Çocuklarımıza söylediklerimiz, gelecekte onların kim olacakları ve çevrelerindeki dünyayı nasıl görecekleri üzerinde kalıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden sözlerimize dikkat etmemiz çok önemlidir.
Ancan çocuğunuz büyüdükçe ve geliştikçe, zorlayıcı davranışlarla karşılaştığınızda sakinliğinizi korumak zor olabilir.
Bu gibi zamanlarda, çocuğunuza söylemekten kaçınmanız gereken bazı cümleler bulunuyor. İşte çocuklarınıza asla söylememeniz gereken 10 cümle...
1. "Bana .... hissettirdin."
Yetişkinler olarak, hislerimiz ve duygularımız kendi sorumluluğumuzdadır. Diğer insanlar bize bir şey hissettiremez. Çocuklarımıza davranışlarının bizi nasıl hissettirdiğini onlara söylediğimizde, diğer insanların eylemlerinden ve duygularından sorumlu oldukları mesajını göndermiş oluruz.
2. Vücutla ilgili herhangi bir şey (onların ve sizin vücudunuzla ilgili)
Kimsenin, özellikle de çocukların vücudunun nasıl göründüğüne dair iltifat etmemeli veya eleştirmemeliyiz. Bunlar, güvensizliğe ve sağlıksız bir beden imajına neden olabilir ve bu da yetişkinliklerine kadar onlarla birlikte kalır.
3. "Bir şeyin yok."
Hiçbir ebeveyn çocuğunu üzgün görmek istemez. Bu cümleyi onları rahatlatırken en iyi niyetle söylesek de, kafa karıştırıcı bir mesaj gönderebilir. Çocuklara o an hissettikleri duygunun aksini söylemek, duygularına ve deneyimlerine güvenememelerine yol açabilir.
4. "Ağlamayı kes."
Hepimiz çocuklarımızın mutlu olmasını isteriz ve ağlayan, öfke nöbeti geçiren bir çocuk, içimizde kendi çocukluğumuzdan kalan şeyleri de tetikleyebilir. Tıpkı istediklerini elde edemediklerinde üzülmelerinin normal olması gibi, ağlamaları da normaldir. Duygusal zeka, sağlıklı duygusal ifade ve başa çıkma becerilerinin gelişimini teşvik etmek gerekir.
5. "Yeterince yemedin, birkaç ısırık daha al."
Birçok ebeveyn, çocuklarının sağlıklı büyüme ve gelişme için gerekli olan yeterli besleyici gıdayı alıp almadıkları konusunda endişelenir. Ancak birçok uzman, çocukları yemek yemeye zorlamamayı tavsiye ediyor. Bu cümleyi kurmak, daha seçici yeme eğilimlerine yol açabilir ve ayrıca vücutlarının onlara ne zaman doyduklarını söyleyeceğine güvenememelerine neden olabilir.