Yapay zeka ile ilgili araştırmalar, filmler ilginizi çekiyorsa bu içerik tam size göre! Yapay zekayı konu alan birbirinden ilginç ve bir o kadar da eğlenceli bu filmleri bir araya getirdik. İzlediğinize asla pişman olmayacaksınız! İşte yapay zekayı konu alan en güzel 20 film...
20- Westworld (1973)
Sinir bozucu bir şekilde anlaşılmaz olan aynı adlı yeni diziyi unutun. Westworld’ün en eğlenceli versiyonu Michael Crichton’ın 1973 yapımı orijinal filmi. Bir robot ve bir kovboy canlanıyor ve işler çığırından çıkıyor. Daha ne istenebilir ki?
19- Robot&Frank (2012)
Üzerinden on bir yıl geçmesine rağmen bu filmin var olduğuna inanmak hâlâ zor. Frank Langella, robot en iyi arkadaşıyla birlikte küçük, sevimli bir suç çılgınlığına girişen Frank adında bir adamı canlandırıyor. Tabii bir de aslında robotun, Langella’nın bunamasına yardımcı olmak için atanmış olması gibi bir detay var ama bu durum macerayı sadece daha da ilginç kılıyor.
18- Moon (2009)
Ay’da deliren bir adam hakkındaki bu gerilim filmi Duncan Jones’un en iyi filmi olmaya devam ediyor. Adamın uzaydaki tek arkadaşı, Kevin Spacey’nin sesiyle konuşan yapay zekâ robot Gerty. Ancak film boyunca adam Gerty’nin kendisine yalan söylediği izlenimine kapılıyor. Spacey ile Ay’da mahsur kaldığınızı bir düşünsenize…
17- Demon Seed (1977)
Proteus IV o kadar gelişmiş bir yapay zekâ programı ki lösemiyi anında tedavi ediyor. Ancak tabii ki de çok geçmeden Proteus açgözlülüğe başlıyor. Giderek daha fazla güç talep ediyor ve sonunda tekerlekli sandalyeye bağlı bir robot kol ve bir lazer silahıyla donanarak en korkunç arzusunu gerçekleştiriyor: Julie Christie ile birlikte olmak. Bu şimdiye kadar yapılmış en absürt ama bir o kadar da gerçekçi yapay zekâ filmi ki kesinlikle listedeki yerini hak ediyor.
16- Avengers: Age of Ultron (2015)
İlk Avengers devam filmi pek iyi değildi ama en azından sinemayı yapay zekâ yaşam formu Ultron'la tanıştırdı. Avengers'ı şehre yeni bir kötü adam geldiğinde giyinmek zorunda kalmaktan kurtarmakla görevlendirilen Ultron, kısa sürede dünya barışına yönelik en büyük tehdidin insanlık olduğunu fark ediyor ve -zamane yapay zeka modasına uygun olarak- onu bizzat ortadan kaldırmaya çalışıyor. Age of Ultron'dan çıkarılacak ders çok açık: Yapay zekaya, onu icat eden sorumsuz milyarderlerden daha az güvenin.
15- M3gan (2022)
Gerard Johnstone’un M3gan’ı, bilinçli hâle gelen ve sonra da son derece tehlikeli hâle gelen bir oyuncak bebeğin hikayesini anlatıyor. M3gan’ın insan arkadaşıyla arasına giren her şeyi sinsice ortadan kaldırması, endişe verici derecede gerçekçi ancak aynı zamanda sadece Loony Tunes çizgi filmlerinde olan türden bir bubi tuzağı havası taşıyor.
14- I, Robot (2004)
Will Smith’in ‘‘insana benzeyen ama insan olmayan şeylerle savaştığı’’ döneminin tam ortasına denk gelen I, Robot’u, sözde zeki aksiyonlardan oluşan başka bir saçma sapan film olarak görebilirsiniz. Ancak Isaac Asimov’un üç robotik yasasını başka türlü duymayacak bir izleyici kitlesine tanıtırken aynı zamanda bir ton para kazanan I, Robot’un başarısı inkâr edilemez.
13- Blank (2022)
Natalie Kennedy’nin ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi olan bu düşük bütçeli gerilim filminin gülünç bir önermesi var. Çalışmasını tamamlayamayan bir yazar, işini bitirene kadar gitmesine izin vermeyen bir yapay zekâ asistanının yardım ettiği bir inzivaya çekiliyor. Bununla birlikte film, hem teknolojinin muhtemel olumsuz sonuçlarını ele alan hem de güzel bir robot aksiyonu sunan etkileyici bir çizgide yürümeyi başarıyor.
12- Wall-E (2008)
2008 yılında, robot zekâsının vasat Marvel dizilerinin jenerikleri için sözde sanat yapmak yerine, gezegeni temizlemek için kullanılacağını düşündüğümüz bir dünyada yaşıyorduk. Belki de Wall-E’yi bu kadar çekici kılan da bu iyimserliktir. Filmde dev, hareketsiz bebekler olarak tasvir edilen gerçek insanlardan daha insan olan ve kendini sevgiye teslim edecek bilince sahip olan Wall-E bize muhteşem bir hikâye sunuyor.
