Vatan Partisi Üretim Devrimi Programında iş dünyamıza yönelik çözümler

Vatan Partisi Üretim Devrimi Programının en önemli üretici güçlerinden biri; çiftçi, işçi, esnaf ve zanaatkârlar dışında “İş insanları” grubudur. Girişim, problem çözme, risk alma gibi konularda toplumun en önemli kesimlerinden olan iş hayatının temsilcileri, Vatan Partisi iktidarında da ekonomiyi ileriye götüren önemli kesimlerden olacaktır.

*

Tüm üreten unsurların olduğu gibi neoliberalizmin egemen olduğu, özellikle 1980’li yılların programsızlığının ve piyasalarda yarattığı belirsizliklerinin artık geride kalacağı önümüzdeki dönemde Vatan Partisi iş hayatına, üreten güçlere tüm gücüyle destek verecektir.

*

Atlantik sistemi serbest piyasa sistemi adı altında yıllarca tüm milletin olduğu gibi, Türk iş insanlarının ürettiği değerleri “sıcak paraya” ihtiyaç adı altında uyguladığı para politikası sistemi ile emperyalizmin merkezlerine süpürdü. Tüm üreten sınıfların ürettikleri değerler uygulanan ekonomi politikaları ile Türkiye’de kalarak, kalkınma ve refaha katkı sağlamak yerine emperyalizmin kasalarına istiflendi. Vatan Partisi uygulayacağı ekonomik modelle artık tüm üreten kesimlerimizin olduğu gibi iş insanlarımızın ürettiği değerlerin emperyalizm tarafından çalınmasına izin vermeyecektir.

*

Avrupa Birliği'ne girme hayalleri ile oyalanan Türkiye, Atlantik markalarının ucuza yedek parça üreten ve bazen de montaj yapan sanayi bölgesine dönüştürüldü. Atlantik için üretimi verimsiz ve katma değeri düşük olan malların üretimi bize yönlendirildi. Sadece bize değil tüm gelişmekte olan ülkeler Atlantik'in verimsiz dediği iş kollarına girdi. Bizim iş insanlarımız ve bu ülke girişimcileri ile birlikte Avrupa’nın yapmak istemediği verimsiz işleri kapmak için “kuruş hesabı” yaparak para kazanmaya çalışan iş insanlarının büyük yatırım risklerini alarak tüm varlıklarını kaybetme tehlikesi altında geceleri uyumadan üretim yaptıkları bir ülke haline geldik.

*

Ama artık dünya değişmektedir. Atlantik sisteminin günleri sayılıdır. Türkiye, değişen dünyanın lider ülkelerinden biri olarak, tarihteki ilerici rolünü oynama hazırlıkları içindedir. 2023 yılı genel seçimleri bu büyük değişimin ilk atılımı olacaktır. Türkiye “orta gelir tuzağından” kurtularak büyük kalkınma atağına, seçim sonuçları ile kurulacak olan Üreticilerin Milli Hükümeti ile geçecektir.

Milli Hükümetin merkezinde yer alacak Vatan Partisi Üretim Devrimi Programında iş hayatımız için aşağıdaki programı hayata geçirecektir.

1-Beş Yıllık Kalkınma Planı: İş dünyamız oluşturulacak uzun vadeli toplumsal hedefler doğrultusunda yapılacak beş yıllık kalkınma planlarının içerisinde yerini alacaktır.

2-Devlet desteği: Kamunun öncü yatırım gücü olacağı kalkınma planlarında, tekel (Enerji gibi) konumundaki sektörler haricinde, tüm sektörlerde özel girişim yapılan planlar bağlı kalınarak desteklenecektir.

3-Kamu bankaları: Mevcut ve kurulacak sektör bazında kamu bankaları, sorumlu olduğu sektörü yakından tanıyan bankacılar aracılığı ile şirketlerimizi, yapacakları projeler bazında ucuz kaynaklarla fonlayacaktır. Geçmişten kalan, hevesleri ve yaratıcı güçleri yok eden “kara listeler” rafa kalkacak.  Sektörü yakından tanıyan bankalar, konusunda tecrübeli şirketlere ve girişimcilere bu kara listeleri esas almadan finansman desteğini sağlayacaklardır. Bu finansmanlarda teminat, şirket sahibinin şahsi imzası olacak ve projenin banka yetkilileri tarafından teyit edilen uygulanabilirliği esası alınacaktır.

4-Özel sektör kamu ilişkisi: Özel sektörü temsil eden kuruluşlar ve kamu kurumları çok yakın temas içinde ve ortak olarak çalışacaklardır. Olası sorunlar, hedef olarak sorun çıkmadan, yerinde bürokrasinin çarklarına teslim olmadan süratle çözülecektir.

