Son Yazıları
Nallıhan-Çayırhan Termik Santrali özelleştirilmesi
Emperyalizme karşı ilk kurtuluş savaşını yapan ve emperyalizmden bağlarını kopararak bağımsızlığını kazanan ilk ülke Türkiye olmuştu. Mustafa Kemal 1923 yılında yapılan 1.İzmir İktisat Kongresi açılış konuşmasında, silahlı kurtuluşun ekonomik kurtuluş ile sağlamlaştırılmadığı durumlarda emperyalizme tekrar teslimiyetin kaçınılmaz olduğu vurgusunu yaptı.
Türkiye, 1930’lu yıllardan başlayarak “devletçilik” ilkesi temelinde büyük sanayileşme hamlesini başlattı. Dönemin İktisat Vekili Celal Bayar devletçilik ilkesi ile yapılan sanayileşme atılımını 1936 yılında anlatırken "Eğer memleketin sanayileşmesini ve milletin muhtaç olduğu refahı bazı hususi teşebbüslere ve bu teşebbüslerin dayandığı sermayeye bırakmak lâzım gelirse, lâakal (hiç değilse) iki asır daha intizar (bekleme) devresi geçirmekliğimiz lâzımdır." diyerek özellikle gelişmekte olan ülkelerde sanayileşmenin devlet aracılığı ile yapılmasının ne kadar gerekli olduğunu söylüyordu.
Yazının DevamıABD ricat ediyor
ABD’de 5 Kasım seçimleri yapıldı. Seçimleri, büyük sürpriz olmadığı durumda kazanacağı tahmin edilen Cumhuriyetçiler ve Donald Trump kazandı. Bu sonucun nasıl okunması gerektiği tüm dünya medyası tarafından tartışılıyor.
Nedeni ise ABD halen dünyadaki müesses nizamın başında bulunan aktör. ABD’nin başında bulunduğu sistem baş aşağı gitse de gelişmelerin hangi yönde olacağı tartışılıyor. Trump’ın yaptığı atamalardan, yapılan konuşmalardan sonuç çıkartılmaya çalışılıyor.
Yazının DevamıTürkiye’ye kurulan tuzak çalışacak mı?
Önce Türkiye’ye hangi tuzak kuruldu, bu tuzak nasıl kuruldu hatırlayalım. Daha önce yazdığım yazılar ve Ulusal Kanal’da özellikle enflasyon ile ilgili konuşmalarımda sürekli olarak Türkiye’nin bilinçli olarak enflasyon sarmalına sokulduğunu ve bu tuzağın sonbahardan itibaren hükûmete karşı kullanılacağını yazıyor ve konuşuyordum.
Türkiye 2014 yılından itibaren milli bir çizgiye yaklaştı. Titrek ve tereddütlü uygulamalar olmasına karşın yine de Türkiye’ye nefes aldıracak, geleceğe ilişkin olumlu işaretler verecek işler yapıldı. Bunlardan en fazla kamuoyunda konuşulan ve bilinen savunma sanayi ile ilgili yatırımlar.
Yazının Devamıİşçi sınıfı mevziye giriyor
Yarın Türkiye’nin en büyük sendikalar konfederasyonu Türk-İş ve onun lideri Sn. Ergün Atalay önderliğinde Ankara Tandoğan’da büyük bir miting düzenleniyor.
Üretici sınıfların ve başta işçi sınıfının önder partisi Vatan Partisi, tüm gücü ile miting alanında yerini alacak.
Yazının DevamıAtlantik krizi nasıl aşabilir?
Sayın Devlet Bahçeli PKK’nın meclisteki uzantısı DEM Partililerin elini “Meclis”te sıktı. Bu el sıkma ve devamında Bahçeli’nin ve Sn. Cumhurbaşkanı’nın bu eylemi iç cepheyi sağlamlaştırma açısından değerlendirerek savunmaları, geçen haftanın yurt içinde en çok değerlendirilmesi gereken olayı idi.
İç cephenin sağlamlaştırılması özellikle bu dönemde gerçekten acil ve çok önemli bir taktik politika. Bu el sıkış ne kadar iç cepheyi sağlamlaştırmaya yarar bu ayrı bir tartışma.
