Ülkemizin en önemli derneklerinden İFSAK 60 yaşında
Kanımca ülkemizin en önemli derneklerinden birisidir İFSAK... Altmış yıldır ayakta durmuş büyük çoğunluğu eğitim çalışmaları olarak yüzlerce etkinlik yapmış ve binlerce insan yetişmiştir buradan. Evet binlerce insan inan buna... Birçok önemli görsel alanda çaba veren insan mutlaka İFSAK’a uğramış burada bilgilenmiş ve yüreklenmiştir. Bir süre benim de üye olduğum İFSAK’ı anlatacağım bugün, Başkan Altan Bal’a sorular soracağım.
GÜLTEKİN ALAKURT ARAŞTIRDI
24 Aralık 1959 tarihinde Nurettin Erkılıç öncülüğünde yedi fotoğraf amatörü tarafından kuruldu. İstanbul Fotoğraf Ve Sinema Amatörleri Kulübü adını koymak isteseler de, başka bir grup tarafından bu ismin kullanılacağını duyup, Erenköy’de bir arkadaşlarının evini adres gösterip, Erenköy Foto Kulübü’nü kurarlar. Kulübün açtığı ilk sergi 26 Mart - 5 Nisan 1960’da Galatasaray Lisesi koridorlarında olur. Kulübün ismi 15 Ocak 1962 tarihinde İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Kulübü (İFSAK) olarak değiştirilir.
1964 yılında İFSAK başkanlığına soyunan Şinasi Barutçu kulübe büyük bir ivme kazandırır. Zamanın tüm kalburüstü fotoğrafçıları İFSAK’a üye olurlar. İlk yarışmalar, konaklamalı geziler düzenlenmeye başlanır.
1971 yılında Karaköy’deki Kozluca Han’da kiralanan oda ile orada burada idare edilen göçebe hayattan yerleşik düzene geçilir. 1978 yılına gelindiğinde ilk bülten, ilk kısa film yarışması, ilk uluslararası yarışma düzenlenir.
1985 yılında İFSAK Fotoğraf günlerinin kutlanmasına başlandı. 25 kez İFSAK Fotoğraf günleri, 40 kez de kısa film belgesel yarışmaları düzenlendi.
İFSAK BAŞKANLARI
Nurettin Erkılıç (1960), Hulki Öğreten (1961), Şinasi Barutçu (1964), Özdemir Cebeci (1968), Tuncay Çötelioğlu (1969), Sami Tepeciklioğlu (1972), Mehmet Bayhan (1976), İbrahim Akyürek (1984), Aclan Uraz (1990), Nevzat Yıldıran (1992), Ali İhsan Gökçen (1995), Sami Aksoğan (1997), Halil İbrahim Tutak (1991), Murat Yaykın (2003), Şahin Dirican (2005), Tanju Akleman (2009), Serkan Turaç (2013).
BAŞKAN ALTAN BAL CEVAPLIYOR
-Değerli Altan Bal İFSAK’a başkan oldunuz. Ve hemen 60. yıl etkinlikleriniz başladı önce bu etkinliklerden söz eder misiniz?
1959 yılında kurulan ve çok değil bir yıl sonra ilk sergisini Galatasaray Lisesi koridorlarında açan bir derneğin 60. yıl kutlamaları da yine üreterek, üretileni paylaşarak ve daha çok sanat meraklısına ulaşmaya çalışarak olmalıdır diye düşündük. 60. yılda 60 etkinlik başlığı altında tüm yıla yayılmış etkinlikler, sergiler, imza günleri, söyleşiler, fotoğraf günleri düzenledik. Etkinliklerimiz 2019 nisan ayında Atilla Dorsay söyleşi ise İKSV Salon’da başladı. 60 sayısını da aştık. 63 etkinlik gerçekleştirdik. Tüm etkinlikleri alt alta yazacak kadar yerimiz olmadığını düşünüyorum. Başlıklar halinde sıralarsak: Önemli fotoğrafçılardan gösteriler söyleşiler, yurt dışından gelen sergiler, film gösterileri, belgesel galaları, imza günleri, İFSAK arşiv sergisi, İFSAK Doğa ve Manzara Grubunu’nun yayınladığı Manzaralar kitabı ve tüm hızıyla yayına devam eden İFSAK Blog... Fikret Otyam’ın fotoğraflarında oluşan Gide Gide Sergisi’ni de çok önemli 60. yıl etkinliklerinden biri olarak anmak istiyorum.
-İFSAK’ta neler yapmak istiyorsunuz? Nelere önem veriyorsunuz. Yönetim kurulu olarak yeni projeleriniz nelerdir?
