Voleybolda ‘Komşu’ya örnek hareket

Merhaba Kıymetli Okurlarımız,

Geçen haftaki yazımda ‘Sporu Özel Kılan Anlar’dan bahsetmiş ve rakibe saygı ile Fair Play’in rekabetten daha güzel olduğunu gösteren Kanadalı cimnastikçi Elsabeth Ann Black (Ellie Black)’in Fransız Melanie de Jesus dos Santos’a yaklaşımının ödül getirdiğini anlatmıştım.

Bugün de geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen 17. Balkan Kupası’nda öne çıkanlardan ‘Haberiniz Olsun’ istiyorum.

17. BALKAN KUPASI’NDA TÜRKİYE’NİN 15. ŞAMPİYONLUĞU

2007 yılında kurucuları arasında bulunduğumuz ve 2022 yılında TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ın başkanlık yaptığı Balkan Voleybol Birliği (BVA)’nın, üye ülkeler arasında her yıl düzenlediği Balkan Kupası’nın 17.si bu yıl İstanbul’da gerçekleştirildi.

Turnuvaya Galatasaray Daikin, Bosna Hersek’ten Zok Igman, Kosova’dan KV Drita ve Yunanistan’ın PAOK takımları katıldı. Turnuvada Uluslararası Voleybol Hakemimiz Ramazan Çevik, Ulusal Voleybol Hakemlerimiz Aylin Turnaoğlu ve Onur Coşkun da ülkemizi temsil ettiler.

Galatasaray ve PAOK, oynadıkları maçlarda Bosna Hersek ve Kosova takımlarını 3-0 yenerken zorlanmadılar. Turnuvanın finalinde ise PAOK’u 3-0 yenen Galatasaray üst üste 2.kez Balkan Kupası’nın sahibi oldu. Bundan önceki 16 turnuvanın finalinde oynayan Türk takımları 14 kez şampiyonluk sevinci yaşamışlardı. Kadınlarda Beşiktaş ilk kupanın sahibi olurken, halen dört kez şampiyon olmak suretiyle bu kupayı en çok kazanan takım konumunda. İlbank, THY ve Galatasaray 2’şer, Nilüfer Belediyespor, İdmanocağı, Çanakkale Belediyespor, Aydın Büyükşehir Belediyespor ve PTT takımları birer kez Balkan Şampiyonu olmuşlardı.

BALKAN KUPASI’NDA DOSTLUK RÜZGARI

Turnuvada maçların sonuçlarından çok maç öncesi ve sonrası yaşananlar benim için çok özeldi. Temsilcimiz Galatasaray Daikin, ilk maçta Bosna Hersek’ten ZOK Igman takımı ile karşılaştı. Temsilcimiz 1 saatten az süren maçı kazandıktan sonra galibiyeti salondaki taraftarlarıyla kutladı. Tribünlerdeki Galatasaraylılar, soydaşlarımızın da aralarında olduğu Bosna Hersek takımını da tribüne davet etti ve hep birlikte dostluk pozu verildi.

Sonraki gün Kosova temsilcisi sahaya çıktığında ise takımın liberosu bana bakarak gülmeye başladı. Marmaraereğlisi’nde gerçekleştirdiğimiz unutulmaz plaj voleybolu turnuvaları sırasında arkadaş olduğumuz Adelajda Prenga, saha içinde beni görür görmez yanıma geldi. Tanıdık bir yüz görmenin, voleybol ile başlayan dostluğun saha içindeki bu tezahürü gerçekten çok keyif vericiydi. Kendisini maçlarını yöneten eşimle tanıştırınca, o da bizi aynı zamanda takımının teknik direktörü olan eşiyle tanıştırdı. Dostluk güzel şey!

Balkan Şampiyonasının finalinde PAOK ile Galatasaray karşı karşıya geldiler. PAOK takımı, geçen sezonun başında, yıllarca Galatasaray’ın Başantrenörlüğünü yapan Ataman Güneyligil ile anlaşmıştı. Yunan kulübü ile Güneyligil sözleşme imzaladılar. Bu konuyu yazılarımda, televizyon ve radyo programlarımda iki ülke arasında dostlukların pekişmesi anlamında çok değerli bulduğumu belirtmiştim. Kaldı ki önceki yıl, Türk teknik direktör Yunus Öçal’ın Yunanistan Ligi takımlarından AEK ile arka arkaya 18 maç kazanmış, ilk kez Yunanistan Kupasını kazanarak kulübüyle tarih yazmıştı. Hatta Yunanistan Kadın Milli Takımımın başına getirilmişti. Voleybolun denizin iki yakasındaki ülke arasında oluşturacağı olumlu hava ile halkların daha da yakınlaşacağını düşünmüştüm.

Ancak PAOK’un aşırı fanatik taraftarları, yeni antrenörlerinin şahsi sosyal medya hesaplarındaki Atatürk paylaşımlarını kaldırmasını istemesi ve kulüp yönetiminin bu süreci yönetememesi sıkıntı yarattı. Güneyligil de her Türk’ün yapacağı gibi bu paylaşımlarını kaldırmaması sonucu sözleşme tek taraflı olarak feshedildi.

İşte o PAOK, Güneyligil’in yerine takımın başına geçen Yunan antrenörle sahaya çıktı. Maç boyunca tek bir olumsuz söylem olmadan maçı tamamlayan Galatasaray tribünleri, maç sonunda da rakibini alkışlarla uğurladı. Temsilcimiz maçı 3-0 kazanarak kupanın sahibi olurken, Avrupa macerasına CEV Challenge Cup’ta devam etme hakkını da kazandı.

Kupa töreni öncesi turnuvanın bireysel ödülleri açıklanırken ise çok daha anlamlı bir hareketle karşılaştık.

Kısa bir süre önce aramızdan ayrılan, Galatasaray’a üç yıl üst üste şampiyonluk yaşatmış, hocaların hocası Enver Göçener adına verilen Fair Play Ödülü, PAOK takımından Eleni Baka’ya verildi.

Bu ödül, anlamasını bilen için çok büyük bir anlam içeriyordu!

PAOK için Avrupa defteri kapanırken, sarı kırmızılılar yoluna Challenge Cup ile devam edecek. Bu kupadaki ilk rakip ise Yunanistan’ın AO Thiras takımı oldu. İlk maç İstanbul’da ikinci maç Santorini’de oynanacak.

Balkan Kupası’nda yapılan bu jest, umarım Santorini adasında oynanacak 2. maçta hatırlanır ve önceki gün Panathinaikos’un şampiyon koçu Ergin Ataman’a yapılan seviyesiz pankart faciasının da özrü olacak hareketlerin yapılmasına vesile olur.

Bir sonraki yazıya kadar kalın sağlıcakla.