Üçüncü Dünya Savaşı başlarsa dünyanın en güvenli ülkeleri hangileri sorusu araştırılan konular arasında.
Peki, Üçüncü Dünya Savaşı çıkarsa en güvenli ülkeler hangileri?
Dailymail ve visitworld.today 3. dünya savaşı çıkması durumunda en güvenilir 13 yerini açıkladı. Peki listede hangi ülkeler var?
İŞTE 3. DÜNYA SAVAŞININ ÇIKMASI DURUMUNDA EN GÜVENLİ 13 ÜLKE
13) ANTARKTİKA
Liste, bir ülke değil ama büyük bir kıta olan bir yerle başlıyor
Antarktika ekstrem turizmi, güzel manzaraları ve buzlu arazisiyle ünlü olsa da, gezegenin en güney noktası olması nedeniyle olası bir Üçüncü Dünya Savaşı durumunda pek çok insanın uğrak yeri olması beklenmemektedir.
12) FİJİ
Fiji , Pasifik Okyanusu'nun güneybatı kesiminde bulunan bir ada ülkesidir. Adanın en yakın komşusu, 4345 kilometreden daha uzakta olan Avustralya'dır. Fiji'nin kendisi askeri strateji veya kaynaklar açısından sunabileceği çok fazla şeye sahip değildir.
Ülkenin yaklaşık 6.000 kişilik çok küçük bir ordusu vardır, bu nedenle III. Dünya Savaşı'nın hiçbir tarafı bunu bir tehdit olarak algılamaz.
Ayrıca, devletin topraklarında pek fazla doğal kaynak yoktur.
11) İZLANDA
İzlanda, Küresel Barış Endeksi'nde sürekli olarak en üst sıralarda yer alarak dünyanın en barışçıl ülkelerinden biri olarak ün kazanmıştır.
İzlanda'nın özellikle uzak olmasının yanı sıra, tatlı su rezervleri, deniz kaynakları ve yenilenebilir enerji kaynaklarının varlığı sayesinde kaynaklar için diğer ülkelere bağımlılığı konusunda endişelenmesine gerek kalmayacaktır.
10) GRÖNLAND
Danimarka'ya ait olan Grönland adası dünyanın en büyük adasıdır.
Grönland'ın uzak, dağlık ve siyasi açıdan tarafsız olması, burayı acil bir durumda ideal bir sığınma noktası haline getirmektedir.
Ayrıca 56.000 kişilik bir nüfusa sahip olduğu tahmin ediliyor, yani herhangi bir küresel süper güç tarafından hedef alınması pek olası değil.
9) ARJANTİN
Arjantin'in, özellikle 1982'de Falkland Adaları'nın egemenliği konusunda Birleşik Krallık'la çatışmaya girdiği bir geçmişi olmasına rağmen, Güney Amerika ülkesinin nükleer bir savaştan sonra kıtlıktan kurtulma olasılığı en yüksek yer olduğu tespit edilmiştir.
Araştırmalar, 100 nükleer bombanın salınmasının güneşi engelleyecek kadar çok duman çıkarabileceğini ve bunun da kıtlık ve mahsul kıtlığına yol açabileceğini ortaya koymuştur.
Sonuç olarak Arjantin, buğday gibi dayanıklı mahsullerin bolluğu sayesinde iyi bir yer olabilir.
8) YENİ ZELANDA
Küresel Barış Endeksi'nde ikinci sırada yer alan Yeni Zelanda, çatışmalara karşı tarafsız duruşuyla uzun zamandır takdir topluyor.
Eğer bir saldırıya uğrarsa, ülkenin dağlık arazisi vatandaşlarına mükemmel bir koruma sağlar.
7) BHUTAN KRALLIĞI
Bhutan, 21 Eylül 1971'de Birleşmiş Milletler'e katıldıktan sonra, herhangi bir çatışma konusunda tarafsız olduğunu ilan etmiştir.
Bu duruşu, Küresel Barış Endeksi'nde genellikle üst sıralarda yer aldığı anlamına gelmektedir.
Karayla çevrili olması ve çok sayıda dağlık bölgeye sahip olması, Bhutan'ın 3. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi durumunda özellikle güvenli olacağı anlamına geliyor.
6) İRLANDA
Üçüncü Dünya Savaşı'na potansiyel bir katılımcı olan İngiltere'ye yakınlığına rağmen İrlanda, tamamen bağımsız bir dış politika sürdürüyor ve NATO üyeliğinden kaçınıyor.
Askeri tarafsızlığı ve dış çatışmalara katılmak için hükümet onayı ve BM yetkilendirmesi gereksinimi İrlanda'yı tarafsız bir varlık haline getiriyor.
5) İSVİÇRE
Dünyadaki tüm ülkeler arasında İsviçre, siyasi tarafsızlıkla tek başına ve en kolay ilişkilendirilen ülke olabilir.
Ülke 200 yıla yakın bir süredir uluslararası politikayı ilgilendiren konulardaki sağlam duruşuyla -ya da duruşsuzluğuyla- ünlüdür ve dağlık arazisi, denize kıyısı olmayan coğrafyası ve çok sayıda nükleer sığınağı sayesinde iyi korunmaktadır.
4) ENDONEZYA
Listedeki diğer ülkeler gibi Endonezya da, dünya genelindeki siyasi meselelerde tipik olarak tarafsız bir duruş sergilediği için listeye dahil edilmiştir.
1948'de ülkenin ilk başkanı Achmed Sukarno, dış politikalarına atıfta bulunmak için 'özgür ve aktif' terimini ortaya attı.
Bu, uluslararası ilişkilerde bağımsız hareket ettikleri ve en çok dünya barışının yaratılmasıyla ilgilendikleri gerçeğine atıfta bulunuyordu.
LİSTEYE GİREN TEK MÜSLÜLÜMAN ÜLKE
Yüzde 87'si Müslüman 280 milyon nüfuslu Endonezya listeye giren tek İslam ülkesi oldu.
3) TAVALU
Eskiden Ellice Adaları olarak bilinen Tuvalu, Pasifik Okyanusu'nda, Hawaii ile Avustralya arasında yer almaktadır.
Sadece 11.000 kişilik son derece düşük bir nüfus, önde gelen Batı ülkelerine kıyasla altyapının yetersiz olduğu anlamına geliyor.
Tuvalu'da doğal kaynaklar da düşük olduğundan, olası bir Üçüncü Dünya Savaşı durumunda istenmeyen bir hedef olarak görünecektir.
2) ŞİLİ
Şili, doğal kaynakları zengin ve çok sayıda jeolojik yapıya sahip bir Güney Amerika ülkesi olup, eğer bir savaş Güney Amerika'ya ulaşırsa kolayca kaçıp kurtulabilirsiniz.
Şili, Güney Amerika'nın en gelişmiş ülkelerinden biri; bu da dünyanın geri kalanının birbirleriyle savaşa girmesi durumunda ülkeyi destekleyecek altyapıya sahip olduğu anlamına geliyor.
1) GÜNEY AFRİKA
Güney Afrika, bol miktarda verimli toprak ve tatlı suyun yanı sıra çok sayıda gıda kaynağına ev sahipliği yapması sayesinde bir yer kazanıyor.
Ülkenin modern altyapısı, Üçüncü Dünya Savaşı'nın çıkması halinde hayatta kalma şansınızı da artırabilir.
KAYNAK: HABER7