Yumuşak bir iniş mi yoksa küratörün yumurtası mı? - 1

Geçen hafta Dünya Bankası en son Küresel Ekonomik Beklentiler raporunu yayınladı. DB ekonomistleri, dünya ekonomisinin üç yıl aradan sonra ilk kez 2024 yılında "istikrara kavuşacağını" düşünüyor. Dünya ekonomisi 2023'te pek çok kişinin (ben de dahil olmak üzere) öngördüğü resesyondan kaçındı ve şimdi “yumuşak bir iniş” yapıyor. Küresel reel GSYH büyümesi 2024 yılında yüzde 2,6 ile 2023 yılındaki gibi gerçekleşecek ve gelecek yıl hafif bir artışla yüzde 2,7'ye yükselecektir.

“Yumuşak iniş” terimi biraz tuhaf. Sanırım dünya ekonomisinin piste çakılmadığı, bunun yerine hafifçe durulduğu anlamına geliyor. Ama aslında hiç iniş olmadı - eğer bununla küresel olarak reel GSYH'de bir düşüş ya da daralmayı kastediyorsak. Her neyse, başka bir aforizmayı kullanmak gerekirse, dünya ekonomisi gerçekten de “bir küratörün yumurtası”, kısmen kötü ve kısmen iyi olan bir şeyi tanımlamak için kullanılan eski moda bir terim ya da daha doğrusu açıkça ve tamamen kötü olan, ancak yine de onu kurtarabilecek iyi özelliklere sahip olduğu için nezaketle tanımlanan bir şey.

Gerçek şu ki, küresel olarak reel GSYH'de genel bir daralma olmamasına rağmen, bazı büyük ekonomiler en iyi ihtimalle durgunlaşmaya devam edecek ve dünya büyümesi salgın öncesi ortalama oran olan yüzde 3,1'in oldukça altında kalacak - bu küresel rakam daha hızlı büyüyen Hindistan, Endonezya ve Çin'i de içeriyor olsa da. Dünya Bankası'nın belirttiği gibi: "Dünya nüfusunun ve küresel GSYH'nin yüzde 80'inden fazlasını oluşturan ülkeler, Kovid-19'dan önceki on yılda olduğundan daha yavaş büyümeye devam edecektir." Ve daha da kötüsü, "gelişmekte olan her dört ekonomiden birinin 2019'da pandeminin arifesinde olduğundan daha yoksul kalması bekleniyor.

Bu oran kırılgan ve çatışmalardan etkilenen ülkeler için iki kat daha yüksek." Dünya Bankası ekonomistleri, "gelişmekte olan ekonomiler ile gelişmiş ekonomiler arasındaki gelir farkının 2020-24 döneminde gelişmekte olan ekonomilerin neredeyse yarısında artacağı" sonucuna varıyor.

UYGUNSUZ TERİM

Büyük ekonomilerin her birindeki büyüme oranlarını incelediğimizde, “yumuşak iniş” bir terim olarak daha da uygunsuz görünmektedir. En büyük yedi kapitalist ekonomi (G7) arasında en iyi performans gösteren ABD ekonomisini ele alalım. 2020'deki pandemi çöküşünün ardından 2021'de yaşanan “şekere hücum” toparlanma yılından sonra, 2022'de aslında bir “teknik resesyon” (yani reel GSYH'de art arda iki çeyrek daralma) yaşandı. Ardından 2023'te mütevazı bir büyüme görülmüş ve bu büyüme ikinci yarıda hızlanmış gibi görünmüştür. Ancak bu yılın ilk çeyreğinde önemli bir yavaşlama yaşanmış ve ABD ekonomisi 2022 başındaki resesyondan bu yana en yavaş hızda büyümüştür.

İleriye bakıldığında, cari çeyrekte (2024 2. Çeyrek) çeyreklik artış için çeşitli tahminler yüzde 0,4-0,5 civarındadır. Ve bu da ABD. Diğer G7 ekonomilerinde performans çok daha kötüydü. Avro Bölgesi bir bütün olarak 2023 yılında tamamen silinmiştir. Japonya'ya gelince, “yumuşak iniş” açıkça başarılamamıştır.

G7'nin en küçük ekonomisi olan Kanada'yı da unutmayalım. Ekonomi 2023'ün son yarısında temelde durgundu.

