Türkiye Fotoğraf Federasyonu Başkanı Sefa Ulukan

Sayın Başkan Dr. Sefa Ulukan Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu ne zaman nerede kuruldu? Kimler öncülük etmiştir, kuruluşundan günümüze kimler başkan oldu?

Türk fotoğraf dünyasının bir düşü gerçekleşti ve Türkiye’de ilk defa bir sanat dalı federasyonuna kavuştu. Uzun yıllardır kurulması için büyük çaba harcanan ve değiştirilen yeni Medeni Kanunun 2002 yılının başında yürürlüğe girmesi ile başlatılan çalışmalar tamamlanmış ve Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF), 30 Mayıs 2003 tarihinde tüzel kişiliğine kavuşmuştur.

1800’lü yıllarda gelişmeye başlayan ve kısa sürede tüm dünyaya hızla yayılan fotoğrafın ülkemiz topraklarına gelmesi çok zaman almamıştır. Ancak, grupların ve derneklerin kurularak fotoğraf sanatının ülkemizde gelişmesi aynı paralellikte değildir. Avrupa’da neredeyse yüz yıllık fotoğraf derneklerinin var olduğunu bilmek, Uzakdoğu ülkelerinin dahi fotoğraf federasyonlarının var olması Türk fotoğrafçıları için daima üzüntü kaynağı olmuştur. Fotoğrafın ülkemizde gelişmesi 1950 li yıllardan itibaren dernekleşmenin başlaması ile ivme kazanmıştır. Türkiye’de yıllar içinde 40 civarında dernek kurulmuş olmasına karşın bugün Anadolu’nun dört bir yanında yirminin üzerindeki fotoğraf derneği çalışmalarını sürdürmektedir. Bu sayıya yenileri eklenmekte, üye sayıları ise 2000’lere ulaşmaktadır.

1987 yılından bu güne kadar önce FDÇK (Fotoğraf Dernekleri Çalışma Kurulu), sonra TFDB (Türkiye Fotoğraf Sanatı Dernekleri Birliği) adları altında birlikteliklerini ve çalışmalarını sürdüren fotoğraf dernekleri, federasyonlarına kavuşmanın ardından 16 yıllık birlik deneyimi ve kazandığı resmi sıfat ile artık daha güçlü ve sistemli olarak Türk fotoğrafının gelişmesi, geniş kitlelere ulaşması, ulusal ve uluslararası platformlarda daha etkin temsil edilmesi için çalışmalarına devam edeceklerdir.

Fotoğraf Sanatı Federasyonu TFSF’nin hedefi; fotoğrafın gerek belge, gerekse sanatsal boyutunu kullanarak, toplumumuzda bakan değil gören nesiller yetişmesine katkıda bulunmak, Türkiye’de fotoğraf sanatının gelişmesi ve güçlenmesi için yapılacak çalışmalara öncülük etmek, uluslararası ortamlarda Türkiye’yi başarı ile temsil etmektir.

FEDERASYONUN KURUCU DERNEKLERİ

Federasyon kurucusu dernekler şöyle: AFAD - Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği, ANFAD - Antalya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği, BANFAD - Bandırma Fotoğraf Amatörleri Derneği, BASAF- Balıkesir Sanat Fotoğrafçıları Derneği, EFOD- Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği, FOTOFORUM- Fotoğraf Sanatı Derneği– Trabzon, FOTOGEN- Fotoğraf Sanatı Derneği– İstanbul, FSK - Fotoğraf Sanatı Kurumu– Ankara, GAFSAD- Gaziantep Amatör Fotoğraf Sanatı Derneği, İFOD- İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği, İFSAK- İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği, KASK- Kocaeli Fotoğraf Sanatı Derneği, KONFAD- Konya Fotoğraf Amatörleri Derneği, MFD - Mersin Fotoğraf Derneği, ZEYFOD- Zeytinli Fotoğraf Amatörleri Derneği– Edremit.

FEDERASYON BAŞKANLARI

TFSF’nin kuruluşundan bu yana kurucu yönetim kurulu dahil 9 yönetim kurulu seçilmiştir. Bu yönetim kurullarında sırasıyla Mehmet Özcan Taras ilk 4 dönem başkan olarak görev almıştır. 2011 yılında M. Turgay Bilge görevi devir aldı. 2013’te 2015 yılına kadar Sami Türkay görev yaptıktan sonra 2015 genel kurulunda ise İbrahim Göksungur ve Necip Evlice dönüşümlü olarak başkanlık görevini yürütmüştür. 2017 yılında bu kez Ahmet Beyhan Özdemir başkan seçilmiştir. 2019 yılında ise yapılan tüzük değişikliği ile çalışma süresi üç yıla çıkarılan yönetim kurulunun başkanlığına ben seçilmiş bulunuyorum.

  • TFSF yönetim kurulu nasıl seçilir? Sizin yönetim kurulunuzda kimler var? Yönetim kurulu toplantılarının toplanma aralığı nasıldır? Nerede toplanır, neler konuşursunuz?

