Davut Yıldızı mı Türk yıldızı mı?
O yıldızı, Anadolu’da ilk kurulan Türk devleti olan Danişmendlilerin başkenti Niksar’da, Danişmendli Türk mezarlığında görüyoruz. Ortalama 900 yıllık...
O yıldızı Torosların tepesinde, Almalı- Tekkeköy’deki Abdal Musa Dergâhı’nın eski kapısının kaşında görüyoruz. 700 yıllık... Buralar Yahudilerin hiç bulunmadığı yerler.
Peki bu Davut Yıldızı denilen yıldız nasıl oluyor da has Türklerin yaşadığı yerlerde karşımıza çıkıyor?
GÜN-AY SEMBOLÜ
İstanbul Valiliği’nin Gülhane Parkı’na bakan kapısının kaşında çok ilginç bir sembol bulunuyor. Sağa ve sola yerleştirilmiş bu semboller; bir hilal ile onun içinde bulunan dallı bir yuvarlaktan oluşmaktadır.
Bunlar; en eski Türk devletlerinden başlayarak kullanılan ve Osmanlı Devleti’nin de sembol yaptığı “Kün-Ay” (Gün-Ay/Güneş ve Ay) piktogramıdır.
Güneş ile Ay’ın iç içe geçtiği bu semboller; Türklerin devlet sembolü olduğu kadar inanç ve kültür alanındaki en eski ve en devamlı sembolleridir. Tapınaklarını bununla süsleyen, yapıların çatısına Kün-Ay yerleştiren İslam öncesi Türkleri; paralarında da sembol olarak Kün-Ay kullanmışlardır.
Buradaki Güneş, Gün Tanrı’yı, Ay da Ay Tanrı’yı anlatır. Kuzey Çin’deki Türklerin atası sayılan kavimlerden olan Chou halkı (MÖ 1050- 249) bu “Kün-Ay”ı, çok açık biçimde devlet ve evren sembolü olarak kullanmıştır. Türk bayrağı da işte bu Chou ön Türk kavminin bayrağının devamından ibarettir.
Biz de bu konuyu “Yabancı Kaynaklara Göre TÜRK KİMLİĞİ” adlı kitabımızda işledik.
TOPKAPI SARAYI’NDA
Osmanlılar da bunu kullanmışlardır. Topkapı Sarayı’nda da karşımıza çıkar. Özellikle de padişahın yaşadığı 3. Avluya geçiş kapısı Babüssaade üstünde yer alan 500 yıllık altın gün-ay sembolü pek dikkat çekicidir. Ne yazık ki Osmanlılarla ilgili çalışan tarihçilerimiz bile bunun ne olduğunu anlayacak durumda değillerdir.
19. Yüzyıl’ın başlarından itibaren padişah portelerinde ve elbiselerinde gün-ay sembolünün “devlet” arması olarak biraz da abartılı biçimde kullanıldığı açıkça görülüyor.
GÜNEŞ’TEN YILDIZA
Üç bin yıllık geçmişi olan Gün-Ay sembolündeki hilal biçimli ay olduğu gibi kullanılmaktadır. Güneş ise çok dallı yıldız biçiminde çizilirken bu dallar zaman içinde sadeleştirilmiştir. Böylece Güneş, bugün 5 dala indirilmiş bir yıldız olarak kullanılmaktadır. İşte Güneş’in bu sembolize olmuş biçimlerinden birisi de 6 dallı yıldızdır. Bu yıldızın Yahudi yıldızı ile hiçbir bağı bulunmamaktadır. Bayrağımızdaki 5 dallı yıldız gibi mezar taşlarında, kapılarda, kutsal alanlarda karşımıza çıkan 6 dallı yıldız da Güneş’i anlatmaktadır ve Türklere özgüdür.
AY ALİ, GÜN MUHAMMET
Bu eski Türk inancı, İslam çemberine geçildikten sonra Türk Aleviler tarafından Muhammet-Ali birlikteliği haline dönüştürerek sürdürüldü. “Ay, Ali; Gün, Muhammet!” deyişinin kaynağı 3 bin yıllık bu Türk inancıdır.
Eski Türklerdeki Gün Tanrı’nın yerine Muhammet getirildi; Ay Tanrı ise Ali olarak tasarlandı. Böylece Alevilikteki Muhammet-Ali inancı oluştu.
Umarım ki bundan sonra kimse, eski mezarlıklarda karşımıza çıkan 6 dallı yıldıza bakarak, Müslümanlık adına o mezar taşlarını kırmazlar...