Son Yazıları
Hayatımın piyangosu: Sağlık
Yeni yılda sevinçlerimiz çoğalsın, mutluluğumuz artsın. Her sabah güneşe selam dur; yeni güne gözlerini açtığın için. Parklarda kuş cıvıltılarını duyduğun için kulakların bayram etsin. Bir taş fırın önünden geçerken mis gibi somun kokusunu duyduğun için mutlu ol. Hiçbir şey sağlık kadar önemli değil. Ne demiş atalarımız; mal da yalan, mülk de… Dostlarla bir araya gelebilmek mutlulukların katmerlisi. Doğaya, dostlara bu nedenle ne kadar minnetlerimi sunsam az gelir.
Hele bizim yaşta olanlar için sağlık bir hazinedir. Bu nedenle ne üzül ne de kahret kötülüklere.
Yazının DevamıGrip efsanelerine inanmayın!
Grip ve aşısı hakkında pek çok efsane var. Halkımız tarafından paçavra hastalığı, ilaçla bir haftada, ilaçsız 7 günde iyileşir denir. Ciddiyetine inanılmaz pek. Efsaneler gerçeklermiş gibi inanılır. Grip ve aşısı hakkındaki efsaneler de öyle. İnanmayı bırakmanız gereken efsaneler var.
Dünyada her yıl milyonlarca kişi gribe yakalanır. Oysa grip aşısını her yıl yaptırmak muhtemel olarak ciddi hastalıktan koruyabilir ve ayrıca etrafınızdaki insanları da koruyabilir. Son grip mevsimleri kovid-19’un gölgesinde kaldı,hafif geçti. Büyük ihtimalle kovid-19’un nedeniyle
Yazının DevamıEvimde küf kokusu var!
"Küf" genellikle yiyecek ve nemli bölgelerde oluşan siyah, gri veya yeşilimsi bir görünüme sahip olan ve büyümesi gözle görülebilir. Küfün çoğalması ihtimali yüksektir. Ancak küfün tek özellikleri bunlar değildir. Bazen daha kırmızımsı-siyah, yeşilimsi, gri bir görünüme sahip olabilir.
Evlerimizdeki küf tam ne anlamına gelir?
Yazının DevamıTüketim toplumunda yaşamak
Büyük şehirlerde hafta sonları yollarda trafik kilit. AVM’ler, çarşılar desen her yer kalabalık. İnsanlar itiş kakış..
Küreselleşen dünyada kitlesel tüketiminin faydaları yabana atılamaz. İş istihdamı ve zenginlik. Ayrıca iletişim ve emniyet. Tatmin hissi sağlayıcı. Ancak maliyetler de şaşırtıcı. Malum pahalılık, enflasyon…
Yazının DevamıNe yesem?
Bu hafta sonu lokantadayız. Aynı yaş grubu insanlarız. Ancak, birçok yaşlı erkek ve kadının diyete, özellikle de beslenme alışkanlıklarına bakışı farklı.
Öncelikle, yaşlanan herkes aile geleneklerine, mesleğine, adetlerine ve günlük alışkanlıklarına göre bir diyet planı uygular veya hiç uygulamaz. Çoğu zaman, bir sağlık raporu, kişinin evde veya dışarıda yemek yeme biçimini tamamen değiştirebilir.
Yazının DevamıSağlık turizmine rağbet
Sağlık turizminin ekonomik boyutu yüksektir. Pek çok hastanın sağlık hizmeti için gelişmekte olan ülkelere seyahat ettiğini göstermektedir. Mesela çok sayıda hasta sağlık hizmeti için Hindistan'a, Tayland'a seyahat etmiştir. İleri derecede sanayileşmiş ülkelerden gelen hastalar için daha az gelişmiş ülkelerde tıbbi hizmetlere sahip olmanın birincil nedeni cazip derecede düşük maliyettir. Bu tür maliyet bilincine sahip hastalar, daha rahat karşılayabilecekleri fiyatlarla hizmet almak için bu ülkelerdeki sağlık hizmetlerinin belirsizliklerini kabul etmeyi tercih ederler. Sınırlı finansal kaynakları koruma ve evlerindeki sermayeyi koruma fırsatı, belirsizliklerini yatıştırır. Mesela Amerika Birleşik Devletleri'nden sağlık turizmi marifeti ile gelen bir hastanın, sağlık sigortası olmayan veya yetersiz teminata sahip, seçmeli cerrahi bakım gerektiren orta sınıf bir yetişkin olma olasılığı yüksektir.
Yazının DevamıSağlık üssü Türkiye
Bir zamanlar insanlar, devlet büyüklerimizde dahil şifa için soluğu Amerika’da alırdı. Houstan’a derdine çare arardı. İşte bu bir sağlık turizmi örneğidir. Türkiye dünyanın merkezi konumunda. Yeni yeni tam teşekküllü hastaneler, profesyonel kadrolar başta İstanbul’da…
Devlet ve özel Diş Hekimliği Fakülteleri, araştırma hastaneleri… Türkiye bu haliyle tam bir sağlık üssü.
