‘Fetö bağlantısı görmedim’
Cumhuriyet davasında dinlenen Bilişim Uzmanı, ‘Sanığa ait telefonda tüm yöntemlerle ByLock aradım. Hiçbir emareye rastlamadım. FETÖ bağlantısı göremedim’ dedi
Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı davada sanıklardan muhasebe çalışanı Emre İper’in telefonunda ByLock çıktığı iddiasıyla ilgili Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi tanık olarak dinlendi. FETÖ’yle bağlantılı pek çok davada savcılıkla birlikte çalıştığını belirten Beşikçi, İper’in telefonunda yaptığı incelemede hiçbir ByLock emaresine rastlamadığını söyledi. Beşikçi, telefona yüklenen bir müzik programında yer alan kodun sayfaya giren ziyaretçiyi ByLock sunucusuna yönlendirdiğini belirterek, “Siz müzik dinlemek isterken bir anda ByLock sunucusuna bağlanıyorsunuz” dedi.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülmeye devam eden duruşmada tutuklu sanıklar Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, gazeteci Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper hazır bulundu.
DOĞAN SATMIŞ RÖPORTAJI DOSYAYA GİRDİ
Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, eski Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Satmış’ın, gazeteciler.com’a verdiği röportajın dava dosyasına girdiğini açıkladı. Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan MİT TIR’ları haberleriyle ilgili konuşan Satmış söz konusu röportajında, “Evet Can Dündar tutuklandı, tutuklanması yanlıştı diye ayağa kalktık. Sonuçta bir haber yapmıştı ve o haber için tutuklanmaması gerektiğini düşünüyorduk. Fakat Can Dündar sonradan bunu gazetecilik dışına taşımaya kalktı. Birden aktivist kimliğine aktivizme kayan tepkiler gösterdi” ifadelerini kullanmıştı. Satmış’ın röportajının dosyaya girmesine Cumhuriyet avukatlarından itiraz geldi. Aydın Engin’in avukatı, hâlâ delil toplanıyor gibi davranılmasının mahkemenin bağımsızlığını zedelediği görüşünü savundu. Cumhuriyet avukatları ayrıca, Aydınlık gazetesi yazarı Mehmet Faraç’ın tanık olarak dinlenmesinden vazgeçilmesini istedi. Avukat Tora Pekin, Faraç’ın daha önce gazetede işine son verilmesiyle ilgili bir husumetinin bulunduğunu, ayrıca Aydınlık gazetesinin de Cumhuriyet gazetesiyle rekabet içinde olduğunu ve “hasmane tutum takıldığını” iddia etti.
FARAÇ DİNLENECEK
Talebe ilişkin kısa kararını açıklayan mahkeme heyeti de gazetenin tüzel kişiliği yargılanmadığı için Faraç’ın tanıklığından vazgeçilmesine yer olmadığını açıkladı. Heyet ayrıca, tutuklu sanık İper’in telefonunda MİT’in listesine göre ‘ByLock’ çıktığı iddiasıyla ile ilgili olarak Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi’yi tanık olarak dinlendi. 19 yıllık bilişim deneyimi olduğunu, FETÖ’yle bağlantılı pek çok davada savcılıkla birlikte çalıştığını söyleyen Beşikçi, ifadesinde şunları belirtti: “Sanığa ait incelenen telefon 9 Kasım 2013’te kullanılmış. Telefon ilk kullanıldığından beri hiç formatlanmamış. İnceleme açısından çok uygun. Bilinen tüm yöntemlerle Bylock aradım. Hiçbir ByLock emaresine rastlamadım. İçerik araması yaptım, FETÖ ile ilgili anahtar kelimeler oluşturdum ve sonucunda FETÖ bağlantısı göremedim. Sadece FuatAvni hesabını takip ettiğini gördüm, gerçi onu ben de takip ediyorum.”
ByLock kullanılmamış bir telefonun nasıl ByLock sunucusuna bağlanmış olabileceğini incelediğini kaydeden Beşikçi, bunun ancak başka bir uygulama ile yapılmış olabileceği sonucuna ulaştığını anlattı. Telefona 3 Haziran 2014’te yüklenen bir müzik programında yer alan bir koda dikkat çeken Beşikçi, şöyle devam etti: “O kod, sayfaya giren her ziyaretçiyi ByLock sunucusuna yönlendiriyor. Siz müzik dinlemek isterken bir anda ByLock sunucusuna bağlanıyorsunuz. Sanık Emre İper 22 Haziran’da bu programı telefona yüklemiş, 3 gün sonra ByLock bu programda reklamını yapıyor, bir gün sonra ise sanık Bylock’a bağlanıyor. Sonra da programı kaldırıyor. Bazı kıble programları da bu sunucuya yönlendirilmiş.”
“Sanık hiçbir zaman ByLock kullanmadı” diyen Beşikçi şöyle devam etti: “Sanığın telefonuna Freezy programı yüklenmiştir. Bu program örgüt üyelerince geliştirildi. Sanığın konumunda birçok insan olabilir. Namaz kılmak isteyen insanlar bu sunucuya yönlendirilmiş olabilir. Bunu anlamak da çok kolay, sadece bir satır kodla anlaşılır. Gerçek ByLock kullanıcılarıyla sunucuya yönlendirilenler kolayca ayrıştırılabilir.” Mahkeme Başkanı Dağ’ın “Freezy programının Litvanya’daki sunucuya yönlendirmesi mümkün mü?” sorusu üzerine Beşikçi, “Teknik olarak çok mümkün. Sistemde bunu yaptım. Bir kodu koyarak bu sunucuya yönlendirdim. Böylelikle benim siteme giren herkes de ByLock’a yönlendirilmiş oldu” yanıtını verdi.
KAVALA'YA 'AB'DEN FON İSTE' MESAJI
Bu arada Aydın Engin’in Osman Kavala’ya “AB yetkilileriyle mali destek için görüşmeni istiyorum” şeklinde mesaj gönderdiği ortaya çıktı. Söz konusu mesajda şu ifadeler yer aldı: “11 ayın sonunda mali dar boğazın en dar noktasına geldik. Maaşları ödemekte zorlanıyoruz. Kalıcı bir çözüm için Avrupa Birliği fonlarına ya da benzer kaynaklara başvurup destek istemeyi düşündüm. Cumhuriyet, son bir yıl boyunca AB ülkeleri medyasının ve siyasetinin en tepelerinden büyük ilgi gördü. Brüksel’e gitsen ve bu fonlarla ilgili neyi nasıl yaparız, ne gibi projeler sunmalıyız ve hangi fonlara başvurmalıyız gibi konularda ön görüşme ve bilgilenmeyi üstlensen? Rastgele bir tanıdık bunu beceremez. Bunu senden istemem işte bu yüzden.”
Ara kararı açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 25 Aralık’a ertelendi.
AYDINLIK'IN KURUM OLARAK DAHLİ YOK
Mehmet Faraç’a tanıklığı için tebligat gönderildiği ve Aydınlık gazetesinin de ‘Burada çalışmıyor’ şeklinde mahkemeye yanıt verdiği iddiası üzerine gazetemiz avukatlarından Mehmet Nuri Aytekin açıklama yaptı. Aytekin, “Mehmet Faraç’ın tanıklığı konusunda kurum olarak Aydınlık’ın bir dahli yoktur. Tanığın çalıştığı kurumla mahkeme arasında bir yazışma usulü de yoktur. Bizim hiçbir şekilde mahkeme ile bir yazışmamız sözkonusu değildir” dedi. Telefonla ulaştığımız Mehmet Faraç da adresine mahkemeden bir tebligatın gelmediğini söyledi.