Zamlar erteleniyor! Aklınıza bir şey geliyor mu?
TÜRKİYE ilk çeyrekte yüzde 5 büyümüş. Ama halka yansıyan bir şey yok. Üstelik bu büyüme rakamı ekonominin diğer verileri ile de çelişiyor. Cuma günü mayıs ayı dış ticaret verileri açıklandı. Tam bir felaket. Dış ticaret açığı yüzde 43 artmış. Ekonominin iyiye gideceğine yönelik bir işaret de yok.
VATANDAŞIN HALİ
Vatandaşın çarşı pazar torbaları giderek hafifliyor. Mahalledeki market müdürü ile görüştüm. Ciroları sürekli düşüyormuş. Ortalama kişi başı harcamalarda yüzde 30-40 gerileme olduğunu söyledi. “Yaz düşüşü değil”diye uyarmayı da ihmal etmedi.
Kredi kartlarında limitler dolmuş durumda. Mahalle bakkallarının alacak defterleri giderek kabarıyor.
KAYNAKLAR SAVRULUYOR
Ekonomide acil önlemler alınması zorunlu. Ama sürekli erteleniyor. Eldeki kıt kaynaklar da har vurup harman savruluyor. Üretimi arttırmak için verilen destekler üretimde kullanılmıyor.
Yöneticiler dahil herkes işin farkında. Ama müdahale eden yok.
“Kredi Garanti Fonu” güvencesiyle verilen kredilerle ilgili öyküler de ayrı. Bankalar kendi risklerini hazinenin üzerine yıkıyor.
FİYATLAR ARTMASIN DİYE GÜMRÜKLER İNDİRİLDİ
Hükümet panikte. Erdoğan’a verilen raporlarda yaşananlar nasıl izah ediliyor bilmiyorum. Ancak gidişat endişe verici.
Dış baskı ve kuşatma da giderek artıyor. Hesaplar da buna göre yapılıyor.
Yarının bugünden daha kötü olacağı bilindiği için 6 aylık, bilemedin 9 aylık hesaplar yapılıyor. Gümrük duvarlarının indirilmesi de bundan.
ÇİFTÇİ FEDA EDİLDİ
Hükümet, “enflasyonla mücadele”gerekçesiyle harekete geçti. Gümrük vergisini canlı hayvanlarda yüzde 135’den yüzde 26’ya, karkas ette yüzde 100’den yüzde 40’a, buğdayda yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada yüzde 130’dan yüzde 35’e, mısırda yüzde 130’dan yüzde 25’e düşürdü.
Tüketici tepkisinden korktuğu için çiftçiyi feda etti.
AKP’lilere “Bu yaptığınız intihar değil mi?” diye sordum. Buğday, arpa, mısır üreticisi ve besicilerle, tüketicileri karşılaştırdılar. “15 milyona 65 milyon” gibi bir hesap çıkarmışlar. Tüketici sayısı, arpa, buğday, mısır ve hayvan üreticisinden çok fazlaymış. “Tercih yapmak zorunda kaldık, 65 milyonluk tüketiciyi seçtik” demeye getirdiler.
“Sonrası ne olacak?” soruma da “Şimdi sonrasını düşünecek durumda değiliz. Önce iktidarı kurtarmamız lazım” yanıtını verdiler.
ZAMLAR ERTELENDİ
İthalatla gıda fiyatları düşürülmeye çalışılıyor. Bakanlar Kurulu, sigaraya zamma yol açacak olan vergileri yıl sonuna kadar sabitledi. Diğer bir deyişle sigara zammı ertelendi.
Arkasından, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) açıklaması geldi. Elektriğe üç ay zam yapılmayacağı ilan edildi. Kurum kaynakları sürenin ihtiyaca göre uzatılabileceğini ifade ettiler. Arkasının geleceği anlaşılıyor.
SEÇİM EKONOMİSİ
Hala görevde olan ekonomi bürokrasisi, “seçim ekonomisi”nden söz ediyor. İtirazları olsa da etkilerinin “sıfır”olduğunu düşünüyorlar. Koltuklarını korumak için ne talimat verilirse onu yapıyorlar. Kamu kaynakları, fonlar, ... her şey devrede. Zamlar erteleniyor, fiyatlar düşsün diye gümrükler indiriliyor.
Neden acaba? Aklınıza bir şey gelmiyor mu? AKP günü kurtarmaya çalışırken, niyeti belli değil mi?