Osmanlı döneminde pek çok önemli kişi padişahlık yapmıştır. Bu padişahlardan en önemlileri arasında da IV. Murad yer almaktadır.
IV. Murad dönemi Osmanlı imparatorluğu döneminde tartışılan dönemlerden birisidir.
IV. Murad 1612 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babasının adı 1. Ahmed, annesinin adı ise Kösem Sultan'dır. Ayşe Haseki Sultan, IV. Murad'ın eşidir. 1623 ve 1640 yılları arasında hüküm sürmüş bir padişahtır. Erivan ve Bağdat fatihi olarak anılmaktadır.
II. Osman öldükten sonra tahta akli dengesi yerinde olmayan 1. Mustafa getirilmişti. 1. Mustafa tahtan indirildikten sonra yerine IV. Murad getirilmiştir. IV. Murad aynı zamanda 96. İslam halifesi olarak bilinmektedir.
FENERSİZ SOKAĞA ÇIKMAK YASAKLANDI
IV. Murad döneminde yatsıdan sonra fenersiz dışarı çıkmak yasaklandı. Zaman zaman kıyafet değiştirerek yatsıdan sonra sokakları gezen IV. Murad, dışarıda fenersiz gezenlerle karşılaştığında ceza olarak onları öldürtmekteydi.
Sabah olduğunda ölümle cezalandırılan kimselerin ölü bedenleri yerlerde görülüyordu.
Yasağa uymayanları ölümle cezalandıran IV. Murad, bir defasında kıyafet değiştirip gezerken, camiden geç saatte çıkıp fenersiz evine giden bir imam çocuğunu yakalamış ve onu yasağa uymaması nedeniyle öldürtmüştü.
Fenersiz sokağa çıkmanın yasaklanmasının nedeni ise, sokakların aydınlık olmadığı zamanlarda uygunsuz manzaralara teşebbüsün önüne geçilmesiydi.
TÜTÜN YASAĞI
IV. Murad döneminde tütün yasaklanır, tütün içenler ise ölümle cezalandırıldı.
IV. Murad'ın tütün içmeyi şiddetle yasaklamasında ona yakın olan Kadızadelilerin de rolü vardı.
Tütün yasağına uymayanların katlinin vacip olduğuna dair Şeyhülislam Ahizade Hüseyin Efendi fetva verir.