ABD içinde 'soğuk' savaş

ABD'nin Teksas eyaletindeki soğuklar sonrası elektrik kesintisi, gıda ve su sıkıntısı sürüyor. Vatan Partisi ABD Temsilcisi Akile Çevik, 'Halk huzursuzluk içinde, büyük bir kutuplaşma ve ayrışma var' dedi.

Kovid-19'la mücadelede sınıfta kalan ABD’nin bir başka doğa felaketi karşısında daha vatandaşının en temel ihtiyaçlarını karşılayamaması, sistem sorununu gündeme getirdi.

ABD, tarihinde görülmemiş dondurucu soğuklarla mücadele ediyor. Teksas adeta buz kesti, onlarca insan soğuk havadan dolayı hayatını kaybetti. Elektrik kesintisi, gıda ve su sıkıntısı da yaşanan eyalet, "felaket bölgesi" haline geldi.

Vatan Partisi ABD Temsilcisi Akile Çevik, Amerikan halkının yaşadıklarını, tanık olduğu zorlukları Aydınlık'a anlattı.

'ELEKTRİK KESİLİNCE HER ŞEY KESİLİYOR'

Kutup soğukları Teksas'ı neden bu kadar etkiledi?

"Burada ısınma daha ziyade elektrik üzerine kurulu. Elektriğiniz kesilince suyunuz, doğalgazınız, her şeyiniz kesilir. Hâlâ elektriği olmayan, suyu olmayan yerler var. Su aktığı zaman bile deniyor ki ‘içilecek düzeyde sağlıklı bir su değil, kaynatmadan içmeyin’. Borular donduğu için su gelse bile içeride patlayabiliyor. Pek çok evi su bastı. Hem dışarısı soğuk, hem elektriğiniz yok, bir de evin içinde boru patlayınca… Evlerin içi donmuş durumda."

'ÇOCUKLAR DONARAK ÖLDÜ!'

"İnsanlar kar sularını eritip içime suyuna ulaşıyor" şeklinde haberler çıktı. Doğru mu?

"Evet, o da oldu. Tüpler satılmaya başlandı. Bölge Biden Hükümeti tarafından 'afet bölgesi' ilan edildi. Sadece Teksas'taki zararın 50 milyar dolar olduğu söyleniyor. Düşünebiliyor musunuz çocuklar donarak öldü!"

Pandemi sürecinde olduğu gibi, marketlerin de talan edildiğini gördük…

"İnsanlar saldırınca, Teksas'taki bir market hiçbir şey ödemeden çıkın dedi. Herkes girdi içeriye, ne var ne yoksa, yiyecek, içecek aldı. Hiçbir şey ödemeden çıktılar. Sonra isterseniz ödeyin dediler. İnsanlar da ödedi hakikaten. Biz de elektrikler kesilince marketten paketlerde odun aldık. Kalmayınca çalı çırpı topladık. Biz nispeten daha iyiyiz. Hâlâ elektriği, suyu olmayan insanlar var."

'HALK HUZURSUZLUK İÇİNDE'

Eyalet senatörünün tatile çıkmasına, Colarado Belediye Başkanı'nın "Güçlüler ayakta kalacak" demesine halkın tepkisi nasıl oldu?

"Teksas senatörünün evinin önünde çok büyük protestolar yapıldı. Halk 'İstifa et' pankartları ile tepki gösterdi. Colarado Belediye Başkanı'nın söylediği 'Güçlüler ayakta kalacak' ifadesi de şu an yaşanan durumu gösteriyor. 'Halin vaktin, sağlığın yerindeyse yaşarsın.' Halk huzursuzluk içinde. O yüzden çoğunluk 'kendimize dönelim, içimizdeki sorunları halledelim' diyor. İş kaybı da çok fazla. Bir pozisyon açılıyor, üç yüz kişi başvuruyor. Üstelik beyaz yakalı. Hükümet "birlik beraberliğe ihtiyacımız var" diyor. Gülüyoruz. Çünkü o kadar büyük bir ayrılık, kutuplaşma var ki. "

'GÖSTERİŞLİ AMA İŞE YARAMAZ!'

ABD'nin Teksas eyaletinde dondurucu soğuklar nedeniyle yaşanan kriz, uluslararası medyada da geniş yer aldı. Çin'in Global Times gazetesinde yayınlanan makalede şu değerlendirme yapılıyordu:

"ABD'deki kapitalist sistem, kamu yararından sapan, gösterişli ama giderek işe yaramaz hale gelen bir dizi ulusal ahlak geliştirdi. İnsanların koronavirüs karşısında sağlık ve ısınma hakkına ihtiyacı olduğunda, ABD elitlerinin açıktan ve gizlice önerdikleri politika sosyal Darwinizm haline geldi. ABD'nin 'özgürlük' anlayışı, gerçekte soğukkanlı bir şekilde 'ortadan kaldırılma özgürlüğü' fikrini içinde barındırıyor."

'İNSANI MERKEZE ALMIYOR'

Ulusal Strateji Merkezi (USMER) Başkanı Utku Reyhan, ABD’deki durumu "ABD sistemi insanı merkeze almıyor" diye yorumladı. Reyhan, şöyle konuştu:

"Hem Kovid-19 salgınında hem de Teksas felaketinde bunu açıkça gördük. Yılın büyük kısmını yoğun kar yağışı ve buzlanma içerisinde geçiren ülkelerde bile Teksas'ta yaşananlara benzer bir görüntüyle karşılaşmadık. On milyonlarca insanın dondurucu soğuklarda elektrik ve temiz sudan mahrum kalması, onlarca insanın donarak ölmesi, bize ABD'nin durumu hakkında bilgi vermektedir. ABD'nin dünya egemenliği bitmiştir. Askeri ve ekonomik anlamda gerileyen ABD'nin bırakın dünyaya nizam vermeyi, kendi ülkesinde huzur ve refahı sağlama noktasında bile sıkıntıları vardır."