Uğur Dündarların dokunulmazlığı

Yalnız milletvekillerinin dokunulmazlığı yoktur. Uğur Dündar, Emin Çölaşan, Necati Doğru gibi seçkin yazarların da dokunulmazlığı vardır.
Anayasanın veya kanunların düzenlediği dokunulmazlıktan söz etmiyoruz. Daha önemlisi, toplumun güvence altına aldığı dokunulmazlıktır.

TOPLUMUN GÜVENCESİNDEKİ DOKUNULMAZLIK

Her toplum, kendi hayatı içinde değerler üretir. Bu değerler, toplumun koruması altındadır. Filozoftur, bilim adamıdır, icatçıdır, yazardır, şairdir, sanatçıdır, halk önderidir, kalbur üstü gazetecidir, her toplum kendi serüveni içinde görmüş geçirmiş değerler üretir. Bu insanların özgür olmaları, gönül ferahlığı içinde çalışmaları, toplum için en büyük güvencedir. Onların yaptığı işlere, söyledikleri sözlere katılırsınız veya katılmazsınız, ancak onları korumak toplumu korumaktır. Onlara hoşgörü, toplum içinde hoşgörünün de güvencesidir. Bu nedenlerle onların özgürlük alanı herkesten farklıdır.

HİKMETİ HÜKÜMET

Seçkin aydınların dokunulmazlığı, hele hükümette bulunanlar açısından isabetli yönetimin önde gelen koşulları arasındadır. Sık sık onlara bakar ve yönetiminizi sınarsınız. Onların size göre yerinde olmayan görüşler ileri sürmeleri, ülkeye ve yönetime hiçbir zarar vermez. Nasıl olsa hakikat, doğru yönetimin yanındadır.
Güvenceli aydınların dokunulmazlığı da tıpkı milletvekillerinin dokunulmazlığı gibidir. O dokunulmazlık, ülkede gönül rahatlığı sağlar.

PADİŞAHIN FERMANLI DELİSİ

Hangi padişahındı, Fatih veya Kanuni olacak, fermanlı delisi varmış, o fermanlı deli istediğini söyleyebilirmiş, hatta istediğini yapabilirmiş.
Aslında “Fermanlı deli” dedikleri deli falan değil, zamanın en akıllısı. Padişah, ona verdiği “delilik” ruhsatıyla Batılıların “Raison d’état” dedikleri hikmeti hükümeti, yani devlet aklını güvence altına almış. Doğru yönetim, kimi zaman delilik diye görülen sıradışı eleştirilerle ve tavırlarla sınanır. Devlet yönetme sanatının en temel ilkelerinden biri de, toplumun yetiştirdiği seçkin aydınlara dokunulmazlık vermektir. Dokunulmazlığı olanların şu veya bu görüşten olmasının bir önemi yok. Hatta akıllı devlet adamları, özellikle farklı yollar gösterenlere, kendisini eleştirenlere dokunulmazlık tanır.
Devlet adamları için en tehlikelisi, kendilerini onaylamaktan başka marifeti olmayanların oluşturduğu bir ortamda hükümet yönetmektir. O ortam, suç tanımlarını da oraya buraya çeker.

BU YAZININ NEDENİ

Bu yazıyı kimi gazetelerde çıkan haberlere borçluyuz. Yazılanlar doğruysa, İstanbul Başsavcılığında Uğur Dündar, Emin Çölaşan ve Necati Doğru hakkında dosyalar hazırlanıyormuş. Umarız yanlıştır.
Onların toplumsal dokunulmazlığı, aslında Türkiye’nin dokunulmazlığıdır. Bu tür seçkin aydınlarımıza tanınan özgürlük alanı ve güvencesi, toplum için gereklidir. FETÖ soruşturmalarının sağlıklı yürümesi için, toplum vicdanını incitmemeye özen gösterilmelidir.
Uğur Dündarların dokunulmazlığı, en az milletvekili dokunulmazlığı kadar önemlidir.