Türkiye’nin ana film festivali olacak
8. Malatya Uluslararası Film Festivali, 09-15 Kasım günlerinde sinemaseverlerle buluştu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ‘Henüz sekizincisi yapılan bir festivalin, Türkiye’de düzenlenen ilk dört festival arasında anılması elbette gurur verici. Ama hedefimiz tabii ki ilk iki içerisinde yer almak’ dedi
Malatya’nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin Türkiye’ye ve dünyaya tanıtımında önemli bir görev üstlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, bu yıl sekizinci kez düzenlendi. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 09-15 Kasım günlerinde düzenlenen festival, kazananlarını açıkladığı ödül töreni ile sona erdi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Köçer ile Uluslararası Film Festivali’nin Malatya için önemini, kazanımlarını ve projelerini konuştuk. Başkan Polat sorularımızı şöyle yanıtladı:
Malatya’da uluslararası bir film festivali düzenlenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Malatya Uluslararası Film Festivali’nin, öncelikli olarak Malatya’nın tanıtımına, çok önemli bir katkısı olduğunu ifade etmeliyim. Festival, şehrimizin tanıtımı için ciddi bir değer oluşturuyor.
Salt şehir tanıtım çalışması olarak mı değerlendiriyorsunuz?
Film festivalimizin çıkış noktası, Malatyalı hemşehrilerimizi beyazperdeyle, sinema sektörüyle buluşturmak.
BAŞARI KOLEKTİF
Festivalin marka değeri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Uluslararası düzeyde yapılan bir organizasyonun başarısını, tek bir noktada aramak yanlış olur. Festivali oluşturan parçalara baktığımızda; öncelikli olarak Malatya’yı teşkil eden tüm unsurların kenetlenmesi gerekiyor. İkinci olarak Türk ve dünya sinemasının şehrimizi ve festivalimizi dikkate değer bulması, son olarakta yaptığımız işi iyi anlatabileceğimiz tanıtım ağının, iyi yönetilmesi zorunlu. Türkiye’nin önde gelen festivallerden biri olabilmek için tüm bu bileşenlerin, uyumlu bir şekilde bir arada olması bizi mutlu ediyor. Yakaladığımız başarı kolektif bir başarıdır.
Festivalin sinema sektörüne katkısını nasıl yorumluyorsunuz?
Her film festivalinin, sinema sektörü için önemi yadsınamaz. Malatya Uluslararası Film Festivali içinde; sinemayı oluşturan paydaşların maddi ve manevi desteklenmesi, başarının ödüllendirilmesi, motivasyon kaynağı oluşturması, sinemada üretim sürekliliği sağlaması, yapımların vizyona kazandırılması gibi çok önemli kazanımlardan bahsedebiliriz. Katkı sunan bir çok yönüyle, film festivalimizi çok önemsiyoruz.
SALONLAR TAMAMIYLA DOLDU
Sekizincisi düzenlenen festivalin istatistiki rakamları nasıl?
09-15 Kasım 2018 tarihleri arasında, ulusal ve uluslararası sinemanın, yaklaşık 90 seçkin yapımını (uzun metraj/kısa metraj) beş farklı sinema salonunda izleyicilerimizle buluşturduk. Salon doluluk oranımız yüzde yüze ulaştı. Malatyalı sinemaseverlerin festivale olan ilgisi, yaptığımız işin ne kadar anlamlı olduğunu ortaya koyuyor.
Festivalin hazırlık çalışmaları ne kadar zaman sürüyor?
Şu anda, sekizinci Malatya Uluslararası Film Festivali’nin son günündeyiz. Yarın sabah uyandığımızda 9’uncu festivalin fikri olarak tohumlarını ekmeye başlayacağız. Filiz vermeye başladığı ve bizim yoğun olarak ele almaya başladığımız süreç son 6 aylık zaman dilimi. Kültür Daire Başkanlığımız, Festival Direktörü başta olmak üzere, festival komitesi ile yoğun bir çalışma sürecini başlatmış olacaklar. Gecesi, gündüzü festival ile geçen bir ekipten bahsediyoruz.
Festivali taşımak istediğiniz özel bir nokta var mı?
Zirve dediğiniz nokta aslında inişe başladığınız noktadır. Bu noktadan hareketle, henüz sekizincisi yapılan bir festivalin, Türkiye’de düzenlenen ilk dört festival arasında anılması elbette gurur verici. Hedefimiz tabi ki ilk iki içerisinde yer almak.
ERDEMLİ ŞEHİR
Malatya’nın sosyo-kültürel yapısı hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Yaklaşık 1100 yıl önce yaşamış olan ünlü filozof ve bilim adamı Fârâbî, ‘Erdemli şehir’ adlı bir tez ortaya koydu. Ünlü düşünüre göre ‘Erdemli şehir’; gerçek adalete dayanan ve insan merkezli siyaset anlayışını merkezine alan, âlim ve erdemli kişilerin yaşadığı yerdir.
‘Erdemli şehir’ konusunu biraz açabilir misiniz?
Fârâbî’nin ünlü tezi, şehirleşme açısından büyük önem taşıyor ve günümüzde güncelliğini koruyor. Şehrin fiziki yapılanmasının yanı sıra bilim, kültür ve sanat alanında da nitelikli ve donanımlı insanlardan oluşması, bu tezi tamamlıyor. Bu noktadan hareketle şehrin; bilim, kültür, sanat ile buluşması ve iç içe olması büyük önem taşıyor. Malatya, bulunduğu coğrafyada, bu tezi doğrulayan ‘erdemli’ bir şehirdir.
Malatya’nın, bölgede etnografik olarak, önemli bir yer taşıdığını söyleyebilir miyiz?
Anadolu’nun her karışında var olan, akademik anlamda gelişmemiş ve sosyo-kültürel yapı içerinde şekillenmiş çok fazla sanatsal üretim göze çarpıyor. Bu kültürümüzün zenginliğini ortaya koyuyor. Örneğin; halk müziğinin toplum yaşamımızda yaygın olduğunu görebilirsiniz. Ya da yaratıcı düşüncemizin yansıdığı gündelik eşyalarda izini sürebilirsiniz. Yerel yönetim olarak bizim amacımız, ‘Erdemli şehir’ kültürü içinde şehrin gelişimine ve şehir insanlarının kültürüne doğrudan bilimsel olarak katkıda bulunmak.
Büyükşehir Belediyesi olarak kültür ve sanat alanında faaliyetleriniz nelerdir?
Büyükşehir Belediyesi olarak standartın yükselmesi, kalitenin artırılması ve tabana yayılması için özel programlar oluşturuyoruz. Sahne sanatları ve güzel sanatlar için oluşturulan, her yaş grubundan vatandaşlarımızın katılabildiği eğitim programlarının yanı sıra belediye bünyesinde oluşturduğumuz tiyatro topluluğumuz ve müzik topluluğumuz bulunuyor.