Vakıflar neden avantajlıdır?
Osmanlı’dan beri gelen bir gelenek olan vakıflaşma yani kişilerin mallarını bir amaca tahsis etme günümüzde de önemini koruyor. Medeni Kanun yürürlüğe girdikten sonra kurulan vakıflar yeni vakıflar olarak adlandırılıyor. Bir amacın gerçekleştirilmesi güvence altına alınmak isteniyorsa en güvenilir kurum olarak kâr amacı gütmeyen bir vakıf kurmak mümkün.
VAKIF NEDİR?
Vakıflar, gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır. Cumhuriyetin anayasa ile belirlenen niteliklerine ve anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlâka, millî birliğe ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz.Yeni vakıflar Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulan vakıflardır.
VAKIFLARIN FAALİYETLERİ
Vakıflar yukarıdaki sınırlamalar dışında vakıf senedinde belirtilen amaçlarına uygun her türlü faaliyetleri gösterebilirler.
Vakıflar her türlü mal edinebilirler.
Vakıflar; amacını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla şartıyla iktisadi işletme ve şirket kurabilir, kurulmuş şirketlere ortak olabilirler. Şirketler dahil iktisadi işletmelerden elde edilen gelirler vakfın amacından başka bir amaca tahsis edilemez.
Vakıflar; yurt içi ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi bağış ve yardım alabilirler, yurt içi ve yurt dışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere ayni ve nakdi bağış ve yardımda bulunabilirler.
VAKIF NEDEN GÜVENİLİR KURUMDUR?
Vakfa bağış yapan kişi bu bağışlarının nerede harcandığı konusunda daha emin bir durumdadır. Çünkü vakıflar hem Medeni Kanun hem de Vakıflar Yasası hükümleri çerçevesinde sıkı bir disiplin altındadır. Vakıf yöneticilerinin vakıf faaliyetlerini yürütmede önemli sorumlulukları vardır. Vakıflar faaliyetlerini yürütürken tüccarların gösterdiği serbestlikle hareket edemezler. Atacakları her adımın gerekli prosedürünü uygulamak zorundadırlar.
Vakıflar, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce, vakıf denetçileri tarafından sürekli denetime tabi tutulurlar. Diğer kurumlar da gerektikçe denetim yaparlar.
Vakıf yöneticileri; vakfın amacına ve yürürlükteki mevzuata uymak zorundadır.
| Vakfın amacı doğrultusunda faaliyette bulunmayan,
| Vakfın mallarını ve gelirlerini amaçlarına uygun olarak kullanmayan,
| Ağır ihmal ve kasıtlı fiilleriyle vakfı zarara uğratan,
| Vakıflar İdaresi tarafından tespit edilen noksanlık ve yanlışlıkları verilen süre içerisinde tamamlamayan, düzeltmeyen veya aykırı işlemlere devam edenler mahkeme kararı ile görevden alınabilirler.
Vakıf yönetiminde yer alan kişiler ile vakıf çalışanları kusurlu fiilleri nedeniyle vakfa verdikleri zararlardan sorumludurlar.
VAKFIN AVANTAJLARI
Yukarıda belirtiğimiz gibi vakıflar güvenilir kurumlar olduğu ve yöneticilerin ağır sorumlukları olduğu için yönettikleri işlerde başarı şansı fazladır. Vakıf, sahip olduğu şirketlerin kaynaklarını en verimli şekilde yönetmek zorundadır. Şirketlerin idari, mali ve teknik yönetiminde basiretli davranmak olmazsa olmazdır.
Vakıflara yapılan bağışlar hibe vergisinden ve kurumlar vergisinden muaftır. Sadede iktisadi faaliyetleri için kurumlar vergisi öderler. Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağışlar, bağışçı tarafından belli şartlarla vergi hesaplamasında kardan düşülür.
Vakıflar ve dernekler sosyal sorumluluk projeleri yaparak bağış ve yardım toplamaları diğer kişilere göre daha kolaydır. Vakıflar proje geliştirmede güvenilir kurumlar olarak iltifata daha fazla mazhar olurlar.
TAVSİYEMİZ
Şirketlerin uzun yıllar kuşaktan kuşağa geçmesi isteyenlerin aile vakıfları, bir ulvi amacın sürekli gerçekleştirilebilmesi, projelerle topluma ve ekonomiye katkıda bulunmak isteyenlerin vakıf modelinden yararlanmalarını tavsiye ediyoruz.