5-Kamu özel sektör ortaklığı: Kamu, yatırımlarında yabancı sermaye ya da özel girişim ile ortaklık modeli kullanacaktır. Özel sektörün dinamizmi ile kamunun ağırlığının birlikte değerlendirilmesine özellikle dikkat edilecektir.

6-İç pazarın büyütülmesi: Atlantik sisteminde görülen dağılma ve durgunluk belirtilerinin ekonomimizi minimum etkilemesini sağlamak amacı ile ihracatın yanında, iç pazarın genişlemesine özellikle destek verilecektir. Vatan Partisi ihracata destek verecektir. Bunun yanında ihracatın; gerek ihracat pazarlarında oluşan durgunluk ya da siyasi sorunlar yaşayarak, ihracat pazarlarımızdaki daralmalara önlem olarak kendi iç piyasamızı destekleyen ve genişleten programlar uygulayacaktır. Böylece iş dünyamız bir taraftan ihracat ile işlerini büyütürken, diğer taraftan kendi iç piyasamızın güvenliğinde gelişmeye devam edecektir.

7-Bireysel döviz yatırımları: “Özgürlük” adı altında rezerv para olarak adlandırılan Atlantik Sistemi para birimlerinin (USD, avro, sterlin, yen, İsviçre frangı vs.) serbestçe piyasalarımızda dolaşımına izin verilmeyecektir. Bu para birimlerinin serbestçe dolaşımı, piyasalarımızı yıllardan bu yana tecrübe ettiğimiz gibi, istikrarsızlaştırmaktadır. Bu paralarla yapılacak yurt dışı ticaret haricinde, bu paraların özellikle bireysel yatırım biçiminde değerlendirilmesine izin verilmeyecektir.

8-Serbest rekabet desteği: Yurt içinde piyasaların gelişimi ve iyi ve doğruya ulaşım konusunda serbest rekabet desteklenecektir. Piyasalarda tekelleşmeye ve kartelleşmeye kesinlikle izin verilmeyecektir. Tekel ya da kartel oluşumlarının tespiti halinde, bu oluşumlara ağır maddi cezalar uygulanacaktır. Bu cezaların uygulanmasında gecikmeye asla izin verilmeyecektir.

9-Uluslararası ticarette Türk lirası kullanımı: Uluslararası ticarette Milli Paraların kullanımı özendirilecektir. Yeni gelişen Asya uygarlığı içinde Şanghay İşbirliği Örgütü, BRICS gibi kuruluşlar aracılığı ile geliştirilmeye çalışılan; uluslararası ticarette ödeme sistemlerinin geliştirilmesine önem ve destek verilecektir.    

10-İthal İkamesi: İthal ikamesi uygulaması, Türkiye’de üretilebilecek; ara mal, yatırım malları ve tüketim mallarının yurt içinde üretimini destekleyecektir. Türkiye’de muadili üretilen bir ürünün ithalatı kısıtlanacaktır. Kamu öncülüğünde, aynı zamanda çağdaş şehirciliğinde göz önüne alındığı kalkınma programları uygulamalarında sanayi tüm yurda yayılacaktır.

11-Yapay zekâ ve yüksek teknoloji: Başlangıçta; basit ya da karmaşık tüm teknolojiler üretimi arttırmak amaçlı olarak kullanılacaktır. Hedef kısa zamanda üretimi ve tasarrufu arttırarak elde edilen kaynakların yatırımlara dönüşmesinin sağlanmasıdır. Yapay zekâ ve yüksek teknoloji yatırımları kamu tarafından özel olarak desteklenecektir.

12-ARGE yatırımları: ARGE yatırımlarına özel teşvikler sağlanacaktır.

13-Çevresel önlemler: Yapılacak kalkınma planlarında; çevreyi koruma ve gelecek nesillere kirletilmemiş bir ülke teslimi esas alınacaktır.

14-Üniversite ve iş dünyası ilişkisi: Üniversite ile iş hayatının birbirlerinin yanında ve paralel gelişimine özel önem verilecektir. Üniversitelerimizde öğrenimin üretim hayatı ile iç içe geçmesine özen gösterilecektir.

15-Ara eleman sorununun çözümü ve eğitim: Hatalı eğitim modeli ile gözden kaçırılan “ara eleman” sorunu, aynı zamanda işsizliğin de ana nedeni olduğu bilinerek ara eleman yetiştirilmesine ağırlık verilecektir. 

Vatan Partisi olarak Üretim Devrimi programı ile hedefimiz “TASARRUF, YATIRIM, ÜRETİM, İSTİHDAM, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE DENGELİ ADİL KALKINMADIR.”