’Çin’de ABD’nin yerini alabiliriz’
Yaşar Üniversitesi ile Türk Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği tarafından düzenlenen sempozyumda, Bir Kuşak Bir Yol Projesi tartışıldı.
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, Amerika tarafından ortaya atılan küreselleşme politikasının ortadan kalkmaya başladığını söyledi. İpek Yolu sempozyımunda konuşan Yaşar, “ABD korumacılığa döndü ama başarılı değil. ABD’nin alacağı her karara AB, Çin ve Türkiye misilleme koyacaktır. Misillemeler bize yeni bir dünya düzeninin de sinyalidir. Çin ağırlıklı olarak Amerikan ürünlerini sokmuştu pazarına. Şimdi bunu Ege Bölgesi’ne çevirebiliriz. Amerika’nın yerini alabiliriz” dedi.
TİCARETTE TL-YUAN ÖNERİSİ
Sempozyumun “Tarım Endüstrisi Alanında Türkiye ve Çin İşbirliği” başlıklı özel oturumunda konuşan Selim Yaşar, Türkiye ve Çin arasındaki ticarette, doların devreden çıkartılması gerektiğini belirtti: “Çin ve Türk parası ile dış ticaret yapmak imkanı sağlanabilir. Böylece dolardan kurtuluruz, takas sistemi kurulsa, çok daha hızlı ve kuvvetli bir pazar işbirliği olur. Bu da devletler arasında yapılması gereken görüşmelerden biri. Doların ne olacağı belli değil, ABD ticaretine bağlı. Bizim ticaretimizin 50-100 yıl devam etmesi için takas sistemi yapılmasını öngörüyorum.”
Bir Kuşak Bir Yol Projesi’nin Türkiye’ye yeni pazarlar açtığına işaret eden Yaşar, Çin’in yanı sıra Kazakistan ve bölgedeki diğer ülkelerle de ticaretin gelişeceğini söyledi. Çin’in önemli bir süt tozu ithalatçısı olduğuna dikkat çeken Yaşar, Türk ihracatçısının yüzde 10 devlet teşviğiyle Çin’e süt tozu ihraç edebileceğini belirtti.
‘YENİ BİR DÜZEN’
Yaşar Üniversitesi ile Türk Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği tarafından düzenlenen “Kuşak ve Yol Girişimi Çerçevesinde Türkiye ve Çin’i İzmir’de Birbirine Bağlamak: 21. Yüzyılda Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Alanlarda Türkiye-Çin İşbirliği Sempozyumu” üniversitenin Bornova’daki yerleşkesinde başladı. Sempozyumun ilk gününde Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, Türk Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği Genel Başkanı Adnan Akfırat, Şanghay Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Guo Changang ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan birer konuşma yaptı.
Türk Çin İş Geliştirme Derneği Başkanı Adnan Akfırat, sözlerine “Yeni bir dünya kuruluyor. Bir tarihi dönem yaşıyoruz” ifadeleriyle başladı. Akfırat, “Biz burada Trump’ın bombaları ne zaman Suriye’ye düşecek diye beklerken, bu önemli gerçeği yeterince algılayamıyoruz” dedi. Akfırat şunları söyledi:
“Asya’nın coğrafi uzantısı Avrupa kıtası da her geçen gün biraz daha Atlantiğin kelepçesinden kurtulup Asya’ya yanaşıyor. Tek kutuplu dünya sona ererken, daha adil, barışçı, eşitlikçi, karşılıklı yarara dayanan bir uluslararası düzen kuruluyor. Bu düzenin taşıyıcı gücü Avrasya. Asya artı Avrupa.”
‘ÇİN TÜRK ÜRÜNLERİNİ BEKLİYOR’
Akfırat, Türk ihracatçılara da çağrı yaptı: “Çin, Trump’ın Çin mallarını engellemesine misilleme olarak ABD’nin tarım ürünlerine önemli miktarda ek vergiler koydu. ABD gibi en güçlü rakip, koşullar nedeniyle devre dışı kalmış vaziyette. Çin pazarı, Türk ürünlerini bekliyor. Türkiye’nin, özellikle Egeli ihracatçıların önünde önemli bir fırsat bulunuyor. Kolları sıvayıp, bu imkanı kalıcı ticaret için kullanmaya mecburuz.”
‘İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMELİYİZ’
Şangay Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Guo Changang yaptığı konuşmada, 2015’ten sonra Çin ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaları sıraladı. Erdoğan’ın İpek Yolu Kongresi’ne katıldığını vurgulayan Changang, “Bu toplantının kapanış fotoğrafında Erdoğan beyefendinin durduğu yer çok önemli” dedi, “İki ülke liderleri yan yanaydı. Bu da gösteriyor ki iki ülke ilişkileri liderler düzeyinde önemli bir gelişme sağlamış.” Changang, Doğu Türkistan’daki terör konusunda iki ülke Dışişleri Bakanlıklarının ortak çalışma yaptığına dikkat çekti. Türkiye’nin Çin’e ihracatının yüzde 3,8 arttığını, Çin’den ithalatının ise yüzde 12,7 azaldığını vurgulayan Changang, bu durumun olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. Changang, “Ortak kazançlara dayalı bir ortaklık kurmamız gerekiyor” diye konuştu.
ÇİN’İN MÜCADELESİNİ ANLATTI
Sempozyumun açılış konuşmalarının ardından “Tarım Endüstrisi Alanında Türkiye ve Çin İşbirliği” başlıklı özel oturum yapıldı. Rektör Dinçer’in başkanı olduğu oturumda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, Selim Yaşar ve INBAR Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zhu Zhaohua konuşma yaptı.
Özel oturumda konuşan INBAR Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zhu Zhaohua ise Çin’de çölleşme, kuraklık ve erozyon ile yapılan mücadeleyi ayrıntılı bir sunumla anlattı. Dünyaca ünlü Sarı Nehir’in yüzde 80’inin kum olması nedeniyle sarı olduğunu belirten Zhaohua, Çin’in çölleşen bölgelerdeki başarılı ağaçlandırma çalışmalarıyla bu sorunla mücadelede önemli yol katettiğini anlattı. Zhaohua, Çin’in dünyada insan eliyle yaratılan en geniş ormanlara sahip olduğunu vurguladı. Çinli akademisyen, Bir Kuşak Bir Yol Projesi’nin “yeşil” temalı olmasının önemine vurgu yaptı.
BUGÜN DE DEVAM EDİYOR
Sempozyum bugün de devam edecek. Altın Yunus Resort & Termal Otel’de gerçekleştirilecek olan ikinci gün programında Türkiye ve Çin Arasındaki Sosyal ve Kültürel İşbirliği konuşulacak. Yaşar Üniversitesi’nden Dr. Öğrt. Üyesi Ayselin Yıldız’ın yöneteceği panelde; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Konsolosu Liu Zengxian, Ege Turizm Derneği Onursal Başkanı Önder Kayın, Şangay Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları Enstitüsü Direktör Yardımcısı Doç. Dr. Song NIU, Orta Doğu Çalışmaları Enstitüsü’nden Dr. Zhang Yuan ve Türk Kültürü Çalışmaları Merkezi Direktörü Han Zhimin birer konuşma yapacak. Sempozyum, Efes Antik Kenti’ne yapılacak ziyaret ile son bulacak.