Son Yazıları

Güllük gülistanlık mı?

Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan sunum aşağıda özetlenmiştir.

1- Stratejik ürünlerde üretim planlaması 81 ilde hayata geçirilmiştir. Dikili alanlar hariç, toplam üretim alanının yüzde 77'sini oluşturan 13 bitkisel ürün ve yem bitkileri planlama kapsamına alınmıştır. 2025-2027 yıllarında: 35 milyon ton olan tahıl üretiminin 39,5 milyon tona, 1,2 milyon ton olan baklagil üretiminin 1,4 milyon tona, 4,6 milyon ton olan yağlı tohum üretiminin ise 5,6 milyon tona ulaştırılması hedeflenmektedir.

Yazının Devamı

İki görünüm

Yaz sıcakları bir yandan ürünlerin olgunlaşmasını sağlarken, otları kurutmuştu. Gayretli (!) çiftçilerimiz yabancı otlardan kurtulmak için çapalama, belleme, yolma, biçme, malçlama gibi zahmetli işlere boş vermişler. Malçlama elde bulunan her türlü malzeme ile toprağın üstünü ışık geçirmeyecek şekilde örtme işlemidir. Işık olmayan yerde bitki büyüyemez. Yetiştirilecek ürünler malç üzerinde küçük bir delik açılarak ekilir veya dikilir. Toprağın diğer kısımları ışık görmeyeceği için yaban otları gelişemez.

Köy kahvesinde akşam çayı içerken, malçlamada kullanılabilen siyah renkli plastik örtüden söz açıldı. Köyde tanıdığım en meraklı ve bilgili çiftçilerden biri olan Hüseyin “Onlar pahalı hocam” dedi. Elindeki çay bardağını göstererek “Sırt tulumbasına şunun kadar ilaç koyduğum zaman otları kurutuyorum” diye ekledi.

Yazının Devamı

İlginç bir iletişim

Geçen gün köyde süt hayvancılığı yapan bir küçük aile işletmesinden tereyağı ve peynir satın aldım. Bir gün öncesinde köylülerle yaptığım söyleşi sırasında onların ürünlerinden övgüyle söz etmişlerdi.

Köy kahvesinde karşılaştığımız aile reisine tereyağı almak istediğimi söyledim. “Dün konuştuğunuz yakın akrabam bana söylemişti, hanıma telefon edeyim, buraya getirtelim, siz yorulmayın.” dedi.

Yazının Devamı

Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Bugün Cumhuriyet’in ilan edilişinin 101’inci yıl dönümüdür. Cumhuriyet’in gerçek kuruluş tarihi 23 Nisan 1920’dir. “Egemenlik kayıtsız, koşulsuz ulusundur!” ifadesi Cumhuriyet rejimine geçildiğini açıkça anlatmaktadır.

Kendisini Allah’ın yeryüzündeki gölgesi olarak gören Osmanlı halife sultanlarının egemenliğine son verilmiştir. Egemenlik gökten yere indirilmiştir. Milletin başına bela, işgalci emperyalistlere köle olan padişaha karşı, devrim yapılmıştır.

Yazının Devamı

Ahlat ağacı

Seferihisar’dayız. Selçuk yolu ile deniz arasındaki dar şeritte pırnar, meşe gibi çalıların arasında ahlat ağaççıkları da var. Sonbahar geçmekte olduğu halde bir türlü olgunlaşmayan meyveler, salkım salkım. Arada bir meyvelerin tadına bakıyorum. Hâlâ taş gibi sert ve buruk bir tadı var. Resmen insanın boğazına düğümleniyor.

Geçen gün kıyıda gezerken bu ağaçların tıpkı ilkbahardaki gibi beyaz çiçeklerle donandığını görünce çok şaşırdım. Bu yılın olgunlaşmak üzere olan meyvelerinin yanında kar beyazı çiçekler. Birkaç gün sonra 18 Ekim günü fotoğraflarını çektim. İyi göremediğim için pek net çıkmadı ise de çiçekler ve meyveler aynı karede görülebiliyor. Son zamanda yağan yağmurları izleyen sıcak hava, kadim çağlardan beri buralarda yetişen bitkileri bile aldatmış olmalı.

