‘Zehirli’ taraftar kültürü

Toksik ne demek olduğu merak edilen ve ne anlama geldiği araştırılan kelimeler arasında bulunuyor. İngilizce bir kelime olan toksik, Türkçede zehirli madde anlamına geliyor. Sosyal medyada da sık sık kullanılan bir kelime olmasından dolayı ne anlamda kullanıldığı araştırılmaktadır. Toksik, sosyal medyada ya da oyunlarda sıklıkla karşılaşılan bir kelimedir ve kötü ya da rahatsız edici kişiler için kullanılır.

Bu ifade son zamanlarda sosyal medyada sporla ilgili yorumlar için kullanılıyor. Zehirli taraftar kültürünün spor arenasına girmesi yeni bir şey değil ve sadece bir veya iki branş değil, birçok spor dalı benzer sorunlarla karşı karşıya.

ÇİNLİ SPORCULARIN BAŞINA GELENLER

Kış Olimpiyatları’nda altın madalya alan Çinli sporcu Yang Yang, yakın zamanda verdiği bir röportajda, "Geçtiğimiz iki yılda, sporun taraftar odaklı hale gelmesiyle ilgili bir olgu yaşandı ve bu durum bazı sporcularda önemli bir sıkıntıya yol açtı," dedi. Masa tenisi oyuncusu Fan Zhendong da otel odalarına yasadışı giriş, kimlik kartları ve telefon numaraları gibi kişisel bilgilerin ifşa edilmesi ve havaalanında taciz gibi zehirli taraftarlardan zarar gördü.

Sadece sporcular değil, birçok spor tutkunu ve hatta izleyici bile, sadece sevdikleri bireylerden bahsettikleri veya onlar hakkında yorum yaptıkları için bu zehirli taraftarlar tarafından taciz ediliyor. Hatta ismini açıklamak istemeyen bir kişi Çin basınına "Bir sporcunun kötü performansından bahsettiğim için siber zorbalığa maruz kaldım. Bir gün dışarı çıktığımda pusuya düşürülebileceğimden ve ailemin taciz edilebileceğinden endişe ediyordum" diye konuştu.

Paris Olimpiyatları'nda dünya rekoru kıran Çinli yüzücü Pan Zhanle, tek hayran grubunu dağıttı. Çinli sporcu daha önce, birçok kişinin imzasını almak için otelin alt katında beklediğinden bahsetmişti. 20 yaşındaki yüzme şampiyonu, toksik hayran kültürüne "hayır" demek için kendi yolunu kullanıyor ve hayranlarına "Daha düşük profilli olun ve her şeyi sessiz tutun" diye tavsiyede bulundu.

CEZAİ TEDBİRLER

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, kısa süre önce spordaki toksik hayran kültürüyle ilgili yasadışı faaliyetlerle mücadele ve düzeltmeye yönelik dört vakanın ayrıntılarını yayınladı. Paris Olimpiyatları'ndan bu yana, Kamu Güvenliği Bürosu'nun siber güvenlik departmanları bu konuya yakından dikkat ediyor ve ilgili yasadışı faaliyetlerle mücadele ediyor.

Bu vakalar birinde He soyadlı kişinin sosyal medyada masa tenisi oyuncuları ve koçları hakkında hakaret içerikli içerikler yayınladığı ve önemli toplumsal zarara yol açtığı tespit edildi ve ona karşı cezai tedbirler aldı. Wang soyadlı başka birinin sosyal medyada masa tenisi oyuncuları ve koçları hakkında defalarca küfürlü ve hakaret içerikli içerikler yayınladığı ve önemli toplumsal zarara yol açtığı tespit edildi. Guangzhou Kamu Güvenliği Bürosu, ona karşı cezai tedbirler aldı.

Gai ve Xu soyadlı kişilerin sosyal medyada bir Paris Olimpiyat şampiyonunu sorgulayan bir makale hazırlayıp yaydıkları tespit edildi. Bu makale olumsuz toplumsal etki yarattı. Shandong ve Hebei'deki kamu güvenliği büroları bu kişilere idari para cezası uyguladı.

Başka bir şüpheli olan Yang'ın sosyal medyada bir jimnastik sporcusuna alenen hakaret ettiği ve bunun olumsuz bir sosyal etkiye yol açtığı tespit edildi. Henan Kamu Güvenlik Bürosu ona idari cezalar verdi. Bu kişinin gönderilerinin kötü niyetli ve yanlış olduğu ve önemli riskler taşıdığı belirtildi. Son eylemler, sosyal medya platformlarının tartışmalı tartışmalar ve kötü niyetli saldırılarla ilgili binlerce gönderiyi temizlemesine yol açtı.

DÜŞMANLIK YAPILIYOR

Çinli bir spor yazarı "Bu sözde hayranların çoğu, ünlü sporcuların profesyonel becerilerini veya yeteneklerini anlamıyor veya takdir etmiyor. Bunun yerine, yalnızca sporcunun imajına ve görünümüne odaklanma eğilimindeler" görüşünü dile getirdi.

Bu toksik kültürdeki hayranlar, idollerini desteklemek için takım arkadaşları değil, yalnızca düşmanlar görüyorlar. İdollerinin zafer arayışını engelleyen herkesi saldırı hedefi haline getiriyorlar. Son zamanlarda, bazı toksik hayranlar çeşitli sosyal medya platformlarında agresif bir şekilde tartışmalara ve saldırılara öncülük ediyor, aşağılayıcı yorumlar düzenliyor ve yayıyor, hatta skandallar üretiyor ve komplo teorileri yayıyor.

Spor yorumcuları, "Başkalarının mahremiyetini ihlal edenler cezalandırılmalı, ceza yasalarını ihlal etmeyenler ise olumlu ve sağlıklı bir eğitimle yönlendirilmeli ve uyarılmalıdır" diyor.

Daha önce, Paris Olimpiyatları'ndaki kadınlar tekler masa tenisi finalinin ardından Çinli sporculara ve koçlara karşı kışkırtıcı ve iftira niteliğinde yorumlar yayınlayan bazı taraftarlar polis tarafından gözaltına alınmıştı. Çin Spor Genel İdaresi ve Çin Olimpiyat Komitesi bu yorumları kınadı ve etkisi sınırlıydı.

Bunlar Çin’de yaşananlar. Ülkemizde durum farklı mı? Milli Kadın Voleybol Takımı veya futbol konusunda yazılanların ne kadarı sporla ilgili ve spora katkı sağlıyor? Çoğunda alenen en hafif ifadeyle düşmanlık yapılıyor.