Sarper Özsan, 1944 yılında Bandırma'da doğdu. Müziğe Kemal Eroğlu'dan aldığı mandolin dersleriyle başlamış, daha sonra 1969'da Ankara Devlet Konservatuarı'na girmiş ve kompozisyon bölümünden mezun olmuştur.
1967 yılında TRT'ye Burdur yöresinin halk müziklerini derlemiş ve 1970 yılında da TRT'de çalışmaya başlamıştır. Ancak 12 Mart 1971 darbesi nedeniyle tutuklanmış ve 20 ay hapiste kalmıştır. İstanbul Devlet Konservatuarı'nın ardından 1978'de tekrar TRT'ye dönmüştür. 1982'de yönetim kurulu üyeliğinden alınsa da 1990'da açtığı davayla görevine dönmüştür.
Sanatçı Sarper Özsan, siyasi yönüyle de bilinmektedir. 1977'de Aydınlık Korosu'nun kuruluşuna öncülük eder ve 1 Mayıs Marşı'nı da ilk defa bu koro söyler.
1970'li yıllarda Aydınlık hareketine katılan Özsan, o yıllardan itibaren Vatan Partisi üyesidir.
1 Mayıs Marşı'nın Hikâyesi?
Ankara Sanat Tiyatrosu, 1974 yılında Brecht tarafından uyarlanan Ana oyununda 1905 kanlı pazar olayı ilgili bir söz yoktur. Özsan işte bu sahne için bir şarkı besteler.
1 Mayıs marşının hikâyesini şöyle anlatıyor Sarper Özsan:
"1974'te Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), Maksim Gorki'nin 'Ana' romanından Bertolt Brecht tarafından aynı adla uyarlanan tiyatro oyununu sahneye koyacaktı. Oyunun müziklerini benim yapmam istendi. Memnuniyetle kabul ettim. Oyunda birçok yerde müzik vardı ve bunların sözleri Brecht tarafından yazılmıştı. Ancak sadece bir sahne, 1 Mayıs 1905 (Rusya'daki Kanlı Pazar) sahnesi, için hiç söz yazılmamıştı. O sahneyle ilgili Brecht şu notu düşmüştü: 'işçiler marş söyleyerek sahneye girerler'.Bu sahne için bir marş kullanmak gerekiyordu.Bir marş yazma ihtiyacı hissettim hem sözlerini hem bestesini hazırladım ve böylece 1 Mayıs marşı ortaya çıktı. Tabii o zaman oyun müziği olarak yazdığım bu marşın sonradan oyun sınırlarını aşarak mitinglere, devrimci gecelere çıkacağı aklımdan dahi geçmiyordu.AST oyunu devrimci bir ruhla sahneledi ve bundan sonra da marş, oyunun sınırlarını aştı. Birkaç yıl içinde tüm gruplarca sevilen bir marş haline geldi. Sanırım 1976'da da artık büyük meydanlarda söylenen bir marşa dönüşmüştü."