Karar Gazetesi'nin haberine göre Bildirge, 21. yüzyılın sunduğu küresel fırsatlar ve zorluklar karşısında özellikle rekabeti, mahremiyeti ve insan haklarına saygıyı teşvik eden, açık ve özgür tek bir küresel internet taahhüdünü içeriyor.
Beyaz Saray bildirgeyle ilgili açıklamasında, İnternetin “insanların kendilerini ifade etmek için benzeri görülmemiş fırsatlar sunup, milyarlarca insana ekonomik fırsatlar sağlayarak küresel ekonomiyi dönüştürmeye devam etmesine rağmen, ciddi politika zorlukları yarattığı” değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Küresel olarak, bazı devletlerin ifade özgürlüğünü bastırmak, bağımsız haber sitelerini sansürlemek, seçimlere müdahale etmek, dezenformasyonu teşvik etmek ve vatandaşlarının diğer insan haklarını inkar etmek için hareket ettiği yükselen bir dijital otoriterlik eğilimine tanık oluyoruz.”
Milyonlarca insanın “hala erişim engelleriyle karşı karşıya, siber güvenlik riskleri ve tehditleri internet ağları güvenini ve güvenilirliğini baltaladığı” belirtilen açıklamada “demokratik hükümetler ve diğer ortaklar bu zorluğun üstesinden gelerek ‘İnternetin Geleceği Bildirgesi’”ni onayladığı ifade edildi.
Maldivler, Marshall Adaları, Mikronezya, Peru, Nijer, Trinidad ve Tobago de dahil 60 ülkenin katıldığı deklerasyonda Türkiye’nin imzası bulunmuyor.
İmzacı ülkelerin siyasi taahhütte bulunduğu bildirge şu maddelerden oluşuyor:
-Tüm insanların insan haklarını ve temel özgürlüklerini korumak
-Serbest bilgi akışını geliştiren küresel bir İnterneti teşvik etmek
-Tüm insanların dijital ekonomiden yararlanabilmesi için kapsayıcı ve uygun fiyatlı bağlantının geliştirilmesi
-Gizliliğin korunması dahil olmak üzere küresel dijital ekosisteme olan güveni teşvik etmek
-İnternetin herkesin yararına çalışmasını sağlayan çok paydaşlı yönetişim yaklaşımını korumak ve güçlendirmek.
ABD’nin liderliğinde onaylanan bildirgeye, ABD dışında şu ülkeler imza koydu:
Arnavutluk, Andora, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Cabo Verde, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Avrupa Komisyonu, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İsrail, İtalya, Jamaika, Japonya, Kenya, Kosova, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Maldivler, Malta, Marshall Adaları, Mikronezya, Moldova, Karadağ, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijer , Kuzey Makedonya, Palau, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Senegal, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Tayvan, Trinidad ve Tobago, Birleşik Krallık, Ukrayna ve Uruguay.
Bu senenin başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında imzalanan bildirgede de dijital egemenlik konusu gündeme alınmış ve aşağıdaki maddelerde uzalaşılmıştı:
"Taraflar, Çin tarafı tarafından önerilen ve prensipte Rus tarafı tarafından desteklenen Veri Güvenliği Küresel Girişiminin ve Çalışma Grubunun, veri güvenliği tehditlerine ve uluslararası bilgi güvenliğine yönelik diğer tehditlere yönelik yanıtları tartışmak ve detaylandırmak için bir temel oluşturduğuna inanır."
“Taraflar, internet yönetişiminin uluslararasılaşmasını destekler, yönetişim için eşit hakları savunur, internetin ulusal kesimlerini düzenleme ve güvenliklerini sağlama konusundaki egemenlik haklarını sınırlama girişimlerinin kabul edilemez olduğuna inanır. "
“Taraflar, 2015’te iki ülke hükümeti arasındaki anlaşma temelinde uluslararası bilgi güvenliğinde iş birliğini derinleştirmeyi amaçlar. Bu amaçla, taraflar yakın gelecekte bu alanda Rusya ve Çin arasında bir işbirliği planı kabul etme konusunda anlaşmışlardır.”