3 Temmuz 2011'de emniyete ve yargıya yerleşen FETÖ elemanları eliyle 15 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Tamer Yelkovan, Mecnun Otyakmaz, Bülent Uygun, Emenike, Sezer Öztürk, Korcan Çelikay, Ümit Karan'ın da bulunduğu 40’a yakın kişi gözaltına alındı.
Dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım daha ilk günlerden Fenerbahçe'nin şike yapmadığını ve bunun bir kumpas olduğunu dile getirdi. Fenerbahçe Spor Kulübü ise iftiralardan korunmak amacıyla yayın yasağı konulmasını istedi. Ancak bu talep reddedildi.
1 Temmuz 2011'de Kardemir Karabükspor'dan Fenerbahçe'ye transfer olan Emenike'nin para sayarken görüntüleri olduğu iddia edildi.
5 Temmuz 2011 tarihinde İstinye'de Fenerbahçe Yönetimi, TFF Yönetimiyle bir araya geldi. Fenerbahçe'nin yayın yasağı talebi reddedilirken, UEFA ise Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi’ne katılabileceğini açıkladı.
7 Temmuz 2011'de Dönemin Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu ve 14 kişi hakkında tutuklama kararı verildi. Aziz Yıldırım HSYK, Cumhuriyet Başsavcılığı ve TBMM’ye yargı mensuplarını şikayet etti.
8 Temmuz 2011'de dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım Aziz Yıldırım tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
10 Temmuz 2011 Fenerbahçe tarihi açısından bir kırılma anı oldu. Binlerce taraftar Bağdat Caddesi'nde yürüyüş düzenleyerek FETÖ kumpasına karşı çıktı. Aziz Yıldırım tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi.
Fenerbahçe taraftarları başta olmak üzere vatandaşların tepkisine karşılık şike kumpası tüm hızıyla devam etti. 13 Temmuz 2011'de Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, İbrahim Akın, İskender Alın tutuklandı.
Kumpas Fenerbahçe'den Galatasaray'a da sıçradı. 4 Ağustos 2011'de Bülent Tulun ifade verdi. Emniyet güçleri, Adnan Polat’ın evinde arama yaptı.
Galatasaray'ın kasasında 1 milyon dolar açık çıktığı iddia edilirken Galatasaray Spor Kulübü'nden yapılan açıklamada söz konusu paranın Rigobert Song'un transferi için kullanıldığı bildirildi.
24 Ağustos 2011'de TFF, Fenerbahçe’nin bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan men edildiğini açıkladı. Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, “Bu kararı UEFA’nın talebi doğrultusunda aldık” dedi.
25 Ağustos 2011 tarihi de yine bir kırılma anıydı. Dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Kulüpler Birliği Başkanlığı’ndan istifa etti.
Fenerbahçe Yönetiminde yer alan Ali Koç, “Federasyondan bizi düşürmesini talep ediyoruz” dedi. Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir ise istifasını açıkladı.
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi’nden ihraç edilmesiyle ilgili olarak Uluslararası CAS’ta UEFA ve TFF aleyhine dava açtı. CAS, Fenerbahçe’nin başvurusunu kabul etti. CAS, Fenerbahçe’nin geçici tedbir kararıyla yeniden Şampiyonlar Ligi’ne dahil edilmesi talebini reddetti. Süper Lig kulüpleri, 58. maddenin değişmesi için imza topladı.
TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve beraberinde Lutfi Arıboğan ile Göksel Gümüşdağ istifa etti. Aydınlar istifa gerekçeleri arasında, TFF’de kendisinden bilgi saklanmasını gösterdi.
14 Şubat 2012'de Ergenekon ve Balyoz tertipleriyle açılan davaların görüldüğü Silivri Cezaevi'nde Şike Kumpasıyla açılan dava da görüldü. Binlerce Fenerbahçe taraftarı davaya akın etti.
Dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım; “Ne şikesi? Memleket elden gidiyor” dedi.
2 Temmuz 2012 tarihinde FETÖ'nün kurduğu kumpas çökmeye başladı. Dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, tahliye edildi. 6 yıl 3 ay ceza çarptırılan Yıldırım'ın tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alındı.
5 Ekim-9 Ekim 2015 tarihleri arasında FETÖ'nün Şike Kumpası resmen çöktü.
Yenileme kararı verilen Şike Davası'nın 5. duruşmasında Savcı, Aziz Yıldırım hakkında "şike yapmak" ve "örgüt kurmak" suçundan beraatini istedi. Mahkeme 4 senelik mücadelenin ardından Aziz Yıldırım'ın tüm suçlardan beraatine karar verildi.
19 Nisan 2016'da ise Fenerbahçe'ye ve Türk Futboluna kumpas düzenleyen FETÖ mensuplarına karşı soruşturma açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ/PDY "Şikede kumpas" soruşturması soruşturması kapsamında 28 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.