"Dua etmenin en faziletli gün" olduğu bilinen Arefe günü, Kurban Bayramından bir önceki gün olarak bilinse de; ülkemizde Ramazan Bayramından bir önceki gününe de denmektedir. Dolayısıyla Ramazan arefesi de bayram öncesindeki son güne denir. "Allah, hiçbir günde, Arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: 'Bunlar ne istiyorlar?' der." (Müslim, Hacc 436) hadis-i şerifinden yola çıkıldığında arefenin Allah (c.c) katında kıymetli bir yere sahip olduğunu görüyoruz.
PEKİ AREFE GÜNÜ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ? AREFE GÜNÜ YAPILMASI TAVSİYE EDİLEN İBADETLER NELER?
1000 İHLAS-I ŞERİF OKUMAK.
HADİS-İ ŞERİF: “Kim Arefe gecesinde bin defa 'Kul Huvellahu Ahad / İhlas suresini' okursa, Allah kendisine istediğini verir.” (Kenzu’l-ummal, h. No: 2737)
İTİKAFA GİRMEK.
HADİS-İ ŞERİF: “Efendimiz (SAV), Ramazan’ın son on gününde itikâf ederdi. Bunu vefat edinceye kadar böylece devam ettirdi.”
(Buhari, İtikâf: 1; Müslim, İtikâf: 2)
DUA ETMEK.
HADİS-İ ŞERİF: "Arefe ne güzel gündür. O gün rahmet kapıları açılır." [Deylemi]
ZİKİR ÇEKMEK.
HADİS-İ ŞERİF: "Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, onun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc 246)
ORUÇ TUTMAK.
HADİS-İ ŞERİF: "Arefe günü tutulan oruç, bin günlük nafile oruca bedeldir." (Tergîb ve Terhîb Trc, 2/460)