Yusuf Savaş Emek, çevre - ekoloji ve ekonomi

Bugün Davos 2014'ü yazmaya niyetlenmiştim. Derken kara haber geldi. Tedavisi sürmekte olan çok yakın dostumuz ve ekoloji hareketinin en önemli önderlerinden biri olan Yusuf Savaş Emek'i yitirdiğimizi öğrendim. O nedenle Davos kaldı haftaya. Bugün sütunumuz O'nun. O denli büyük bir insandı ki Savaş, köşemize O'nun değerleri sığamaz.

O'nu çevre ekonomisi ile ilgilendiğim için katıldığım ve Çevre Bakanlığı'nca düzenlenen 1.Çevre Şurası (18-21 Eylül 1991) sırasında tanımıştım. O Şura'da sevgideğer Savaş ve kimi arkadaşlarla Çevre ve ekonomi komisyonunda görev aldık. Komisyona da damgamızı vurmuştuk. Savaş'a kanım o denli kaynamıştı ki, sanki yıllardır tanışım, dostum gibi duyumsamıştım. Meğer Aydınlıkçıymış!

Siyasal yaşamında Yeşiller Partisi kuruculuğu ve İzmir İl Başkanlığı da var. Ama o hep bir Aydınlıkçıydı.

1990'da İzmir'de kurulmuş olan SOS Akdeniz Bürosu, 1995 yılında artık SOS Akdeniz Derneği olmuştu. Derneğin yayınladığı ve ülkenin ilk ve seçkin ekolojist dergisi olan Ağaçkakan Dergisi (1992-2003 arası 40 sayı süren) serüvenimiz başladı. Kimler çalışmadı ve yazmadı ki bu dergide? Saymaya kalkışsam, sütunumuz yetmez, kimi dostları da unutma olasılığımız var. Ne güzel arkadaşlardık, örneğin, benim sayfamın adını F. Köse koymuştu.

Ağaçkakan dergisi nükleere karşı

Ülkede nükleer karşıtı bir kampanyanın oluşması fikri SOS Akdeniz grubundan Savaş Emek'in başını çektiği bir şekilde çıkmıştı. Hatta Ağaçkakan dergisinin Ekim 1993 sayısı Nükleer Karşıtı Platform özel sayısı olarak çıkmıştı, Ankara'da düzenlenen nükleer karşıtı kurultay bağlamında. Akkuyu Nükleer Santralı projesine karşı hareketin öncüsü gene O'ydu, tanıyan herkesin Savaş'ı.

Daha sonra Ağaçkakan dergisi bir yüksek lisans tez konusu da oldu. Aylin Boysu Oygür, Gazi Üniversitesi'nde 'Türkiye'de ekoloji hareketinin gelişimi: Ağaçkakan dergisi örneği' başlığıyla onaylanmış bir yüksek lisans tezi yapmış 2010'da. Uzunca bir dönem derginin İstanbul sorumluluğunu üstlenmiştim, iyi biliyorum, o kadar nitelikli bir derginin o kadar uzun yıllar çıkabilmesinde O'nun inanılmaz enerjisi, sempatisi ve tüm dostlarını aktif katılıma yönlendirebilme becerisine dayalı liderliği yatıyordu.

1994 yılında Aydınlık dergisinin eki olarak çıkan Bilim ve Ütopya'nın içindeki ekoloji sayfalarını üstlenmiştik kimi dostlarla. Eşgüdümcümüz Nesrin Timur idi, Savaş ve Ender Helvacıoğlu tatlı tatlı tartışırlardı. Bu tartışmaları Nesrin, bir Ağaçkakan sayısında toplamıştı.

Ağaçkakan ile Bilim ve Ütopya'nın ekoloji sayfalarında çevreciliğin kapitalizmin bir türevi olduğunu, ekolojistliğin farklı bir çizgi olduğunu vurgulamaya çalışmıştık. Çevreci örgütlerin, çevreci sözde bilim insanlarının, profesyonellerin ipliğini pazara çıkaran çalışmalar ve yayınlar yapmıştık.

Datça'daki ütopyalarımız

Faşist darbe döneminde uğradığı haksızlıkla işinden olan Savaş Emek, tekrar orman mühendisliği işine döndü. 1994?de Datça'da başlattığımız Ütopyalar toplantısını, O emekli olunca yerleştiği İzmir-Karaburun'da her yıl devam ettirdik. İlkinde, yazılmış ütopyaları tartışmıştık. Can Baba (Yücel) da katılmıştı. 2013 yazında yaptığımız 19. da ise temamız Yeni Ortaçağ idi. Bu temayı hazırlık komitesinde kararlaştırdığımızı sanıyordum. Meğer bu temayı Savaş çok önceden belirlemiş, hem de 1998'de Ağaçkakan'ın 38. sayısında yazdığı yazının başlığında: '20.Yüzyılın Başına mı Sonuna mı Geldik?'

Savaş Emek 20 Ocak'ta, 67 yaşında bize hızla veda ederek sonsuzluğa göçtü. Savaş Emek'in ailesine ve tüm dostlarına baş sağlığı diliyoruz. O'nu hem anılarımızda hem mücadele etkinliklerimizde yaşatacağız, birer Ağaçkakan gibi!

Not: Savaş Emek'i kendi anlatımıyla tanımak isterseniz aşağıdaki adresteki söyleşisini okuyun, dersler dolu!

http://yesilgazete.org/blog/2014/01/21/savas-emek-anlatiyor/