Yazının Devamı

Gidişat

Çiftçilerimizin uyum yeteneği ve teknik becerileri hayli yüksektir. Adını doğru söyleyemedikleri ürünleri bile başarıyla yetiştirebiliyorlar. Teknik başarı çok önemlidir. Çünkü teknik başarı olmadan ekonomik başarı sağlanamaz. Teknik başarının önemli ölçütlerinden biri verimdir. Hem bitkisel üretimde hem de hayvancılık üretim dallarında en yüksek verimi almaya çalışanlar vardır.

Yüksek verim; gübre, ilaç, çekigücü, işgücü, kaba ve kesif yemler gibi girdileri daha yoğun kullanarak sağlanır. Yoğun kullanım birim alana yani dekar başına daha fazla gübre atmak, sağmal inek başına daha fazla karma yem vermek anlamına gelmektedir.

Yazının Devamı

Satmak bile zor

Ağustos ayı başında köylüler, kuru incir fiyatlarını konuşuyorlardı. Birisi tahminime göre kilosu 250 lira olarak açıklanır, dedi. Yaylada incir yetiştiren posbıyıklı Mustafa, Tariş 170 – 180 lira olarak açıklar herhalde dedi. İki üç hafta geçmedi Tariş aynı alım fiyatını açıkladı. Sanayi tesisleri elinden alınmış ve parasal kaynakları kurutulmuş olan Tariş’in piyasayı düzenleyici rol oynayabilmesi sevinilecek bir durum.

İncir satışları başlayınca Bakkal Ali’ye fiyatı sordum. Kalitesine göre 170-230 lira arasında satılıyor, dedi. Tahminler doğru çıkmıştı ve üreticiler oluşan fiyatlardan memnundu.

Yazının Devamı

Bitkisel üretim destekleri

2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Temel Desteklemelere İlişkin Karar 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

2025 yılı için üretim destek katsayısı değeri 244 lira olmuştur. Tüm ürünler için mazot maliyetinin % 50’si ve gübre maliyetinin %25’ini karşılamak amacıyla verilmektedir. ÇKS’ye kayıtlı tüm çiftçiler bundan yararlanacaktır. Ürünler üretim maliyetlerine göre kümelere ayrılmıştır.

Yazının Devamı

Tıbbî kenevir yönetmeliği

12 Eylül 2024 tarihinde bu köşede yayınlanan yazıda yönetmeliğin gerçek kişileri ilgilendiren yönleri ele alınmıştı. Yönetmelikte kenevir üretimi yapacak tüzel kişiler ile bilimsel araştırma amacıyla yapılacak kenevir yetiştiriciliğine ilişkin kurallar da belirlenmektedir.

1961-65 yıllarında Ziraat Fakültesi öğrencisiydim. Tarla Bitkileri bölümünden Lif Bitkileri dersi de almıştık. Pamuktan sonra en önemli lif bitkileri, keten ve kenevir (kendir) olarak sıralanmaktaydı. Yetiştirme biçimleri birbirine benzeyen bu iki ürün, su ve besin maddesi isteği az olduğu için toprağı yormaz. Bu nedenle keten ve kenevir, hemen her ürünle bağdaşabilen iyi bir ekim nöbetlemesi (münavebe) bitkisidir.

Yazının Devamı

Tıbbi Kenevir Yönetmeliği (1)

İlaç Etkin Maddesi Üretimi Amaçlı Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolüne Dair Yönetmelik, 13 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik; ilaç etkin maddesi elde etmeye yönelik çiçek ve yaprak üretimi için kenevir yetiştiriciliği ve gerekli kontrollere ilişkin görev ve sorumluluklara dair usul ve esasları düzenleme amacıyla çıkarılmıştır.