Yazının DevamıHastalanmaktan kork, aşı olmaktan korkma
Mevsimsel grip: influenza virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalık. Her yıl ortalama binlerce kişiyi solunum yolu hastalığı veya kalp damar hastalığından öldürür. Her yıl virüs evrimleşir. Yeni suşların evrimleştiği büyük pandemilerde ölüm oranı çok daha yüksek olmuştur. Ancak, ülkelerden elde edilen grip hakkındaki veriler sınırlıdır. Daha iyi testlerle ülkeler grip salgınlarına verdikleri tepkiyi kontrol edebilir. Yeni suşları hızla tanımlamaya, salgınları erken tespit etmeye ve toplumda dolaşan grip suşlarını hedef alan daha iyi eşleşen aşılar tasarlamaya yardımcı olabilir. Bu nedenle grip aşıları her yıl yeniden tasarlanmaktadır. Mevsimsel grip her yıl dünya çapında yüz binlerce insanı öldürüyor. Grip, ciddi vakalarda zatürre, felç ve kalp krizi gibi ölümcül olabilen sağlık sorunlarına yol açabilir. Grip, bebeklerde ve yaşlılarda ağır seyreder. 65 yaş üstü kişiler arasında grip, Avrupa'da her yıl 100.000'de yaklaşık 31 kişiyi solunum yolu hastalıklarından öldürür.
Gripte önemli olan sadece yaş değil. Gripten kaynaklanan ölüm oranları, yoksulluk, altta yatan hastalıklar, sağlık hizmetlerine daha az erişim ve daha düşük aşılama oranları nedeniyle yoksul ülkelerde daha yüksek.
Yazının DevamıAtatürk sağlık devrimi ve cumhuriyet
1920-1938: Cumhuriyetin ilk yılları ve Atatürk dönemi. Savaşlardan çıkmış bir ordu, memleket harap. 1. Cihan Savaşı; memlekete yoksulluk, pahalılık, açlık ve hastalık bırakır.
“Düşman hiçbir zaman bu bulaşıcı ve salgın hastalıklar kadar yıpratıcı olmuyordu.” Dr. Julius Menno Wieting. (1868 – 1922) Savaş ve salgın yılları romanlarda, hikayelerde, Dr. Tevfik Sağlam; Dr. Abdülkadir Noyan gibi hekimlerin cephe anılarında yer alır.
Yazının Devamıİnsanlığın can simidi: Aşılar
İlk hekimlik yıllarım. Sağlık ocakları ve hükümet tabiplikleri faal. Kamu sağlık hizmetleri etkin. Sağlıkta özelleştirme/özel yok. O yıllarda hastalıklar yaygın çocuk felci, tetanos, difteri, boğmaca, kızamık, hepatit B, grip,bakteriyel menenjit, tüberküloz….
Hastalıklarda da bir eksen sapması var. Yüksek gelirli ülkelerde insanların çoğu bu hastalıkları onlarca yıldır görmedi. Ne var ki çoğu Afrika ülkesinde ve düşük gelirli ülkeler ile sağlık sistemi oturmamış ülkelerde aşı ile önlenebilir hastalıklar yaygın.
Yazının DevamıÇocuklar ve ekranda rahatsız edici olaylar
Torunlar okuldan döndü. Birlikte çizgi film izliyoruz televizyonda. Küçük torun bunu değiştir dedi. Baktım vurdulu kırdılı bir animasyon. Önce gözleri kapattı ve korktu. Hemen kanalı değiştirdik. Hayvanlar dünyasını izliyoruz. Bu kez de saldırı, boğazlama… Televizyonu kapattık. Masal anlatmaya başladık.
Medyada olaysız bir gün yok. Savaş, okullarda şiddet, kasırgalar, fırtınalar, yangınlar.
Yazının DevamıHalk sağlığı tehdidi: Gıda güvensizliği
16 Ekim 2024, Dünya Gıda Günü. Tam da dünya gıda günü haftasında Türkiye’de tartışılan konu: Gıda güvenliği. Denetimler soncu güvenli olmayan gıdalar kamuoyuna yansıdı. Medyada yer aldı. Ne yiyeceğimizi şaşırdık. Yiyeceğimiz ve içeceğimizden şüphe duyar olduk. Ya hileliyse?
Gıda, hava ve sudan sonra en temel üçüncü insan ihtiyacı. Şüphesiz herkes yeterli gıdaya sahip olmalıdır. Gıda, yaşam ve özgürlük, çalışma ve eğitim hakkı gibi insan hakları, Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi ve yasal olarak bağlayıcı iki uluslararası sözleşme tarafından tanınmaktadır.
Yazının DevamıKış ayları dert ayları
Sağlıklı iken hastalık kimsenin aklına gelmez. Neşeliyizdir ve zaman su gibi akıp geçer.
Ne zaman hastalanırız, eyvah deriz. Her sonbahar ve kış ayları mevsimsel hastalıklar dönemi.
Yazının DevamıBebeğe bal verilir mi?
Mevsim sonbahar. Türkiye’de güz bolluğu. Üzüm, incir, ceviz, fındık, fıstık… Arıcılar kovanlardan balları çoktan çıkardı. Anadolu yöresel ballar yurdu. Çeşit çeşit kestane, ıhlamur, kekik, çiçek ve çam balları. Son zamanlarda medyadaki sahte bal haberleri insanları endişelendiriyor.
Bal, yüzlerce yıldır tadı ve tıbbi özellikleriyle hep rağbette. Herkesin bildiği "Balayı" (Honeymoon) teriminin kökeni de gelin ve damadın evliliklerinin ardından doğurganlık amacıyla bal tüketmelerinden kaynaklandığını biliyor muydunuz? Bal, arılar tarafından çiçeklerin nektarından yapılan doğal bir ürün. Geleneksel tıpta her zaman gözde. Balın besin değerleri kısaca; bal sadece bir şekerli gıda değildir. Çok zengin besin öğeleri içeren karmaşık bir maddedir. Bal deyince içinde;
Yazının Devamı