Bahçeli'den dikkat çeken kambiyo çıkışı
Sermaye hareketlerinin denetimsizliği döviz kurları üzerinden ülke ekonomisini ve reel sektörü olumsuz etkiler hale geldi. MHP Lideri Bahçeli, iş insanlarının da katıldığı toplantıda, 'Yeni ve adil bir kambiyo sistemi için kollar sıvanmalıdır' dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul'da muhtarlarla yaptığı toplantıda kambiyo rejiminde değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Bretton Woods sistemi kurumları olan IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret örgütü gibi kurumların zayıfladığınaa dikkat çeken MHP Lideri Bahçeli, korumacılık duvarlarının örüldüğü, gerilimin arttığına işaret etti.
Bahçeli,"Türkiye'nin ekonomik gerçeklerine uygun, insanlarımızın ve ülkemizin ekonomik ilişkilerini emniyete alan, kültürümüzden, milli ve manevi kaynaklarımızdan beslenen, yeni ve adil bir kambiyo rejiminin üstünde mutlaka çalışılmalı, tek yanlı bağımlılıktan kurtulmak için kollar sıvanmalıdır" dedi.
BAŞKANLAR KONUŞMAYI DİNLEDİ
Önümüzdeki en önemli gündem konularından birinin de bu olması gerektiğini ifade eden Bahçeli, "Türkiye ekonomisine yönelik saldırılar, S-400 bahanesiyle masaya koyulan yaptırım kartları, bağımsızlığımıza leke sürme teşebbüsleri, mektup anarşisi, kur ve faiz üzerinden bindirilen ağır yükler çok tehlikeli bir boyuta ulaşmıştır. Döviz kurlarındaki oynamalar ülkemizin siyasi ve ekonomik dokusunu karalamak, ekonominin can damarı olan reel sektörü kundaklamak için planlanmıştır. Bu açıkça bir meydan okuma, düşmanlık emaresidir" ifadelerini kullandı. STK, meslek odaları ve iş dünyası temsilcilerine seslenen Bahçeli'nin toplantısında İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç hazır bulundu.
ÖNCE BORÇ KONTROLÜ
Türkiye'de kambiyo rejimi küresel sisteme entegrasyon sürecinde serbestleştirildi. 2008 yılında kambiyo işlemlerinden alınan verginin sıfırlanmasıyla tamamen serbest düzene geçildi. Dönemin Merkez Bankası Başkanı'nın itirazına rağmen 2008 küresel finansal krizini sonrası döviz geliri olmayan şirketlerin döviz borçlanmasının yolu açılarak ülke bir sıcak para cennetine çevrildi. Gelinen noktada borçlanma ve sermaye hareketlerinin elini kollunu sallayarak ülke piyasalarında dolaşması, kur üzerinden reel ekonomiye zarar verir hale geldi. Bu nedenle ilk aşamada 2018 başında dönemin Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in girişimiyle şirketlerin döviz borçları Merkez Bankası aracılığıyla takip edilir hale geldi. Daha sonra döviz geliri olmayan şirketlerin borçlanması kontrol altına alındı.
SERMAYE YÖNLENDİRMESİ
Geçen yıl sonbaharda ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin bir genelge ile gecikmeksizin bedellerin ülkeye getirilip TL'ye çevrilmesi şart koşuldu. Bu düzenlemenin yürürlüğü bu yılın mart ayında altı ay daha uzatıldı. Bu yıl iki ayrı düzenleme ile önce kambiyo işlemlerine binde bir oranında vergi kondu, ardından internet üzerinden yapılan ithalata tüm ürünlerde vergi artışına gidildi. Londra'daki TL swap işlemleri yerine bankaların bu işlemleri Merkez Bankası bünyesinde yapması sağlandı. Türkiye geçen süreçte ABD ve İngiltere'de bulunan altın varlıklarının büyük kısmını Borsa İstanbul bünyesine taşıdı. Son olarak ekonomi yazarı Uğur Gürses'in araştırmasına göre, ABD tahvillerinde bulunan varlıklar da FED bünyesinden alınarak Belçika'da tutulmaya başlandı. Dünyada korumacılık duvarlarının örüldüğü, şişen finansal sistemde spekülatif sermayenin ülke piyasalarını tehdit eder hale geldiği dönemde kalkınmacı ekonomistler, sermaye yönlendirmesini içerek bir dizi adımın atılmasının ülke çıkarları açısından zorunlu olduğunu çeşitli açık oturumlarda dile getirmeye başladılar.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.