Ananası kokla.
En doğru aromayı alabilmek için alttan koka. Ananasın tatlı ve taze kokması gerekir. Fermantasyon belirtisi gösteren bir koku alırsan veya tatlı bir koku alamazsan o ananası bırak.
Ananası kokla.
En doğru aromayı alabilmek için alttan koka. Ananasın tatlı ve taze kokması gerekir. Fermantasyon belirtisi gösteren bir koku alırsan veya tatlı bir koku alamazsan o ananası bırak.
Elini ananasın üzerine bastır.
Ananasın sert olması gerekir. Yumuşak ve hamurumsu bir his veriyorsa aşırı olgunlaşmış demektir. Ananasın, boyutuna göre ağır olması gerekir.
Taç kısmını kontrol et.
Ortadaki yapraklardan birini çek. Kolayca kopuyorsa o ananas iyidir.
Ananası yan yatır.
Bir kesme tahtası veya başka bir kesme yüzeyi kullan.
Tacı ve kökü kes.
Keskin bir şef bıçağı kullanarak her ikisini de ananasa yaklaşık 1 cm girerek kes.
Ananası bir tarafının üzerine kaldır.
Yanlardaki kabuğu yukarıdan aşağı doğru kes. Mümkün olduğunca ince kes. Ananasın içini mümkün olduğunca almamaya çalış; ananasın en tatlı kısmı en dış kısmıdır. Meyvenin şeklini takip ederek kesim yapmak, ananasın ortada bulunan bombeli kısmında meyvenin içini kesmemeyi sağlar.
Kabuğu soyarken gözenekleri (kahverengi noktaları) kesme; aksi halde meyvenin iyi kısmını ziyan edersin.
Gözenekleri kes.
Gözenekler ananasın üzerinde çapraz bir şekilde sıralı bulunur. Her gözenek dizisini kesmek için çapraz şerit üzerinde V şeklinde bir oluk yap. Meyvenin kalan kısmı artık doğranmaya hazırdır.Gözenekleri bu şekilde çıkararak ananasın iyi kısmından birazını daha ziyan etmiş olursun; ama bu yöntem, her gözeneği tek tek çıkarmaktan daha kısa sürer.
Ananası çemberler halinde kes. Soyulmuş ananası yan yatır ve yaklaşık 2 cm kalınlığında çemberler kes. Böylece tüm ananası çemberler haline getirmiş olursun. Çemberi tutmak için kalın orta kısma bir çatal batırabilirsin.Orta kısım serttir; ama yenilebilir ve sağlıklıdır.
Çemberleri, orta kısmı keserek halka haline getirebilirsin. Bu, yuvarlak bir pasta veya hamur kesicisiyle kolayca yapılabilir.
Ananası doğra.
Ananası dik hâle getir ve uzunlamasına, çeyreklere böl. Ananasın her bir çeyreğinin orta kısmını kes; ardından her bir çeyreği tekrar uzunlamasına ikiye böl. Her bir dilimi yatır ve dilimleri doğra.Bir ananas, doğranmış halde yaklaşık olarak 4 su bardağı eder.
Ananası yemek tarifine veya öğününe ekle.
Ananas, olduğu gibi hiçbir şey eklenmeden yendiğinde de lezzetlidir; ama içine yoğurt, çırpılmış krema ve kırılmış kuruyemiş ekleyebilirsin. Bunun yerine ananası kek yaparken kullanabilir, et yemeğinin yanına ekleyebilir veya bir tatlının üzerine süs olarak koyabilirsin.