Airfryerlar neredeyse yirmi yıldır ortalıkta olmasına rağmen, son on yılda milyonlarca kişinin yiyecekleri daha hızlı ve daha az yağ ile pişirmenin bir yolu olarak kullanılıyor.
Airfryer, yaşadığı popülerlik patlamasıyla neredeyse her evin mutfağında yerini aldı.
Ancak airfrylar her şeyi pişirmek için kullanılmamalı. Uzmanlar, airfryerda asla pişirilmemesi gereken besinleri listeledi.
Peki hangi besinlerin airfryerda pişirilmemesi gerekiyor? İşte o besinler...
1. Kızartma
Airfryer, Soğan halkaları, patates kızartmaları, balık pirzolalarını pişirmek için pek uygun değil. Hamur, makinenin tabanına damlayabilir ve sonrasında temizlemek için büyük bir karmaşa yaratabilir. Hatta uyarı sistemi olan modellerde alarmı bile çalıştırabilir.
2. Peynirli Ürünler
Eriyen peynir, airfryerınıza ve hatta sağlığınıza dahi zarar verebilir.
3. Soslu yiyecekler
Good Food'un yemek editörü Samuel Goldsmith, sos içeren her türlü yiyeceğin airfryer kullanılarak pişirilmemesi gerektiğini belirtiyor.
4. Patlamış Mısır
Patlamış mısır airfryerda iyi pişmez, çünkü çoğu model mısırı patlatmak için gerekli sıcaklığa ulaşamaz. Patlamış mısır taneleri ayrıca airfryerın ısıtma elemanına sıkışabilir ve bu da cihazın kısa devre yapmasına neden olarak yangın tehlikesi yaratabilir.
5. Büyük ve Kemikli Tavuk/Et
Uzmanlar bütün bir tavuk (ve diğer büyük, kemikli proteinler) airfryer yerine fırında pişirilmesini öneriyor. Çünkü airfryerda eşit bir pişirme elde etme olasılığınız düşük.
6. Brokoli
Brüksel lahanası gibi bazı sebzeler nem tutma konusunda iyidir, bu nedenle airfryerda iyi gevrekleşir. Ancak brokoli kuruyup çiğnenebilir ve acılaşabilir.