Veysel Boğatepe

veyselbogatepe@gmail.com

Son Yazıları

Sizin neyiniz var?

Enasu Tiyatrosu tarafından dört sezondur sahnelenen “Benim Umudum Var” adlı oyunda, madde bağımlılığının neden olduğu dramatik sonuçlar birçok yönüyle gözler önüne seriliyor. Daha önce oyuncu kadrosunda yer alan fakat geçen yıl hastalanarak vefat eden Büşra Kaplan’a ithaf edilen “Benim Umudum Var” adlı oyun, dört sezondur “Enasu Masal Tiyatrosu” tarafından aralıklarla sahneleniyor. Ana fikri Emin Özbey’e ait olan oyuna Büşra Kaplan ile Orhangazi Akıncı tarafından bazı sahneler eklenmiş ve birkaç defa da oyuncu kadrosunda değişikliler yapılmış. İlginç gülüşüyle fenomen haline gelen ve “Hunharca Gülen Adam” lakabıyla anılan Yaşar Şengül, hem kadroda yer alıyor hem de oyunun yönetmenliğini yapıyor.

Madde bağımlılığının merkezde tutulduğu oyunda öğrenci, aile, çevre ve arkadaş ilişkileri üzerinden toplumsal mesajlar veriliyor, uyarılar yapılıyor. Bireysel umutsuzluk, eğitim ve öğretim sistemindeki çarpıklık gibi temel sorunların neden olduğu psiko-sosyolojik travmaların aile ve toplumsal yansımaları dramatik bir şekilde gözler önüne seriliyor. Yoğun stres altındaki bir öğrencinin farklı arayışlara girmesi ve diğer arkadaşlarını da yönlendirmesiyle başlayan oyun, dramatik bir finalle son buluyor.

Yazının Devamı

OdaTv’nin bakkal hesabı

Yazıda birkaç yerde değinmeme rağmen burada bir kez daha hatırlatmak isterim ki, böyle bir araştırmaya başlamamın nedeni fuhuş değil göçmen, mülteci ve vize muafiyetinden kaynaklı sorunları araştırmaktı. Fakat araştırmamı sürdürdükçe boyutu değişmiş ve büyük bir fuhuş ağı ile karşılaşmıştım. Ekonomik, kamu sağlığı gibi birçok toplumsal sorunlara neden olan bu konuyu elbette ki atlamam, görmezden gelmem mümkün değildi. Yaklaşık bir buçuk yıl önce başladığım bu çalışmanın yayınlanması konusunda 31 Mart 2019’da yapılan Yerel Seçimler öncesinde Aydınlık ile bir görüşme yapmış ve seçim sürecini atlattıktan sonra “tekrar konuşalım” yanıtını almıştım.

Seçimden sonra da 28 Nisan 2019 tarihinde “İstanbul’un Fuhuş Haritası” dosyasını e-posta ile Aydınlık gazetesine gönderdim ancak bu süreçten sonra yaklaşık 7 ay gibi uzun bir zaman sürüncemede kalan dosyanın yayınlanması yeniden gündeme geldi ve Aydınlık, 20 Kasım 2019’da dosyayı yayınlayacağına dair sürmanşetinden duyurusunu yaptı. 21 Kasım 2019’da birinci bölümü 23 Kasım 2019’da son bölümü yayınlandı. Ertesi gün de “Göçün sosyolojik ve hukuki boyutları” adlı bir yazı ile dosyayı sonuçlandırmış olduk. Burada vermiş olduğum tarihler ile birlikte tüm yazışmalar kayıtlı ve belgeli olmakla beraber bir kayıt da kendilerinin 25 Mayıs 2109’daki e-postaları arasındadır.

Yazının Devamı