İFSAK çatısı altında gerçekleştirdiğimiz çalışmaları üç başlık altında toplayabiliriz. Güçlü mali yapı: Arkasında hiçbir sermaye grubu olmadan, üyelerinin katkılarıyla ayakta duran derneğimizin yeni projeler gerçekleştirmek için mali yapısı güçlü olmalı. Borcu olmayan, yeni projeler gerçekleştirmek için bütçesi olan bir İFSAK ilk hedefimiz. Demokratik ve şeffaf bir yapı: 1200 civarı üyesi olan İFSAK’ta eleştiriye önem veren, katılımcı, şeffaf bir yapı kurmak gibi bir amacımız vardı. Bu konuda çok yol aldık ama daha yapılacak çok işimiz var. Yeni Projeler Üretmek: Başta İFSAK üyeleri olmak üzere tüm fotoğraf ve sinema meraklılarının yeni eserler üretmesini motive edecek proje başlıkları oluşturmayı, proje bursları dağıtmak istiyoruz.
Kuramsal ağırlıklı, tartışmaların, panellerin olacağı bir fotoğraf günleri yapmayı hedefliyoruz. Tüm konuşulanları da bir kitap olarak yayınlayacağız
-İFSAK’ın üyelerle olan diyaloğunu geliştirmeyi düşündüğünüz çabalarınızdan belli oluyor. Bu yönde daha ne gibi girişimleriniz ve çabalarınız olacak?
Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, her ay yaptığımız genel üye toplantılarına devam edeceğiz. Daha önceki dönemlerde üyeler ilgi göstermiyor bahanesiyle bu buluşmalar yapılmıyordu. Biz bu bahaneye sığınmadan, genel üye toplantılarını yapıyoruz. Üyelerimiz de bizi hiç yalnız bırakmıyor. İFSAK’la ilgili tüm kararları almadan önce mutlaka ve mutlaka üyelere danışıyoruz. Şöyle bir sloganımız var: Beraber Üretelim, Beraber Paylaşalım, Beraber Yönetelim!
İFSAK’taki her etkinlikten sonra (atölye, gezi, seminer vb...) katılanlara kapsamlı bir online anket gönderiliyor ve katılımcılardan değerlendirme ve eleştiri istiyoruz. Tüm geri dönüşler dikkatlice değerlendirilerek aksayan yönleri çözüyoruz.
-İFSAK’ın biraz yurt dışında etkinlikler yapması için çaba verecek misiniz? Bu yöndeki düşünceleriniz nelerdir?
Yurt dışı etkinliklerin yapılması için bir bütçe gerekiyor. Şimdilik böyle bir bütçeye sahip değiliz ne yazık ki. Eğer üyelerimiz onaylarsa Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu’na (FIAP) başvurup ILFIAP unvanı almak istiyoruz. Böylece sergi salonumuz uluslararası bir iletişim ağına dahil olacak. Böylece yurtdışından sergi getirmemiz, yurt dışına sergi göndermemiz daha kolay olacak.
‘GENÇLERE VE KADINLARA ALAN AÇACAĞIZ’
-Seminerler geziler, söyleşiler, başka neler düşünüyorsunuz İFSAK’ta. İFSAK bu ülkenin en önemli ve en eski derneklerinden birisi, kamu ile yerel birimlerle kontak kurup derneği daha da geliştirme çabalarınız olacak mı?
25 Şubat-1 Mart arasında İFSAK 26. Kısa Film günlerini düzenliyoruz. Türkiye’nin en eski kısa film festivali. Yine bu festivalde, 40. Kısa Film yarışmasının sonuçları açıklanacak. Bu sene tek seçici Yeşim Ustaoğlu.
Önümüzdeki süreçte proje bursları, fotoğraf ve sinema üzerine kuramsal çalışmaların göze çarptığı, gençlere ve kadınlara alan açan projelerin öne çıktığı projeler gerçekleştireceğiz.
Kamu ile iletişime geçip bir şeyler yapmak kulağa güzel gelse de maalesef pek mümkün olmadı. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili birimlere maalesef ulaşamadığımızı düşünüyorum, ulaşmanın kolay olmadığını da biliyorum. Çalışmalarımız devam ediyor.
-Son olarak neler söylersiniz?
1959 yılında Nurettin Erkılıç ve arkadaşlarının çalışmalarıyla bir akraba evinin odasında kurulan İFSAK bugün 60. yılında, Beyoğlu’nda 3 katlı bir binada faaliyet gösteren, etkinlik için salonlarında yer bulunmayan bir dernek haline geldi. Ve bunu yıllar içinde arkasında herhangi bir anasponsor desteği olmadan tamamen kendi imkanlarıyla, üyelerinin çalışmaları ve fedakarlıklarıyla yaptı, yapmaya devam ediyor. İFSAK Türkiye için önemli bir örnektir, örnek olmaya devam etmektedir.