TFSF yönetim kurulu genel kurulca belirlenir. Genel kurul ise TFSF’ye üye derneklerin üye sayıları ile orantılı sayıda delegelerin bir araya gelmesi ile oluşturulur. Son döneme kadar her iki yılda bir yapılan bu seçimler son genel kurulda 3 yıla çıkarılmıştır. 2019 yılında benim başkanlığımda görev alan yönetim kurulunda asil üye olarak Sefa Ulukan (Başkan)- FOTOĞRAFYA, Serdar İyiiz (Başkan Yardımcısı) - EFOD, Abdullah Sezgin (Başkan Yardımcısı) - SAMFAD, Duygu N. Kaşıkcı (Genel Sekreter) – FSK, Cengiz Han Günesen (Sayman) – KASK ve üyeler Erol Özer- MFD, Deniz Aydemir- / MUFSAT, Koray Ürkmez- MARFOD, Murat Berkyürek- AFSAD, Ozan Kalendergil- GAFSAD, Tülay Emek- BEYFOTODER. Yedek üye olarak da Ahmet İmançer- EFSA, Burak Durhasan- ARKAPLAN, Burak Kurt- OFSAD, Emel Güley/ DEFSAD, Fahri Tunç / AKFOD, Mehmet Hilmi Baysal- TEFSAD, Mustafa Doğan Şahiner- NİFAD, Nimet Gönenç Çınaroğlu- UFAD, Onur Demirkapı- AYFOD, Özcan Şimşek- EDFOD, Ünal Özfuçucu- BODFAD görev aldı.

Tüzüğümüz gereği her 2 ayda bir yapılması gereken toplantılarımızı biz her ay yapmaktayız. 2 ayda bir de yedek üyelerimizle birlikte 22 kişi olarak toplanmaktayız. Ayrıca Türkiye’yi coğrafi bölgelerine göre 12 bölgeye ayırarak, buralardaki derneklerden sorumlu bir yönetim kurulu üyemiz “Bölge Sorumlusu” görevini üstlendi. Böylelikle şu anda Türkiye’nin 35 iline dağılmış 62 derneğimizle yakın iletişim içinde olmayı sağladık. Toplantılarımızı genelde Ankara’daki merkezimizde 2 günlük sürelerde yapmaktayız. Ancak belirli dönemlerde Türkiye’nin belirli bölgelerinde bölge başkanları toplantısı şeklinde geniş katılımlı yürütüyoruz. Gündemimizde güncel işleyişlerimizin yanı sıra yürütmeye çaba sarf ettiğimiz projelerin gelişmeleri vardır.

FOTOĞRAF DERNEKLERİYLE ÇALIŞMALAR...

  • TFSF’nin kuruluş amacı nedir? Fotoğraf dernekleriyle ilgili neler yaparsınız? Üye derneklerin, üye sayısı toplamı ne kadardır?

TFSF Türkiye’de mevcut derneklerin bir çatı kuruluşudur. Amacı detaylı olarak tüzüğümüzde yazılmıştır ama özetle güç birliği ile fotoğraf derneklerinin sorunlarını çözmek kadar, fotoğraf sanatında katkı sağlayıcı çalışmalar içine girmektir. Bu amaçlar doğrultusunda derneklerin birbirleri ile organik bağını sağlayıp, ortak projeler üretmekteyiz. Üye dernek sayımız çok yakın zamanda 36 ilde 63’e ulaşmıştır, bu derneklerin toplam üye sayısı 6000 civarındadır.

ÖNCELİK FOTOĞRAFTA

  • Sefa Ulukan neler yapar? Adana’da kişisel olarak nasıl etkinlikler yaptınız, yapıyorsunuz?

Boş vakitlerimde doktorluk yapıyorum, mesleğim bu. Ancak TFSF başkanı olduktan sonra yoğun olarak mesaimi bu doğrultuda kullanıyorum. İlk sekiz ayımda yaklaşık 35 derneğimizi yerinde ziyaret ederek birebir görüşüp toplantılar yaptım ve yönetim kurulumuzun iş planlarını koordine ediyorum. Adana’da 1978 yılında AFAD’ın kurucu üyesi oldum, şu an onursal üyesi olarak devam ediyorum. Ayrıca yine 1998 yılında kurucusu olduğum Fotografya Derneği’nin başkanlığını yürütüyorum. Bu arada dernek içinde ve dışında fotoğraf atölye çalışmalarında katılımcılara destek oluyorum. Fırsat kalırsa fotoğraf çekiyorum.

  • Fotoğraf sanatının gelişmesi için neler yapılmalıdır, derneklere ve üyeleri ne gibi önerileriniz olur?

Dernekler ülkemizde fotoğraf sanatı ile uğraşanlar için bir vaha görevi görürken etkileşimlerle kişilerin gelişmesine yardımcı olmakta. Burada usta çırak ilişkisi önemli olmakta, özellikle bazı derneklerimizde. Derneklerin şu günlerde en büyük sorunu “yaşlanmaları”, dernek üyelerinin yaş ortalaması gittikçe artmaktadır. Derneklere ve üyelerine en büyük önerim projeli konular çalışarak özgün fotoğraf üretmeleri.