Gerçek ve tüzel kişilerle, bilimsel araştırma amaçlı tıbbi kenevir yetiştirmek isteyenlerin 1-31 Ekim tarihleri arasında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ne başvurarak yetkinlik belgesi alması gerekmektedir.

Yazının Devamı

Çıkar yol

Tam Bağımsız Türkiye’yi yeniden oluşturmak için öncelikle yapılacaklar:

NATO’dan çıkılacaktır. Bütün askeri üsler ordumuzun denetimine alınacaktır.

Yazının Devamı

Çıkmaz yol

Çakma bir kapitalist düzende yaşıyoruz. Kapital sözcüğü sermaye, anamal anlamına gelmektedir. Kapitalist deyince sermaye sahibi kişi anlaşılır. Kapitalist düzen, adı üstünde sermayeden yana olan düzendir. Lâf aramızda bu düzen şıkır şıkır işliyor. Nereden belli derseniz çevrenize biraz dikkatli bakın lütfen.

Uzatmalı bayram tatillerinde Bodrum, Çeşme, Antalya gibi yerlerdeki lüks otellerde yer bulunmuyor. Oralarda bir lahmacunun 1500 lira olduğunu duyuyoruz. Lüks otomobiller neredeyse karaborsaya düşecek.

Yazının Devamı

Köyler göçüyor

Yazının başlığındaki “göçmek” sözcüğü yerleşim amacıyla yer değiştirmek anlamında kullanılmamıştır. Çökmek, yıkılmak yani viran olmak anlamındadır. Yıllara kafa tutan taş yapılar, içinde insan yaşamadığı için bakımsızlık nedeniyle göçmektedir. Yaşamakta olduğum köyün nüfusu, 30 yıl önce 1280 iken şimdi mahallede yaşayanların sayısı 200’den azdır.

Köylülerle yapılan söyleşilerde dile getirilen nedenleri şöyle sıralamak mümkündür:

Yazının Devamı

Köpek barınağı maliyeti

Bu yazıda tarafımdan hazırlanan 1000 hayvan kapasiteli bir köpek barınağı ile ilgili yapılabilirlik raporunun sonuçları özetlenmiştir. Söz konusu rapor hazırlanırken yararlanılan yasal yönetmelik ve eserler kaynakçada belirtilmiştir.

Arazi seçimi

Yazının Devamı

Abartılı kullanım

Glifosat, geniş yapraklı yabani otların kontrolü için yaygın olarak kullanılan bir herbisittir. ABD'de 1974'ten beri pestisit olarak ruhsatlıdır. Çevre Koruma İdaresi (EPA) bütün tarım ilaçlarını her 15 yılda bir yeniden değerlendirmektedir. 2020 yılında glifosatın güvenliği ve kullanımları yeniden değerlendirmiştir. Alınan kararla EPA Glifosatın mevcut etiketine uygun şekilde kullanıldığında:

- İnsan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığı

Yazının Devamı

Tarımda bağımlılık nasıl oluştu?

19.yüzyılda dünya ekonomisine egemen olan devlet, üzerinde güneş batmayan imparatorluk olarak tanınan İngiltere idi. Hindistan, Pakistan, Avustralya, Kanada gibi sömürge ve dominyonlarında üretilen ham maddeler ile gıda maddeleri merkeze doğru akıyordu. İngiltere, sanayileşmenin ve kapitalizmin ana merkezi olarak ‘Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler’ cümlesiyle özetlenen serbest ticaretin bayraktarlığını yapıyordu.

Serbest ticaret; Osmanlı İmparatorluğu, Rus Çarlığı, Avusturya Macaristan İmparatorluğu ve Alman İmparatorluğunun ekonomik yapılarını temelden sarsmıştır. Ham madde kaynakları ve pazarlar için yapılan Birinci Dünya Savaşı sonunda bu dört imparatorluk ortadan kalkmıştır.

Yazının Devamı