Zeytin üreticisi yeni yasaya karşı
TBMM gündemine taşınan Zeytin Ağacı Koruma Kanunu'ndaki değişikliğe yönelik yasa tasarısı tedirginlik yarattı
Türkiye'de sofralık yeşil zeytin üretiminde lider olan ve 13 milyon ağaçla ülkede üretilen yeşil zeytinin yüzde 70'in tek başına karşılayan Manisa'nın Akhisar ilçesinde, TBMM gündemine taşınan Zeytin Ağacı Koruma Kanunu'ndaki değişikliğe yönelik yasa tasarısı tedirginlik yarattı. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, zeytin varlığını azaltacak her türlü girişimin karşısında olduklarını söyledi. Zeytin alanlarının çoğaltılması için çalışma yapılması gerektiğini savunan Alhat, "Şu an Türkiye'de zeytin ağaç varlığının sayısını azaltabilecek hiçbir çalışmayı biz kabul etmiyoruz. Zeytin ağacının sökülmesi, onun bunun yapılmasıyla ilgili değil. Biz bu konuda Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile birlikte görüşler paylaşıp, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi ile de bunları görüştük. Türkiye'de zeytin ağaç varlığının artmasıyla ilgili çalışmalar yaparken, bizim sayımızı düşürebilecek arazilerinin açılabilmesi kararını kabul etmiyoruz. Buradaki tasarıların sürecini çok yakında takip ediyoruz. 'Türkiye'de her zaman sağlıklı nesiller için sağlıklı ürünler yetiştirmemiz lazım' deriz. Zeytinyağı sağlık için çok önemli diye konuşurken şu an ağaçlarımızın riske girebileceği bir dönemin olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tasarının çok acilen gözden geçirilip, bunun zeytin sanayisine ve zeytin tüketicisine katkı sağlayacak bir hale getirilmesi gerekiyor. Başka bir sanayi yaparken, çok farklı bir sektörü sıkıntıya sokabilir. Onun için bu söylenenlerin hiçbirini kabul etmiyoruz. Daha önceki dönemlerde bile yol çalışmalarında kesilen ağaçlar için biz onlara 'Bir tane ağaç kesiyorsanız yerine 20 zeytin ağacı dikmeniz gerekiyor' demiştik. Bunların da yerine getirilmediğinden dolayı şu an ağaç varlığımızı düşürebilecek her türlü çalışmanın karşısındayız" diye konuştu. Tasarının geçmeyeceği ile ilgili bakanlardan olumlu sözler duyduklarını aktaran Alhat, "Zeytin ağaçlarını seven insanlarız. Bir zeytin ağacının bile hastalık nedeni ile kuruduğunu gördüğümüzde üzülen insanlarız. Burada hiç kimsenin sessiz kalacağını düşünmüyoruz. O günlerin gelmemesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, TBMM gündemine taşınan Zeytin Ağacı Koruma Kanunu değişikliğinin zeytin alanlarının ranta açılması anlamına geldiğini savundu. Bu değişikliğin meclisten geçmemesini isteyen Demran, "1939 tarihinde ülkemizdeki zeytin varlığının korunması, zeytinciliğin artırılması için güzel bir kanun çıkmış. Bu kanun zeytin konusunun ne kadar önemli olduğunu göstermiş. Türkiye'de hakkında kanun çıkarılan tek bitki zeytindir. Zeytin eksi 8'in altında yaşayamaz. O yüzden ülkemizde zeytin alanları sınırlıdır" dedi.
Zeytin bu kadar önemliyken, zeytinyağı tüketimi artmaktayken bu tür yasa girişimlerinin kaygı verici olduğunun vurgulayan Demran, "Sürekli zeytin alanlarıyla ilgili yasal düzenlemelere girişmek bizi üzüyor. Bu alanların madene, imara açılması gelecek kuşaklara karşı sorumluluktur. En son İstanbul İzmir otoyolu için 1 milyon zeytin ağacı katledildi. Ama zeytin ve zeytinyağı hepsinden daha gerekli. Artık zeytinle ilgili kanun tasarısının geri çekilmesini talep ediyoruz. Zeytin ve zeytinyağı kutsal. İçinde biraz Allah korkusu olanlar gelecek kuşaklara karşı kendini sorumlu hissetmeli ve zeytin ağaçlarına dokunmamalı. Bu tür yasal girişimlerden uzak durun. Mevcut alanların zeytinle buluşturulması için arayışa girelim. Rant uğruna, madencilik uğruna bu girişimlere son verilmeli. Her torba yasada 1939 yılında çıkarılmış bir kanuna sürekli müdahale edilmesi bizleri ve üreticileri son derece tedirgin ediyor. Tasarı biran önce geri çekilsin" diye konuştu.