Yazının DevamıAtlantik stres altında
Atlantik stres altında. Siyasi gündem, ekonomik gündemin hayli önüne geçti. Batı Asya’da gelişmeler her dakika farklı bir gündem oluşturma potansiyeline sahip.
Bu yazı yazılmadan, son olarak Elon Musk tarafından atılan bir “x” çok ilginç mesaj taşıyordu.
Yazının DevamıBRICS, Çin ve diğer gelişmeler
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; “BM ve Bretton Woods sistemi ciddi meydan okumalarla karşı karşıya” diye konuşmuş. Bu meydan okumaları aşmak için yeni kurumlar kurmak zorunda olduklarını söylemiş.
BM Genel Sekreteri çok doğru bir tespit yapmış. Ancak bu tespit gecikmiş bir tespit. Çünkü kapitalizmin emperyalizm aşamasında oluşturmaya başladığı uluslararası kurum ve sistemler 2000’li yılların başından bu yana ciddi meydan okumalarla karşı karşıya.
Yazının Devamıİki açıklama
Geçen hafta medyada iki açıklama ilgi çekti. Bu açıklamalar CHP Genel Başkanı Sn. Özgür Özel ile Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Mehmet Şimşek tarafından yapıldı.
Özgür Özel 2 konuya ağırlıklı olarak parmak bastı: “CHP iktidar olduğunda Avrupa Birliği’ne 10 yıl sonunda girileceği ve paradan bir sıfır atılacağı, yani gelir artışının olacağı”
Yazının DevamıGenel bir bakış
Dünyaya genel olarak baktığımızda bir sıkıntı ve gerilim gözleniyor. Dünyada şu an hakim sistem olan Atlantikçi gözü ile baktığımızda; İsrail Filistin konusunda tüm dünya tarafından sıkıştırılmaya başlandı. Trump, Demokratları İsrail’i sevmemekle suçluyor. İsrail için tecrit o kadar güncel ve acil durumda. Ukrayna, Rusya topraklarında tuzağa düşmüş durumda, yaklaşan kış şartları belki Ukrayna ordusunun toptan çöküşüne dahi neden olabilir. Çin, Tayvan’da göz açtırmıyor.
ABD için en yakın müttefikler olan Avrupa’da ekonomi iyi gitmiyor. Muhalefet iktidara çok yakın sonuçlar alıyor. İktidardaki ABD yandaşı partilerin uygulamaları çok sıkı şekilde eleştiriliyor. Eleştirilen bu partiler her an iktidardan uzaklaşabilirler.
Yazının DevamıNeden bu mahcubiyet
Geçen hafta içinde Putin’in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik için başvurduğunu açıkladı. Bu haber ancak Türkiye tarafından ve resmi ağızlardan doğrulandığında gerçek olduğu anlaşılabilirdi. Türkiye tarafından bu haber doğrulanmadı. Ancak yalanlanmadı da. Demek ki Rusya’nın yaptığı açıklama doğru idi. Türkiye mahcup bir şekilde BRICS’e tam üyelik başvurusu yapmıştı.
Dışarıya sızdırılmıyor ama, özellikle ABD nasıl baskı yapıyorsa kimse BRICS üyeliğine başvurduğunu bağıra bağıra açıklayamıyor. Geçen yıl başvuru yapan Arjantin üyeliği kabul edildiği halde başvurusunu geri çekmiş, Suudi Arabistan ise kabul edilen üyelik başvurusunu teyit edememişti.
Yazının DevamıDolar sistemi sona doğru gidiyor
ABD, 1944 yılında İngiltere’nin elinden hegemonya liderliğini devraldı. 2. Dünya Savaşı’nda yenilen sadece Almanya, İtalya ve Japonya değildi. O savaşın bir diğer mağlubu, üzerinde güneş batmayan imparatorluk olarak bilinen Büyük Britanya idi. Savaşın bitişini, resmen ABD hegemonya başlangıç tarihini 1945 olarak alırsak 79 yıl geçmiş. Roma, Bizans, Osmanlı gibi dünya imparatorluklarının kuruluş ve yıkılış sürelerine bakarsak ABD’nin daha çok uzun süre bu tacı başında taşıması gerek.
Ancak olgulara baktığımızda ABD’nin daha çok fazla bu tacı taşıma olanağı görünmemektedir.
