FETÖ'nün davaları uzatma taktiği: Reddihakim
Cumhurbaşkanlığı avukatı Çağlar, 'Davaları uzatmaya yönelik yeni taktik kapsamında, reddihakim talebinin kullanıldığını görüyoruz. Reddihakim talebi davaları uzatma taktiğine döndü' dedi.

FETÖ'nün darbe girişimi sanık ve avukatları, bir ay içinde 9 kez reddihakim talebinde bulundu.
Ankara'da yargılaması devam edilen Akıncı Üssü, Genelkurmay Çatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Havacılık Komutanlığı ve Kara Harp Okulu Komutanlığındaki eylemlere ilişkin darbe girişimi davalarının, sanık ve avukatlarından gelen reddi hakim talebinde artış görüldü.
Sanıkların son günlerde sıkça reddi hakim talebinde bulunmasına ilişkin AA'ya açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı avukatı Uğur Çağlar, darbe sanıklarının davaların ilk gününden beri duruşmaları uzatmak için her türlü yola başvurduklarını söyledi.
Savunma hakkının dokunulmazlığı prensibi nedeniyle mahkemelerin sanıklara zaman sınırlaması getirmediğini, bu kapsamda isteyen kişinin esasa ilişkin günlerce savunma yapabileceğini anlatan Çağlar, darbe sanıklarının büyük çoğunluğunun bu hakkı suistimal ettiğini vurguladı.
Saatlerce savunma yapan sanıkların 15 Temmuz'daki eylemleri dışındaki bütün konulara değindiğine işaret eden Çağlar, "kişinin yargılama sürecine engel olmaması gerektiği" hükmünün sanıklarca dikkate alınmadığını vurguladı.
'ZAMAN KAYBI YAŞANIYOR'
Davalarda sona geldikçe sanıkların duruşmaları uzatmak için yeni taktikler geliştirdiğini anlatan Çağlar, bu kapsamda Ankara'da yargılanmasına devam edilen darbe davalarında son günlerde sıkça "reddihakim" talebine başvurulduğunu kaydetti.
Reddihakimin, hakimin ihsası reyde bulunması ya da bağımsızlığını yitirmesi durumlarında istenilebileceğini anlatan Çağlar, bu yöndeki bir talebin somut ve inandırıcı gerekçelere dayandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Sanık ve avukatlarının bu taleplerinin mahkeme heyeti tarafından değerlendirilmesi için kimi zaman duruşmaya ara verildiğini ifade eden Çağlar, işlem sonuçlanan kadar önemli oranda zaman kaybı yaşandığını belirtti.
DAVALARI UZATMA TAKTİĞİ
Bunun farkında olan sanıkların, duruşmaları aksatmak için reddihakim talebini koz olarak kullandığını aktaran Çağlar, şöyle devam etti:
"Davaların ilk zamanlarında sanıklar, hazırlık yapmamaları nedeniyle savunma yapmaktan kaçarak süreci uzatmaya çalışıyordu. Aradan iki yıldan fazla süre geçtiği için hazırlık yapamadıkları gerekçesi artık eskisi kadar kar etmiyor. Gelinen aşamada davaları uzatmaya yönelik yeni taktik kapsamında, 'reddihakim' talebinin olağan dışı bir şekilde kullanıldığını görüyoruz. Bir başka ifadeyle reddi hakim talebi davaları uzatma taktiğine döndü.
Sanıkların bu hakkı kullanmalarının önünde yasal bir engel olmaması, her duruşmada bu yönteme başvurabilecekleri anlamına gelmiyor. Yaklaşık 2 yıldır davayı gören, neredeyse karar aşamasına getiren mahkeme heyetlerine yönelik inandırıcılığı olmayan nedenlerle sürekli reddi hakim istemek, duruşmaları uzatmaktan başka bir şey değildir."
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.