Amasya'nın şehir efsanesi Aynalı Mağara'nın (Güzelce Kız Efsanesi'nin) işte o hikayesi:
Bir kral kızı olan Güzelce Kız, adından da anlaşılabileceği üzere görenlerin hayran kalmaktan kendilerini alıkoyamayacağı ölçüde bir güzelliğe sahiptir.
Bu nedenle de hep peçeli gezen, güzel yüzünü kimselere gösteremeyen Güzelce Kız için evlenme çağının geldiğine kanaat getiren babası habercileri çağırır.
Kızını evlendireceğini duyuran kralın, bir şartı vardır; Kızının peçesini açıp, onu dünya gözüyle seyredebilen; yani onun güzelliğine karşı dayanabilen birisi çıkarsa ona kızını verecektir.
Yedi iklimden, dört bucaktan şehzadelere, vezir çocuklarına, dünyanın en zenginlerine (o dönemde henüz Bezos kadar zengini yok) yiğitlere ve bilginlere haber ulaştığında gençliğine ve kuvvetine güvenenler dört nala Amasya’ya geliverir.
Amasya meydanına, Güzelce Kız için özel bir bölüm kurulur. Kralın kızıyla evlenmek isteyen talipler bu bölüme gelir ancak hiçbir delikanlı cesaretini toplayamaz.
Güzelce Kız’ın yanına yaklaşıp peçesini kaldırmaya hamle yapanların elleri titrer, dizlerinin bağı çözülüverir. Bu sahneler günlerce devam ederken bir gün tıpkı dizilerdeki gibi, fakir ama gururlu bir yiğit çıkıverir.
Destur alır, ''Ben de şansımı denemek istiyorum'' diyerek tahta yaklaşır. Herkesin şaşkın bakışları arasında Güzelce Kız’ın peçesini kaldırır ve o an bir etkilenme hâsıl olur. Bir aydınlanma, bir ateş sarar etrafı…
Herkes korkuyla kaçışır, kimse ne olduğunu anlayamaz. Alevler sönüp gittikten sonra, meydanda toplanan ahali iki genci, kömür kesilmiş bir halde yan yana uzanmış olarak bulurlar.
Güzelce Kız ve onun peçesini açmaya cesaret eden yiğit delikanlının cansız bedenleri Amasya’nın yakınındaki bağ ve bahçelerin arasında duran kaya mezar içindeki iki ayrı odaya gömülür.
Bu kaya mezarının dışı, güneş vurdukça Güzelce Kız’ın yüzü gibi parlamaya başlamıştır… Parlaklığından dolayı kaya mezarının adı zaman içinde ‘’Aynalı Mağara’’ oluverir…
Aynalı Mağara nerede?
Adres: 05030 Ziyaret/Amasya Merkez/Amasya
Aynalı Mağara hakkında bilgiler
Amasya gezilecek yerler arasındaki Aynalı Mağara, M.Ö. 2'nci yüzyılda Helenistik Çağ'da Amasya'da yaşamış Mitra Rahibi TES'in anıtsal mezarıdır.
Mağaranın içinin çok geniş olması ve duvarlarda yer alan renkli resimler ve mağaranın alınlığında yazan "Büyük Rahip Tes" yazısı bu mezarın TES'e ait olduğunu desteklemektedir.
Mezar odası dikdörtgen biçiminde olup, girişin sağ tarafında mezar nişi ve çukuru (teknesi) bulunuyor.
Dikdörtgen şeklindeki mezar odasının yüzeyi ikinci kullanım olarak, 11'inci yüzyılda Bizanslılar tarafından keşişhane olarak kullanıldığı ve bu kullanımda yapıldığı tahmin edilen renkli duvar resimleri bulunmaktadır. Tonoz kısmında altısı sağda, altısı solda olmak üzere on iki havari tasvirleri var.
Kaynak: Neredekal & Kültür Portalı & Google