Dünyaya KKTC’yi tanıtalım
Prof. Dr. Hasan Ünal, Kıbrıs’ın tanınması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en kısa zamanda ‘Kıbrıs eylem planı’ hazırlaması gerektiğini söyledi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için eylem planı başlatması çağrısında bulunuldu. Uzmanlar, şuan bölgede ve dünyadaki koşulların KKTC’nin tanınması için çok uygun olduğunu belirtiyor. Yapılacak hamle de ABD ve Batı bloğuna verilecek en anlamlı yanıt olabilir. ABD’nin bölgede tartışma yaratan Kudüs kararının ardından, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın karşı hamle yaparak, “Filistin’in başkenti Doğu Kudüs’tür” çıkışı Kıbrıs’ın tanınmasının önünü açabilir.
Aydınlık’a konuşan Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Ünal, Kıbrıs’ın tanınması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın en kısa zamanda “Kıbrıs eylem planı” hazırlaması gerektiğini söyledi. Buna göre, Ankara 3 aşamalı tanıtma stratejisi izlemeli.
HEDEF BİREBİR ANLAŞMA
Kıbrıs konusunda müzakerelerin artık sürdürülemez olduğunu, Kudüs kararıyla İslam ülkeleri arasında dayanışma duygusunun ortaya çıktığını Türkiye’nin de bunu fırsata çevirebileceğini söyleyen Ünal’a göre Türkiye, birinci aşamada her İslam ülkesine uygun bir dille “neden KKTC’yi tanıması gerektiğini” anlatmalı.
ABD’nin baskılarına boyun eğmeyen ve Türkiye ile işbirliği yapmayı kendi çıkarı olarak gören İran’ın KKTC’yi tanıması için bir engel olmadığını söyleyen Ünal, aynı durumun Irak Merkezi Hükümet için de geçerli olduğunu hatta buna resmi ilişki kurulursa Şam’ın da ekleneceğini söyledi.
“Her konuda destek olduğumuz Katar’a ve tanıdığımız ve onların bağımsızlığı için mücadele ettiğimiz Filistin devletine, Azerbaycan ve Pakistan’a ‘KKTC’yi tanı’ diyebiliriz” diyen Ünal, “ABD’ye rağmen KKTC’yi tanıtmanın tam zamanı” ifadesini kullandı.
‘VETO HAKKI KULLANILMALI’
Ünal’a göre ikinci aşama ise bunu devlet politikasına dönüştürmek olmalı. Türkiye özellikle NATO’ya girmek isteyen ülkelere veto hakkını kullanmalı. Ünal, “Devletlere ‘NATO’ya girmek istiyorsan KKTC’yi tanımalısın, yoksa veto ederim’ demek lazım. Vaktiyle bu konuda çok büyük hata yaptık. Yunanistan Avrupa Birliği için bunu yaptı ve başarılı oldu, biz neden NATO’da yapmayalım. Mesela Avusturya NATO’ya girmek istiyor. Biz bu ülkeye ‘KKTC’ye büyükelçilik aç benim vetom kalkar’ demek lazım” diye konuştu.
“Kıbrıs eylem planının” üçüncü aşaması ise Washington’a karşı atılacak adımlar. Yugoslavya’dan 7, Çekoslavkya’dan 2 ülkenin çıktığını ve ABD’nin hepsini tanıdığını hatırlatan Ünal, Washington’a “KKTC’nin tanınması yönündeki engelleriniz bizim için hasmane bir politikadır, artık buna son vermeniz gerekir dememiz gerekiyor” ifadesini kullandı. Ünal sözlerine şöyle devam etti:
RUSYA KARTI OYNANMALI
“Bundan sonra işler değişti demek lazım Amerika’ya. ‘Sen KKTC’yi tanımamakta ısrar ediyor başka ülkelere baskı yapıyorsan ben de o zaman Rusya ile şunu görüşürüm. Karpaz Yarımadası’ndan deniz üssü veririm. Rusların Suriye’de iki üssü var zaten. 100 km ötede de olur, böylece yepyeni bir Doğu Akdeniz jeopolitiği oluşur. İstiyorsan biz bunu da yaparız ya da KKTC’yi tanı ve engeli kaldır’ denmeli.”
Konuyla ilgili bir değerlendirme de eski bakan Hikmet Sami Türk’ten geldi. Türk, “Şimdi sıra KKTC’nin bağımsızlığına sıra gelmiştir” diye konuştu. Türk, “Türkiye Filistin Devleti ve Doğu Kudüs’ün tanınması konusunda gösterdiği olağanüstü çabayı, KKTC’nin uluslararası plânda tanınması konusunda da ortaya koymak durumundadır” ifadesini kullandı.