Askeri Liseler için kritik gün!
Anayasa Mahkemesi yarın Askeri Liseleri kapatan KHK’yı görüşecek. Kritik karar öncesinde Aydınlık’a konuşan komutanlardan TESUD Başkanı Çalışkan, çocukluktan itibaren özel eğitimin önemine dikkat çekti,
Anayasa Mahkemesi; Harp Akademileri, Askeri Liseler ve Astsubay Hazırlama Okullarının kapatılmasına neden olan OHAL KHK’sının iptali ve yürürlüklerinin durdurulması talebini yarın yapacağı toplantıda karara bağlayacak.
Bu önemli karar öncesi Aydınlık’a konuşan TESUD Genel Başkanı emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan ise Askeri Liselerin açılmasının bir gereklilik olduğunu söyledi.
CHP’li 131 milletvekili, 9 Kasım 2016 tarihli ve 6756 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun’un bazı maddelerinin iptalleri ve yürürlüklerinin durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuşlardı.
Harp Akademileri, Askeri Liseler ve Astsubay Hazırlama Okullarının kapatılmasına neden olan maddenin de iptali istenmişti.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu bu önemli başvurunun esas incelemesini yarın yapacağı toplantıda ele alarak karara bağlayacak.
‘ASKERİ LİSEDEN GELMEK ÇOK ÖNEMLİYDİ’
Konuyla ilgili olarak Aydınlık’a açıklamalarda bulunan Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Genel Başkanı emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan askeri liselerin kapalı olmasının büyük bir sorun olduğunu bildirdi.
Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu KHK’yı iptal etmesinin askeri liselerin açılması açısından çok önemli olacağını kaydeden Çalışkan, şöyle devam etti: “Deniz Lisesi, Kuleli Askeri Lisesi, Maltepe Askeri Lisesi, Işıklar Askeri Lisesi çok köklü, tarihsel önemi olan okullar. Subay olacak kişilerin askeri liselerden geliyor olması da çok önemli. Askerliğe yönelecek kişilerin çocukluktan itibaren zihin, beden yapıları bir şekilde özel eğitime tabii tutulmalı. Geçmiş yıllarda askeri lise kökenliler yüzde 70-80 oranında harp okullarına gelir, sivil liselerden yüzde 20, 30 oranında gelen arkadaşlarımız askeri liseden gelenlere entegre olurdu. Askeri lise kültürü kalkınca tamamen sivil liseden alınması, harp okuluna gelince subay olma konusunda kazanılması gereken değerlere çok gecikerek başlanılmasına neden olur.”
‘GÜNAH KEÇİSİ YAPMAK BÜYÜK HANDİKAP’
Askeri Liselerdeki FETÖ olayları yüzünden Askeri Liseleri günah keçisi haline getirmenin büyük handikap olduğunu kaydeden Çalışkan, “Siz Askeri Liseleri doğru yönetseydiniz bunlar olmazdı. Askeri Liselerde olmaması gereken düşünce yapısına sahip insanları orada öğrenci seçme komisyonlarında görevlendirirseniz kötü sonuçlar olur.
Asker olacak kişilerin dışarıdan farklı yönelimlere yönelme imkanını dahi bulmadan zihinsel ve kişisel yapısının askerliğe yatkın hale getirilmesi için Askeri Liselerin açılmasını bir gereklilik olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
‘ASKERİ LİSEDEKİ EĞİTİM HARP OKULUNA HAZIRLIYOR’
Emekli Koramiral Abdullah Can Erenoğlu da Aydınlık’a yaptığı açıklamada, Askeri Liselerin sadece işgal döneminde kapandığını, işgal bitince ise tekrar açıldığını söyledi.
Askeri Liseleri, ‘ordunun kalbi’ diye tanımlayan Erenoğlu: şöyle devam etti: “Orada insan disiplini, askerliğe alışmayı genç yaşlarda kazanıyor. Harp okulu eğitimiyle de bunlar pekiştirilip deneyimli, güvenilir subaylar çıkıyor. Askeri lisedeki eğitim gençleri harp okuluna hazırlıyor.
Bu ön hazırlık dönemi de esas askerliğin sevdirilmesi, gençlere o ruhun kazandırılması dönemidir. FETÖ sadece harp okullarında mı, askeri liselerde mi var? O zaman Diyanet İşleri Başkanlığı’nı da, Milli Eğitim Bakanlığı’nı da kapatsınlar. FETÖ nerede çıkmışsa orayı kapatsınlar. Böyle bir şey mümkün değil. Bu anlayışla, askeri liselerin, harp okullarının kapatılması ya da değişik yöntemlere sokulması ülkenin geleceği açısından hayırlı değil.”
'TÜRK ORDUSU VE MİLLET KAZANACAK'
Eski Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Necati Özgen: “Askeri Liseler askerliğin ruhunun verildiği yerdir. Bu okulların kapatılması çok büyük bir hata olmuştur. O genç yaşlarda askeri ruh verildi mi gerisi kolaydır. O ruh alındı mı önünde kimse duramaz. Askeri Liseler Türk Ordusunun en önemli temel taşlarından biridir. Subay yetişmesinde en önemli eğitim kurumlarındandır. Askeri Liseler Türk Ordusu için efsanedir. İnşallah yapılan yanlış en kısa zamanda düzeltilir. Yanlıştan dönülürse en Türk Ordusu kazanacaktır, Türkiye kazanacaktır.”
İHTİYAÇTAN DOĞMUŞTU
Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek de Aydınlık’a yaptığı açıklamalarda Deniz Lisesi’nin önemini şu cümlelerle anlatmıştı: “Deniz Lisesi, eski adıyla idadi kısmı, şunun için kuruluyor: 1848 senesinde bir eğitim raporu hazırlanıyor. O eğitim raporunda şu açıkça ortaya konuluyor. Deniliyor ki, ‘İdadiden gelenler, harbiyenin derslerini anlamıyorlar.
Doğru dürüst subay yetiştiremiyoruz. Kendi idadimizi açalım.’ Böylece 1852 senesinde Deniz Lisesi açılıyor. Deniz Lisesi’nin açılma maksadı esasında bu. Sivil idadilerde çok iyi yetişenler var ama onlar da Deniz Lisesi’ne gelmiyor, gelenler ise ihtiyacı karşılamıyor. Bunun için lisede kendi ihtiyacımızı karşılamak üzere talebe yetiştiriyoruz.”
HAFTALARCA NÖBET TUTTULAR
Askeri liselerin ve harp okullarının kapatılmasının ardından Vatan Partisi, emekli komutanlar, dernekler ve yurttaşlar tarafından İstanbul’da ‘Askeri okullar açılsın’ nöbeti tutuldu.
Bir yılı aşkın süre her hafta cumartesi günü kar-kış, yağmur-çamur demeden Beşiktaş Meydanı’nında toplanan yurttaşlar çağrılarını dile getirdi. Eylemler birkaç ile yayıldı.
Vatan Partisi MKK Üyesi Hıdır Hokka, eylemlerde “Savaşan ordunun okulları kapatılmaz” diye uyarıda bulundu.