Yemek sonrası kırk adım
Halk arasında söylenen meşhur sözdür; “Yemekten sonra ya kırk adım at, ya yan gel yat!”
Belki Ramazan ayı boyunca yemekten sonra pek hareket etmeyip yan gelip yattıksa da aslında sağlık açısından uygun bir davranış olmadığını herkes biliyor. Şimdi bir an için düşünelim. İftar veya akşam yemeğini yediniz, hemen sonrasında ne yaptınız? Pek çok insan belki oturdu kaldı, televizyonun başına geçti, uzandı koltuğa. Sadece akşam yemeği için değil elbette ister kahvaltıdan hemen sonra işe gidin, ister öğle yemeğinde bilgisayarınızın başında oturun hepsi de aynı kapıya çıkar. Ama şunu bilmeliyiz; yemekten sonra kısa bir yürüyüş yapmak, mahallede turlamak gibi hareketler metabolizmayı hızlandırmak ve kan şekerinizi düşürmek yönünden sağlıkla ilişkilendirilir. İşte yemekten sonra biraz hareket etmeniz için birkaç neden ve faydası.
1. Kan şekeri seviyelerini dengede tutmak.
Türk halkı olarak ekmeği seven insanlarız. Ekmek demek karbonhidrat yemektir. Vücudunuz sindirim sırasında bunları şekere parçalar. Şeker kan dolaşımınıza girdiğinde, kan şekeri seviyeleriniz yükselir. Buna karşılık, vücudunuz hücrelerinizin şekeri emmesine ve depolamasına izin veren insülin salgılar. Daha sonra, şeker hücrelere emildikçe kan şekeri seviyeleriniz düşer. Bu noktada şekerli yani basit karbonhidratlardan kaçınmak kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir, ayrıca yemekten sonra yürüyüşe çıkmak da işe yarayabilir. Yürümek (sembolik manada 40 adım), vücudun kalorileri tutmak yerine yakmasını tetikler. Çünkü yemekten sonra yürümek metabolizmanızı hızlandırır. Bu durum, midenizi ve bağırsaklarınızı yiyecekleri daha hızlı parçalamaya ve bağırsaklarınızdan verimli bir şekilde geçirmeye teşvik eder. Daha hızlı sindirimin sayısız faydası vardır. Metabolizmanız ne kadar hızlıysa, o kadar fazla kalori yakarsınız. Yapılan çalışmalar, bazı insanların yemekten sonra yürüyüş yaparak daha etkili kilo kaybı veya daha az kilo aldığını göstermiştir.
Yürüyüşün asit reflü ve mide ekşimesinin iyileşmesiyle ilişkili olduğu bulunmuş. Yemekten sonra hareket etmediğinizde bir enerji patlaması da yaşayabilirsiniz. Yan gelip yattığınızda ve bağırsaklarınız o kadar hızlı hareket etmediğinde, insana bir uyuşukluk gelir.
Zamanla yürüyüş alışkanlığı sürdürülürse, şeker hastalığın önlenmesine ve halihazırda diyabet hastası olan kişilerde uzun vadeli kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir.
YÜRÜMENİN MİDE VE BAĞIRSAĞA ETKİSİ
Yemek sonrası yürümek ve dolaşmak sağlığa yararlı. Bunu yaparsanız daha az şişkinlik ve gaz hissedersiniz. Mide rahatsızlığınız varsa, yemek sonrası bir gezinti tam da hekiminizin önerdiği şey olabilir. Yemekten sonra 10 ila 15 dakika yürümenin geğirme, gaz , şişkinlik ve kramp gibi mide bağırsak sıkıntılarını azalttığı görülmüştür.
Nedenine gelince; Sindirim sırasında, bağırsaklarımızdaki mikroorganizmalar yiyeceklerimizi parçalar ve doğal bir yan ürün olarak gaz üretir. Bu gaz sonunda geğirme veya osuruk şeklinde vücuttan atılır.Yemekten sonra yürüyüşe çıkarak, yemeğimizi daha hızlı sindirirsiniz.
Ayrıca mide asidi gibi sindirim sularına maruziyeti de azaltır. Daha düşük gaz ve asit seviyeleri, gaz ve geğirmenin azalması anlamına gelir. Yürüyüş bağırsakların daha hızlı hareket etmesini sağlayıp sindirim sisteminde daha az dışkı birikmesi olur. Bu, bağırsakların gerilmesini ve şişkinliğe neden olmasını önler.
YÜRÜYÜŞLE İLTİHABI AZALTABİLİRSİNİZ
Yemek sonrası yürüyüşün kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Kan şekerinin ani yükselişleri ve düşüşleri genellikle enflamasyon demektir. Kronik iltihap (enflamasyon) birçok hastalığın nedenidir.
NE ZAMAN YÜRÜMELİYİZ?
Yemek sonrası ne kadar erken yürüyüş yapılırsa o kadar iyi. Yemekten hemen sonra en iyi zaman. Ancak yemeğinizi bitirdikten sonra bir saat içinde yürüyüş yapmak makul bir zamandır. Çok uzun süre beklerseniz, birkaç saat sonra, yiyecek ince bağırsağa ulaşır.
NE KADAR YÜRÜMEK GEREKİR?
Yemek sonrası genellikle yaklaşık 15 ila 20 dakikalık yürüyüş yeter de artar bile. Bu, kısa aralıklara da yayılabilir.
EN İYİ YÜRÜYÜŞ HIZI
Maksimum fayda için, normalden biraz daha hızlı yürünmeli. Doğal yürüyüşümüzden biraz daha mesela yüzde 10 daha hızlı yürümenin kan şekerini düşürmede daha büyük bir etkiye sahip olduğunu bulunmuş. Tabii ki bahsedilen şey koşmak gibi hızlı bir yürüyüş değil. Bağırsakları ve mideyi hareket ettirmek için çok fazla aktiviteye gerek yok. Aşırıya kaçmak, kan akışını bağırsaktan uzaklaştırabilir ve yiyeceklerin sindirimi konusunda sıkıntı yaratarak mide bulantısı veya mide ekşimesine neden olabilir.