24 Nisan'da Fransa'da ikinci tur seçimlerinde ülkenin yeni cumhurbaşkanı belirlenmiş olacak.
9 Nisan'da yapılan ilk tur seçimlerdinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yüzde 27,85 ile ilk sırayı alırken, aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 23,15'le ikinci oldu.
Batı medyası tarafından sürekli "radikal sağcı" olarak yaftalanan Marine Le Pen, ülkedeki diğer partilerden seçmenleri de cezbediyor.
Ulusal Birlik Partisi'nin adayı Marine Le Pen, son iki haftada yapılan anketlerde hızla yükselişe geçerek yüzde 26'lık bir oy oranını yakalamış görünüyor.
Peki Fransa seçimleri Avrupa ve Batı açısından neden bu kadar önemli? Ülkede işçi sınıfı ve alt tabakadan insanları kasıp kavuran ekonomik şartlar, Le Pen üzerindeki ilgiyi de artırıyor.
Göçmen meselesinden güvenliğe toplumun orta ve alt tabakasının dikkatini çeken Le Pen'in ekonomiye dair en önemli vaatlerinden biri fosil yakıtlar üzerindeki yüzde 20 kullanım vergisini yüzde 5,5’e düşürmek.
Oysa Ulusal Birlik Partisi'nin adayının çok daha iddialı vaatleri bulunuyor.
Gelin Le Pen'in Batı'yı telaşa sürükleyen bir dizi vaatleri üzerinde duralım.
FRANSA'YI NATO'DAN ÇEKECEK
Rusya-Ukrayna krizinde ayyuka çıkan NATO'nun güvenilirliği üzerindeki kuşkular, Fransız yurttaşların da yakından takip ettiği bir olay oldu.
Le Pen, seçilmesi halinde ülkesini NATO'nun entegre askeri kanadından çekeceği ve Rusya ile daha yakın işbirliği kuracağını söyledi.
Konuşmasında NATO’nun askeri kanadından çıkma siyasetini yineleyen Le Pen, "Askerlerimizi bütünleşik NATO komutanlığına da gelecekteki Avrupa komutanlığına da sevk etmeyeceğim. Seçilirsem NATO ortak komutanlığından ayrılacağım” dedi. Le Pen, buna karşın Fransa’nın NATO’ya üye ülkelerin silahlı bir saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye yardım etmelerini öngören 5. maddesine bağlı kalacağını da not etti. Fransa daha önce de 1966’da De Gaulle liderliğinde NATO'nun askeri kanadından ayrılmış, 2009’da ise geri dönmüştü.
BATILI MEDYA HEDEF ALDI
Fransa'nın ulusal çıkarlarını savunan Le Pen, küresel emperyalist kesimlerce hedef tahtasına oturtuldu. Örneğin, Euronews'in haberinde Le Pen'den şöyle bahsediliyor:
"Çok taraflılığı reddeden, Almanya'ya tepki gösteren, Avrupa Birliği'ni eleştiren, iklim sorunlarını düşük öncelik sırasına koyan, “küreselciler” olarak tanımladığı görüşü eleştiren ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına karşı sessiz kalan"
Le Pen'in Avrupa Birliği ve küreselcilik karşıtı tutumu Batı'yı son derece rahatsız etmiş bulunmakta. Öyle ki, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonuna karşı ABD ve Batı ile aynı görüşü paylaşmayan Fransız cumhurbaşkanı adayı, dünya dengelerini sarsacağa benziyor.
Batı, Macaristan ve Sırbistan'dan sonra Fransa'da da hayal kırıklığına uğramaktan endişe ediyor.
Uzmanlar, Le Pen'e olan desteği şöyle ekonomik açıdan şöyle değerlendiriyor:
"40 yıldır devam eden küreselleşme yanlısı ve neoliberal ekonomik politikaların vatandaşların refahını azaltması, küçük şehirlerde yaşayan endüstri işçilerinin işsiz kalması ve gelir dağılımında artan eşitsizlikler Le Pen’e desteği artırıyor."
Batı'ya göre "nükleer güç ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Fransa'nın aşırı sağa kayması, öngörülemeyen ve yıkıcı sonuçlara yol açabilir."
"KIRIM'I TANIYACAĞIM"
Le Pen kamuoyunda Rusya’yla yakınlığı ve NATO ile AB’nin Fransa’ya verdiği zararlara yaptığı vurguyla öne çıkıyor. Fransa’da yaşayan yabancılar, göçmenler ve Müslümanlarla ilgili politikaları sebebiyle yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla suçlanan Ulusal Cephe lideri, seçimin ilk turunun ardından yaptığı açıklamada Kırım ve NATO’yla ilişkiler konusundaki siyasetlerini yineledi.
France Inter radyosuna açıklamalar yapan Le Pen, “Kırım’ın Rusya Federasyonu’nun bir parçası olduğu açıklamamın arkasındayım” dedi. Le Pen, bu politikasının gerekçesini ise “Orada bir referandum yapıldı. Kırım’da yaşayanlar Rusya ile birleşmek istediler” ifadelerini kullandı.
PERİNÇEK’TEN LE PEN ÇAĞRISI
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek 12 Nisan’da Çıkış Yolu programında Fransa seçimleriyle ilgili değerlendirmeler yaptı.
Perinçek, “Ekonomimiz üzerindeki baskılar, denetim iddiaları Amerika merkezli. Bu yüzden dünyanın herhangi bir yerinde Amerika’ya kim direniyorsa o bizim dostumuzdur” dedi. Perinçek Fransa’daki Türk kökenli Fransız vatandaşı seçmenlere şöyle seslendi: “Eğer Türkiye için oy kullanacaksak oylarımız Le Pen’e. Çünkü bu seçim Fransa eksenli bir seçim değil. Türkiye’den bakacağımız bir seçim. Yani oradaki Türkiye vatandaşı Türkiye için oy kullanmalı ve oyunu Le Pen’e vermeli, Amerika’ya oy vermemeli.”
Le Pen’in Amerikan emperyalizmini hedef aldığını belirten Vatan Partisi Genel Başkanı, Ulusal Cephe liderinin “Fransa bağımsızlığına, egemenliğine ve Fransız devriminin geleneklerine vurgu yaptığını” söyledi.
MARINE LA PEN KİMDİR?
5 Ağustos 1968 yılında doğan Marine La Pen, 53 yaşındadır. İlk defa 2012 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan La Pen, yüzde 17,90 oyla François Hollande ve Nicolas Sarkozy'nin ardından üçüncü oldu. 2017 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy oranını neredeyse ikiye katlayan La Pen, yüzde 33.9 oranında oy aldı.
Fransa'da ikinci tur seçimleri yalnız ülkedeki yeni siyasi süreci belirlemekle kalmayacak, değişen dünya dengelerinde Batı'ya karşı yeni bir mevzinin açılmasının da yolunu açacak.