Tuz tüketiminin sağlıksız olduğu halk arasında bilinmesine rağmen tüketimine son verilmez. Gerek yemeklerin içine gerekse bazı sebzelerin üzerine bol bol eklenen tuz sağlığın düşmanıdır. Fazla tüketimi birçok hastalığa sebebiyet verir. Peki tuz neden zarar verir? Tuzun faydası var mıdır? Tuz hakkında her şey bu yazıda...
TUZ NEDİR?
Tuz asit ve baz maddelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir maddedir. Baz içerisinde yer alan eksi ve artı yüklü iyonlardan oluşan tuz su içerisinde eriyen bir maddedir. Doğada birçok yerde bulunmaktadır. Tuz aslında vücudun temel bir besin maddesi olsa da fazla tüketildiğinde vücudun düşmanı haline gelmektedir. Tuz yemeklerin tatlandırılması ve kısa sürede bozulmaması için kullanılmaktadır. Ayrıca karayollarında, hayvanlarda, sanayilerde ve karayollarında kullanılmaktadır.
Vücudumuzda yağ, protein, su ve karbonhidratlar ile birlikte sodyum, fosfor, klorür, kükürt, magnezyum, potasyum gibi iyonlar bulunmaktadır. Bu iyonlar insan vücudunda belirli bir miktardan az veya fazla bulunduğunda elektrolit denge bozulur ve tuzun zararları ortaya çıkar. Saf tuz %60 oranında klorür ve %40 oranında sodyum içermektedir. Vücutta azalan sodyum ve klorür eksikliği tuz tüketimi ile tamamlanmaktadır. Ancak fazla tüketildiğinde tuzun zararları ortaya çıkar ve bazı sağlık sorunlarına neden olur. Peki tuzun zararları nedir ve ne kadar tüketilirse faydalı olmaktadır?
TUZUN ZARARLARI VE FAYDALARI
AŞIRI TUZ TÜKETİMİ HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?
1- Böbrek Hastalıkları
Uzmanlara göre, gerektiğinden fazla tuz tüketmek böbreklerdeki kılcal damarların kan basıncını yükselterek damarlarda tahribata neden olmaktadır. Bu tahribatta idrardan protein kaçağına neden olmaktadır. Ayrıca fazla tuz tüketimi böbrek taşına ve böbreklerin işlevsizliğine neden olmaktadır. Böbreklerdeki işlev kaybı vücudun diyalize ihtiyaç duymasına neden olmaktadır.
2- Ödem
Hücreler arasındaki sıvının artması vücutta ödem oluşmasına neden olmaktadır. Bunun en büyük nedeni de aşırı tuz tüketimidir. Ellerde, ayaklarda ve yüzde şişmeler ödeme bağlı ortaya çıkmaktadır. Çorabınızın veya ayakkabınızın ayağınızı sıkması da ödem nedeniyle olmaktadır.
3- Guatr
Guatr hastalığı dünya da olduğu gibi ülkemizde de çok sayıda kişide görülmektedir. Guatrın önlenmesinde ise iyotlu tuz tüketmek oldukça önemlidir. İyotlu tuz tüketmek iyot yetersizliğine bağlı hastalıkların tedavisinde ve çocuklarda zeka geriliği hastalığının tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.
4- Osteoporoz
Osteoporoz kemik kütlesinde incelmeye bağlı olarak kemik kırılmalarına neden olmaktadır. Normalden fazla tuz tüketmek kemik kütlesinde incelmelerde, kırılmalarda ve kalsiyum kayıplarına neden olmaktadır. Osteoporozdan korunabilmek için kalsiyum içeren besinler tüketilmeli ve tuz tüketimi de azaltılmalıdır.
GÜNLÜK NE KADAR TUZ TÜKETMELİYİZ?
Uzmanlara göre, tuzun zararları bu denli çok iken tuz tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) insanlar için ortalama bir tuz tüketimi belirlemiştir. Ortalama tuz tüketimi kişinin sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ancak belirlenen ideal değer günlük 6 gramdır. Vücudumuz tuzu besinlerden de alabildiği için bu miktarı kesinlikle aşmamak gerekiyor.
Kaynak: ekolojikkoyy