Voleybolda haftanın getirdikleri

MERHABA kıymetli okurlarımız... Erkeklerde 2022-2023 sezonu hızlı başladı. Sezonun ilk resmi maçlarının oynandığı Kupa Voley'de ilk etap tamamlandı; Fenerbahçe, Bursa BŞB, TÜRŞAD, Arkas Spor, Galatasaray, Hekimoğlu, Ziraat Bankkart ve Halkbank çeyrek finale yükseldi. Ayrıca, sezonun ilk kupası da sahibini buldu. Spor Toto Şampiyonlar Kupası'nda, geçen sezonun şampiyonu Ziraat Bankkart, kupa şampiyonu Arkas Spor'u 3-0 yenerek 3'üncü kez mutlu sona ulaştı.

EFELER LİGİ'NDE 53'ÜNCÜ SEZON

Efeler Ligi'nde yeni sezon bugün başlıyor. Ligin Türkiye Erkekler Voleybol 1'inci Ligi olan ismi, 2008 yılında Aroma sponsorluğuyla 4 yıllığına Aroma Erkekler Voleybol 1'inci Ligi oldu. 2012-2014 yılları arasında Acıbadem Holding isim sponsoru olunca Acıbadem Erkekler Voleybol 1'inci Ligi olarak anıldı. 2016 yılı itibarıyla ligimizin adı Efeler Ligi olduktan sonra 2019 yılından itibaren de AXA Sigorta Efeler Ligi olarak devam ediyor.

Geride kalan 52 sezonda 13 farklı takım mutlu sona ulaştı. 1995 yılında erkek voleybol şubesini kapatan Eczacıbaşı Spor Kulübü 12 şampiyonlukla en çok şampiyon olan kulübümüz. Halkbank 9, Fenerbahçe 5, Galatasaray ve Arkas Spor 4, Arçelik, Erdemir, İETT ve Netaş 3, Ziraat Bankası 2, Büyükdere Boronkay, İBB ve Muhafız Gücü takımları da 1'er kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

Ligde yeni sezon 14 takımla oynanacak. Müsabakalar iki devreli deplasmanlı lig usulüne göre yapılacak, lig etabında son iki sırada olan takımlar 1'inci Lig'e düşecek. Lig etabını ilk dörtte tamamlayan takımlar play-off ilk etap maçlarını oynayacak, şampiyon ile ilk 4 sıra belli olacak.

LİGE MÜRACAAT REKORU CEV'İN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Yeni sezonda TVF İstanbul Voleybol İl Temsilciliği tarafından düzenlenen altyapı liglerine rekor sayıda takım müracaat etti. İl Temsilcisi Erdal Fındık, 1.300 takımın müracaatının rekor olduğunu belirtti. Yılda yaklaşık 11 bin maçın oynandığı İstanbul'da altyapı ligleri için gelen bu rekor başvuru, CEV'in dikkatini çekti ve haberi Avrupa'ya duyurdu. Avrupa'da bir değil birkaç ülkede birden bu kadar sayıda altyapı takımı olmadığını da düşünürsek Türkiye'nin bir voleybol ülkesi olduğu söyleminin ne kadar gerçekçi olduğunu anlayabiliriz!

TVF, bu sezon Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya ve Diyarbakır'da oynanacak altyapı maçlarında Fair Play'i özendirmek amacıyla Beyaz Kart uygulamasına başladığını duyurdu. Maç sırasında hakemlerin kararlarına yardımcı olan oyunculara başhakem Beyaz Kart gösterecek. Sezon sonunda en çok Beyaz Kart alan sporcuya ve takıma Beyaz Kart (Fair Play) Sertifikası verilecek. TMOK'tan Fair Play Ödülüne layık görülen bir yazar olarak bu uygulama sebebiyle TVF'yi ve emeği geçenleri tebrik ediyorum.

 İki hafta önceki yazımda “Voleybolda İtalyan Rüzgarı”ndan bahsetmiş ve aynı sezonda 10 şampiyonluk yaşadıklarını yazmıştım. Geçen hafta Merkez Hakem ve Gözlemci Kurulu Başkanı Aziz Yener'in Jüri Başkanı olarak görev yaptığı U20 Erkekler Avrupa Şampiyonası'nda İtalya şampiyon oldu ve İtalyanlar bir sezonda 11'inci altın madalyasına ulaştı.

ROMANYA'DA KUPA TÜRK ANTRENÖRÜN

Voleybolumuza uzun yıllar sporcu olarak hizmet eden, 1990 yılında giydiği milli formayı 200'den fazla kez terleten Gökhan Öner, 43 yaşında voleybolu bıraktıktan sonra antrenörlüğe başladı. Öner, kariyerine Romanya'nın CS Dinamo Bükreş takımında devam ediyor. Geçen sezon ligi ikinci bitiren takımı ile yeni sezona Romanya Süper Kupası'nı kazanarak başlayan efsane kaptanı tebrik ediyorum.

Kıymetli okurlarımız, geçenlerde 18 yaşındaki oğlum Barış'a yazılarım hakkındaki düşüncelerini sordum. Yaptığı yorum çok hoşuma gitti. Barış, “Benim yaşıtlarımın bir şeye odaklanma süresine çok uygun! Kısa zamanda çok bilgi.” diyerek görüşlerini belirtmişti. Ben de oğlumun beğendiği bu biçimle voleybolun son bir haftasındaki gelişmelerden ‘Haberiniz Olsun’ istedim. Kalın sağlıcakla.