TARİHİ KALINTILAR CAM YÜZEYLERLE KORUNACAK
Kentin önemli tarihi yapılarından biri olan Hıdırlık Kulesi ve çevresini turistik açıdan cazip hale getirmek amacıyla 2020 yılında Koruma Kurulu'nun onayıyla başlatılan arkeolojik kazılar sonucunda bölgede çok sayıda antik yapı ve kalıntı tespit edilmişti.
Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen proje kapsamında, ziyaretçilerin tarihi dokuyu doğrudan gözlemleyebilmeleri için yürüyüş yolları boyunca cam yüzeylerin yerleştirilmesi planlanıyor.
Aynı zamanda falezler üzerine konumlandırılan seyir terasından Akdeniz'in eşsiz manzarası izlenebilecek.
YUNUS FİGÜRLÜ MOZAİK BULUNDU
Antalya Müze Müdürlüğü ve KUDEB gözetiminde uzman arkeologlar tarafından yürütülen kazılarda, kulenin güneydoğusunda dikkat çekici bir mozaik keşfedildi.
Geç Roma Dönemi'ne tarihlendirilen mozaiğin temizlenmesiyle birlikte, üzerinde 6 satırlık bir kitabe ile iki yunus figürü olduğu belirlendi.
Araştırmacılar, mozaikle ilgili detaylı incelemelerin sürdüğünü açıkladı.
SÜTUNLU CADDEDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Kulenin güney kısmında ortaya çıkarılan sütunlu yapının, Hadrian Kapısı aksında yer alan antik bir caddeye ait olduğu düşünülüyor.
Bölgede kazı ve konservasyon çalışmaları devam ederken, Antalya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi ekipleri, kuzey ve güney bölümde antik kalıntıların korunmasını sağlayacak cam yüzeyler ile ahşap kaplamaların büyük bölümünü tamamladı.
Ayrıca, tarihi yapının uzun ömürlü olması için kule duvarlarında sağlamlaştırma ve derz dolgu çalışmaları gerçekleştirildi.
Ziyaretçilerin alana girişini sağlayacak merdivenli yapının inşası ise sürüyor.
Kaynak: İHA