Son Yazıları
Nevruz yeni gün yeniden kurtuluş
Büyük Çağatay Türk Şairi Ali Şir Nevai, yüzyıllar öncesinden “Yeni yılı Nevruz haber verir.” diyor. Nevruz, baharın başladığı zamandır. Varoluşun ve dirilişin günüdür, toprağın uyanışıdır. Kadının varlığı da Nevruz’un yenilenme, çoğalma, güzellenme anlamlarıyla örtüşür. Nevruz günü kadınlar evlerini temizlerler, türlü yiyecekler hazırlarlar, mezarlıklarını ziyaret ederler. Tahtacı Türkmenlerinde kadınlar, orada geniş tabaklara çerezler koyarak “hak üleştirirler.”
Navrez keldı, korunuz (Nevruz geldi görünüz)Navrez akkın beriniz (Nevruz hakkını veriniz)Cennet olsun cerınız (Cennet olsun yeriniz)Azan navrezim mubarek (Teyze nevruzun mübarek)
Yazının DevamıAile düşmanlığı milli temele saldırır
Aile toplumun en sağlam, örgütlü ve en temel, en doğal, birlik beraberlik hücresidir. Devleti oluşturan yapılar bütününün güç kaynağıdır. Kadın da ailede çalışkanlığı, yaratıcılığı, becerikliliği yetiştirdiği nesillere aktaran, emeğiyle her hesabın üstünde olandır.
Kadının sınıfsal olarak, ezilmişliğine karşı verdiği mücadelesinde eğer yasalar ve kültürel kurallar aile yaşamını yeterince destekliyorsa, işte o zaman yaşamın her alanında çalışabilecek, yükselebilecek, ezilmişlikten kurtulabilecektir. Birlikte toplumu da yüceltecektir.
Yazının DevamıMilli Devlet ve Sevim Belli
Niçin 1923’ten? Şöyle: Hem yeni kurulacak devletin iktisat politikalarını tartışmak ve yeni devletin ekonomi siyasetini belirlemek, hem de dünya kamuoyuna askeri, siyasi, kültürel ve ekonomik anlamda tam bağımsız bir Türkiye mesajını vermek üzere 17 Şubat - 4 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir’de Türkiye İktisat Kongresi düzenlenmişti.
İzmir İktisat Kongresi, diğer adıyla Cumhuriyetimizin 1. İktisat Kongresi 17 Şubat - 4 Mart 1923 günleri arasında yapılmış tarihi önemde bir kongredir. İktisadi açıdan değişik kesimleri temsil eden bin 135 delegenin bir araya geldiği kongrede, İzmir’de çeşitli kuruluşlarda çalışan kadın işçiler tarafından Hayriye, Elif, Emine, Şefika, Münire, Nigâr ve Rukiye hanımlar; çiftçiler adına Mücahide Fatma Hanım kongreye temsilci seçilmişti.
Yazının DevamıGerçeğin iyileştirici gücü
Türkiye Cumhuriyeti’ne çağdaş dünyanın yolunu 20 Nisan 1924 Anayasası açtı. Cumhuriyet devrimimizin değerli önderlerinden Mahmut Esat Bozkurt’un büyük emeğiyle hazırlanan Medeni Kanunumuz ise ondan kısa bir süre sonra, 17 Şubat 1926 günü kabul edildi.
Mirasta, eğitimde, meslekte, sosyal ve toplumsal hayatta kadın-erkek eşitliği yasalaştı, Milli irade ile kadının eşit yurttaşlığı çağın en ileri seviyesinde düzenlendi. Bu vesileyle, Medeni Kanunumuzun 99. yılı kutlu olsun.
Yazının DevamıKadının kendine yabancılaşması
İnsanlığın varoluşundan bugüne üreten kadının, sömürünün ortaya çıkışıyla birlikte, kendi emeğine yabancılaşmasının, kadın emeği mücadelesinde ne büyük acılara, yoksunluklara ve gerilemelere yol açtığını biliyoruz.
Her dönemin en baş sorunu olduğu gibi, bugünün de en önemli sorunu, tarihsel mücadele sürecinde, kadının kendi öz benliğine kavuşturulmasıdır… Kadın mücadelesinin temelinde, kadın varlığının özelliklerine dayalı gerçeği vardır.
Yazının DevamıYeni açılım yeni tuzak
Polonez Gıda işçileri zafere ulaştı. Kadın işçilerin ağırlıklı birliği, sabrı, kararlılığı sonuç verdi. İnsanca bir yaşam istemenin yolunun, örgütlü mücadele olduğu yeniden kanıtlandı.
Diğer yandan, halkımızın en büyük bölümü, milletimizin direği emekçiler, sendikasızlığın, hak kayıplarına eklemlenen yaşam pahalılığının yükünü de omuzlamayı sürdürüyor.
Yazının Devamı