, 3,45/3,50 TL arasında işlem görmesi mümkün olabilir.

ABD tahvil faizi ve dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketlerin ise kurduğumuz bu denklemin yukarı yönlü değişmesine, yani 3,55 TL’ye ataklar şeklinde oluşmasına neden olacağını da belirtmek isteriz.

DOLARDA TEKNİK GÖRÜNTÜ

Ons altında Perşembe günü ilk saatlerde 1131 dolardan işlemler geçmekteydi. Amerikan tahvili ile ters mekanizma gereği gevşeyen faiz ons altında düşüşü keserek 1130 dolar seviyesinde taban oluşturmasına olanak tanıdı.

Ons altın yavaş yavaş alınacak seviyede olduğunu göstermeye başladı. Tahvil faizlerinde sürpriz yukarı hareketler görülmemesi halinde ons altının yukarı denemeler yapabileceğini söyleyebiliriz.

ONS ALTINDA TEKNİK GÖRÜNTÜ

Haber takibi ve sorularınız için twitter adresimiz: @evrendevrimz

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.