Bazen çocuklarımıza söylediğimiz şeylere dikkat etmeyiz. Ya da belki de o cümlelerde yanlış bir şey görmeyiz. Ancak bazı cümleler sandığımız kadar zararsız değil.
Bu ifadeler çocuklarda kafa karışıklığına yol açabilir veya vermeye çalıştığımız mesajları bulanıklaştırabilir. Daha da önemlisi, kendilerini kötü hissetmelerine neden olabilir.
Uzmanlar, anne babaların 5 cümleyi asla kurmaması gerektiğini belirtiyor. Peki o cümleler ne?
1. "Çok hassas davranıyorsun"
Bir çocuğu "çok hassas" olarak etiketlemek, duygularının yanlış veya aşırı olduğunu hissettirebilir. Yargılanacakları veya alay edilecekleri korkusuyla gelecekte duygularını paylaşmaktan vazgeçirebilir.
2. "Sen her zaman..." veya "Sen asla..."
Bu tür kapsamlı ifadeler çocuklarda olumsuz bir benlik imajı yaratabilir. Beceriksiz olduklarına ya da her şeyi yüzlerine gözlerine bulaştırdıklarına inanmaya başlayabilirler, ki bu da öz saygılarına zarar verebilir.
3. "Beni hayal kırıklığına uğrattın."
Bu ifade bir çocuk için taşınması ağır bir yük olabilir. Beklentilerinizi karşılayamadıklarını hissetmelerine neden olabilir, bu da suçluluk ve utanç duygularına yol açabilir. Bunun yerine, çocuğunuzdan değil davranıştan duyduğunuz hayal kırıklığını ifade edin.
4. "Baban/annen eve gelene kadar bekle"
Bu cümlenin çocuğunuzu korkutarak daha iyi davranmasını sağlamakta etkili olduğunu düşünebilirsiniz. Araştırmalar, korku temelli ebeveynlik stratejilerinin iyi davranışları aşılamadığını göstermiştir. Bunun yerine, çocuklarda davranış sorunlarına ve daha düşük özgüvene yol açabilirler.
5. "İyisin."
Çocuğunuz dizini sıyırdığında ve gözyaşlarına boğulduğunda, içgüdünüz onu kötü yaralanmadığı konusunda rahatlatmak olabilir. Ancak onlara iyi olduklarını söylemek sadece daha kötü hissetmelerine neden olabilir. Sizin göreviniz duygularını anlamalarına ve onlarla başa çıkmalarına yardımcı olmaktır, küçümsemek değil.
Bilinçli bir çaba ve farkındalıkla, çocuklarınız için daha sağlıklı bir duygusal ortamı teşvik etmek için konuşma tarzınızı değiştirebilirsiniz.
Bu yolda ilerlerken, sadece çocuklarınızla iletişiminizi geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda onların duygu, ilişki ve öz değer anlayışlarını da şekillendirirsiniz.