Yazının DevamıYeni çekim merkezi BRICS
BRIC, 16 Haziran 2009 tarihinde Rusya, Çin, Brezilya ve Hindistan olmak üzere 4 ülke tarafından kuruldu. 2011 yılında gruba Güney Afrika’da (South Africa) dahil olunca adı BRICS olarak yenilendi.
BRICS, 2023 yılında Güney Afrika kenti Johannesburg’da yapılan toplantıya kadar 5 ülke olarak kaldı. Bu toplantıda üyelik başvurusu yapan 6 ülkenin üyelikleri kabul edildi ancak Arjantin ve Suudi Arabistan üyelik başvuruları kabul edildiği halde üyeliklerini teyit etmediler. Böylece Mısır, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Etiyopya’nın üyelikleri ile birlikte BRICS 5 üyeden 9 üyeye çıktı.
Yazının Devamıİşsizlik rakamları ne anlama geliyor
Türkiye aslında hem ekonomik hem de siyasi krize doğru gidiyor. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sn. Serdar Üsküplü tarafından geçen hafta içinde bir basın toplantısı ile anlatılan Amerikan “NDI” -National Democratic Institute Ulusal Demokrasi Enstitüsü- adlı kuruluşun Türkiye içinde ve dünyada yaptıkları büyük bir sessizlikle karşılandı. Ancak önümüzdeki dönem içine girilecek kriz bu kurum tarafından Türk devletini yıkma ve bölme amaçlı kullanılmaya aday bir krizdir. Renkli devrimlerin finansörleri bunlardır.
Yazının başında bu konuya da değinmeden geçemedim. Tüm bunlar birbirleri ile iç içe geçmiş gerçekler. Ekonomik krizi NDI adlı kuruluşu tanımadan anlayamazsınız. Bu tip emperyalist kurumlar gelişmekte olan ülkelerin iç dinamiklerine müdahale ederek ülkelerin doğal gelişme yollarını tıkamaktadır.
Yazının Devamıİşçi sınıfı neden hareketlendi?
Son haftalarda, özellikle yerel seçimlerden sonra işçi sınıfında bir hareketlilik var. Dışarıdan bakıldığında bazı siyasi gerekçelerle, bir önceki belediye başkanları döneminde işe alınan işçilerin işten çıkarılması gerekçesinin öne çıktığını görüyoruz. DEM Partili belediyeler bir önceki kayyum olarak atanan belediye başkanları tarafından işe alınan işçileri işten çıkarıyor. CHP’li belediyelerde sıkıntı var. AK Parti’den ya da CHP’den olsa dahi iç çekişmeler nedeniyle bir önceki başkanın aldığı işçilerin işten atılması vs. gibi nedenler var.
Belediye işçilerinin işten çıkarılması ve işçilerin buna karşı direnişi bir siyasi çekişme görünümünde.Burada akla bir soru geliyor. Yerel seçimler ilk kez olmadı. Daha önceki yerel seçimlerde de bu tür işçi çıkarmalar oluyordu. İşçiler bir süre direndikten sonra sesler kesiliyordu. Bu kez farklı. Sesler yükselerek devam ediyor.
Yazının DevamıJaponya’da ne oldu?
Japonya’da, 2016 yılından bu yana (-) negatif olan politika faizini 2023 yılı Mart ayında artırarak pozitif faiz uygulamasına geçti. Ayrıca Japonya 2007 yılından bu yana ilk kez faiz oranını artırıyordu.
Merkez bankalarının faiz oranı değişikliğine gitmeleri genellikle piyasadaki para miktarı ile paraleldir. Faiz artışı hem mevduat faizlerini hem de kredi faizlerini yükselteceği için piyasada para miktarı azalır. Genel olarak yatırımlar değil bankalardaki tasarruflar artar. Merkez bankaları faiz artırarak piyasalardaki para miktarını azaltmayı hedeflerler.
Yazının DevamıMehmet Şimşek politikalarının sonu mu geliyor?
Haziran 2023’ten bu yana Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yeni dönem başladı. Neoliberal politikalar yeniden devreye sokuldu.
İlk günden bu yana yazdığım gibi mutlaka bu politikalar başta yoksul sınıflardan tepki toplayacak ve onları takiben sanayici-tüccar yani diğer üretici sınıflardan da tepki gelmeye başlayacaktı.
Yazının Devamı