Avustralya, İsveç ve Hollanda'da da aynı durum söz konusudur. İngiliz ekonomisi ise İtalya'yı bile geride bırakarak G7'nin en kötü performans gösteren ekonomisi olmuştur.

Elbette, bazı büyük “gelişmekte olan” ekonomiler iyi durumda. BRICS olarak adlandırılan ülkeler arasında Hindistan yılda yüzde 6 (eğer resmi rakamlara inanabilirseniz), Çin yılda yüzde 5 ve Rus savaş ekonomisi yılda yüzde 3 oranında büyüyor. Ancak Brezilya yüzde 1'in altında sürünürken Güney Afrika çöküşte. Ve Küresel Güney olarak adlandırılan bölgedeki diğer pek çok yoksul ve küçük ekonomi derin bir sıkıntı içinde.

UZUN DEPRESYON

En son verilerin ortaya koyduğu şey, büyük ekonomilerin benim Uzun Depresyon olarak adlandırdığım, yani her çöküş veya daralmadan sonra (2008-9 ve 2020) reel GSYH büyümesinin daha düşük bir yörüngede seyrettiği - önceki trendin geri gelmediği - bir durumda kaldıklarıdır. Küresel finansal çöküş (GFC) ve Büyük Durgunluk öncesindeki trend büyüme oranına geri dönülmedi ve 2020'deki pandemi çöküşünden sonra büyüme yörüngesi daha da düştü. Kanada hala GFC öncesi trendin yüzde 9 altında; Avro Bölgesi yüzde 15 altında; Birleşik Krallık yüzde 17 altında ve ABD bile hala yüzde 9 altında.

Dünya ekonomisi şu anda IMF Başkanı Kristalina Georgieva'nın deyimiyle “ılımlı yirmili yıllara” sıkışmış durumda. Dünya Bankası ekonomistleri küresel ekonominin "son 30 yılın en kötü yarım on yıllık büyümesi" yolunda ilerlediğini düşünüyor.

Avro Bölgesi'nin kendisine indiğimizde ise, bir zamanlar Avrupa'nın üretim merkezi olan Alman ekonomisinin yaşadığı felaketin tam bir resmini görüyoruz. 2021'den bu yana 12 çeyrekten beşinde daralma yaşanmış ve sadece bir çeyrekte yüzde 1'in üzerinde büyüme kaydedilmiştir.

Bu, kalıcı olarak durgunlaşan Japonya'dan daha kötü bir performans. Almanya'nın imalat sektörü faaliyeti yumuşak bir iniş yapmıyor - hatta bir küratör yumurtası bile değil. Bu tam bir araba kazası, neredeyse 2020 pandemisine geri dönmek üzere.

Alman işçilerinin reel ücretlerinin son dört yılda düşmesine şaşmamalı. 2023'ün son yarısındaki mütevazı toparlanmaya rağmen 2020'de pandeminin sona ermesinden bu yana yüzde 6 gibi şaşırtıcı bir düşüş yaşandı. Almanya'daki 'aşırı sağ' partilerin son AB Meclisi seçimlerinde bu kadar başarılı olmalarına da şaşmamak gerek.

YAPIŞKAN GÖRÜNÜM

Bu arada büyük ekonomilerdeki enflasyon oranları da yapışkan bir görünüm sergiliyor. Pandeminin sona ermesinden bu yana fiyatlar ortalama yüzde 20 arttı. Bu artışın hızı 2023'e kadar yavaşladı. Ancak şimdi oranlar artık düşmüyor ve bazı ülkelerde yeniden yükseliyor. Yeni Zelanda enflasyon oranı hala Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) hedefi olan yüzde 2'nin üzerinde. Nitekim mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2,6'ya yükselmiştir.

Çekirdek enflasyon (gıda ve enerji hariç) da yıllık yüzde 2,9'a yükseldi. Nitekim ECB, 2024 yılı için yıllık enflasyon tahminini yüzde 2,5'e, gelecek yıl için ise yüzde 2,2'ye yükseltti. 2'lik enflasyon hedefine 2026'dan önce ulaşılacağını düşünmüyor! 2021'in başında enflasyon sadece yüzde 0,9'du ve Ekim 2022'de yüzde 10,6 ile zirve yaptı. Bu da ECB'nin tahminleri doğru çıksa bile, ECB hedefinin yaklaşık beş yıl boyunca aşılmış olacağı anlamına geliyor! Merkez Bankası para politikasının etkinliği buraya kadarmış.