Üzerinde bitki yetişebilen 'yeni nesil duvar' projesine ödül

Bu yıl 5’incisi Venedik’te düzenlenen Uluslararası Mimarlık ve Yapılı Çevre Konferansı kapsamında verilen S. Arch Mimarlık Ödülleri sahiplerini buldu. Dünyanın dört bir yanından mimarlık alanında önemli isimlerin yer aldığı jüri, Komün-aksiyon Duvarlar (Common-action Walls) projesine mansiyon ödülü verdi.

BİLGİ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri Fulya Akipek ve Tuğrul Yazar'ın öncülüğünde, Dilek Yürük, Gizem Akgün, Işıl Çokuğraş, Özgül Öztürk Aksu, Rahman Çelebi ve Serkan Uysal’dan oluşan proje ekibinin çalışması halen Antalya Karaalioğlu Park’ta yer alıyor.

HASAT YAPILABİLEN DİKEY BAHÇE

Küratörlüğünü Alişan Çırakoğlu ve Ebru Erdönmez’in yaptığı 4. Antalya Mimarlık Bienali için üretilen “Komün-aksiyon Duvarlar”ın tasarımının temelinde, sürdürülebilirlik ve toplumsal kullanım konuları yer alıyor. Kireç ve alçı gibi malzemelerin inşaat atığı olan killi hafriyat toprağına karıştırılmasıyla ve sıkıştırılmış toprak yöntemiyle üretilen “Komün-aksiyon Duvarlar”, aynı zamanda üzerinde bitki yetişebilen, hasat yapılabilen bir dikey bahçe işlevi görüyor. Geleneksel sıkıştırılmış toprak duvar yönteminin, çağdaş kalıp üretim yöntemleriyle bütünleştirilen proje sonucunda, sayısal tasarımın imkanları ile içi boşluklu, fabrikada üretilen, modüler bloklar sistemi geliştirildi. Duvar dizilimine damlama sulama sistemi entegre edildi. Bu anlamda proje, sanayi-üniversite işbirliği için de önemli bir örnek olma özelliğini taşıyor.

Geleneksel mimariyle teknolojiyi biraraya getiren tasarım, minimum su kullanımını sağlayarak, bitkiler için gölgeli alanlar yaratarak sıcak ve uzun yaz mevsiminde bitkilerin hayatta kalmasını sağlıyor.

Projeyle ilgili ayrıntılı bilgi için http://potplus.org/about/ web sitesi ziyaret edilebilir.