11- Tau (2018)
Yapay zekâ insanlığın işleyiş biçimi için bir tehlike hâline geldiğinden beri, onun gelişini konu alan filmler daha ağır başlı olma eğiliminde. Ancak bir kadının Alexa muadili (Gary Oldman tarafından seslendirilen) bir yapay zekâ tarafından esir tutulduğu Tau, bazen aptalca şeyler olmasını izlemek istediğimizi anlayacak kadar zeki bir film. Tau iyi tasarlanmış mı? Hayır. Bilimsel gerçekliğe dayanıyor mu? Hayır. Ama eğlenceli mi? Evet, hem de nasıl…
10- AI: Artificial Intelligence (2001)
Yapay zekâ ile ilgili filmlerin yer aldığı bir listede tabii ki yapay zekâ adlı bir filmin de bulunması gerekiyor. Stanley Kubrick’in bıraktığı notlardan yola çıkan Steven Spielberg, umutsuzca insan olmak isteyen bir robot çocuk hakkında Pinokyo tarzı bir peri masalı yaratıyor. Filmin kalbindeki trajedi ise Haley Joel Osment’in ölümsüzlüğü. Bir çocuk olarak tasarlanmış olan bu robot sevdiği herkesten daha uzun yaşıyor. Buna (spoiler uyarısı) tüm insanlık da dahil.
9- Brian and Charles (2022)
Bir mucit, bir manken kafası ve eski bir çamaşır makinesinden bilinçli bir robot yaratıyor. Robot, bir adamın giderek artan yalnızlık duygusuyla (gerçek dünyadaki YZ’nin en çok ilgi çektiği alan) mücadele etmek için tasarlandı. Bunun yanı sıra film robot sahipliğinin sorumluluğunu da ele alıyor. Çünkü eğer yapay zekâ gelişecekse, o zaman ipleri elimizden bırakıp onu kendi başına gelişmeye bırakmamız da gerekecek.
8- The Matrix (1999)
Pek çok yapay zekâ filmi robotların yükselişiyle ilgili oluyor ve bilgisayarların bizi yok etmeye karar verdikleri anı anlatıyor. Matrix’in güzelliği ise robotlar bu savaşı kazandıktan çok sonra başlaması. Direniş güçleri olsa da insanlık yapay zekâya karşı kaybetmiş durumda. Yine de Matrix umut veriyor. Kapsüllere batırılmış bir ömre mahkûm olabiliriz ama yine de kurtarılabiliriz.
7- Short Circuit (1986)
Yapay zekâ konusu genellikle kasvetli, kıyametçi bir tonda ele alınıyor. Buna karşılık Johnny 5 kitapları çok hızlı okuyor! Saturday Night Fever soundtrack’iyle dans ediyor! Steve Guttenberg’e anti-semitik bir fıkra anlatarak insanlığını ispatlıyor! Bu yüzden, kendi kaderini tayin eden ölüm robotlarının gelişini eğlenceli göstermeyi başaran Short Circuit’in robotik yıldızı Johnny 5’e bir teşekkür borçluyuz.
6- Blade Runner (1982)
Ridley Scott’ın çığır açan bilimkurgusu, tüm muhteşem prodüksiyon tasarımına rağmen insanlar ve onların yapay zekâ robot muadilleri arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmayı başardığı için akılda kalıyor. Bazıları insan. Bazıları robot. Bazıları da kendilerini insan sanan robotlar. Hatta Harrison Ford’un karakteri o kadar muğlak çizilmiş ki insanlar hâlâ onun ne olduğunu tartışıyor.
5- Ex-Machina (2014)
Alex Garland’ın psikolojik gerilim filmi, yapay zekânın potansiyel yansımalarını bu türünün daha önce sunduğu her şeyden çok daha derinlemesine incelemeyi başarıyor. Alicia Vikander, Oscar Isaac’in canlandırdığı megalomanyak yaratıcısı tarafından hapsedilmiş, görünüşte bilinçli bir robot olan Ava’yı canlandırıyor. Domhnall Gleeson ise Ava’nın zekâ seviyesini belirlemekle görevlendiriliyor ve bunu son derece karmaşık bir manipülasyon ilişkisi izliyor.
4- Her (2013)
On yıl önce, Spike Jonze’un Her filmi tuhaf bir bilimkurgu filmi olarak karşımıza çıkmıştı. Her’de Joaquin Phoenix, telefonunun sesli asistanıyla baştan çıkarılarak bir ilişkiye sürüklenen yalnız bir adamı canlandırıyor. Ancak bugüne geldiğimizde, Her'ün çizdiği geleceğin çoktan gelmiş olduğunu görüyoruz. Yalnızca bu sebeple bile Her bütün övgüleri hak ediyor.
3- The Mitchells vs The Machines (2021)
Bir robot ayaklanması hakkında yapılmış en komik film olan Mike Rianda’nın animasyon filmi (yapımcılığını Phil Lord ve Christopher Miller üstleniyor) baştan sona bir şenlik. Olivia Colman, megalomani sanrıları olan Alexa tarzı bir asistan olan ve yolculuğa çıkan bir aile tarafından durdurulması gereken Pal’ı canlandırıyor. Filmde çok sayıda çarpıcı sahne olsa da verdiği ders açık: Bir YZ katil robotun kafasını karıştırmak istiyorsanız, somun ekmeğe benzeyen bir köpek alın.
2- 2001: A Space Odyssey (1968)
2001, gösterim süresinin büyük bölümünde antagonisti olmayan bir film. Ama sonunda ortaya çıkan Hal yani gezegenler arası bir uzay gemisinin bakımını yapmakla görevli bir bilgisayar programı, yıllarını robotik kötülüğün yüzü olarak geçirdi. Hal uzay gemisinin mürettebatını öldürmeye çalışan ve hayatta kalan tek astronota kendisine canlı bir yaratık gibi davranması için yalvaran Hal bu YZ tartışmasını farklı boyutlara taşıyor.
1- The Terminator (1984) / Terminator 2: The Judgment Day (1991)
Her şeyden önce bu filmlerin başardığı en önemli şey yapay zekâ sözlüğüne büyük bir katkı sağlamak oldu. Filmin yapımından sonra geçen onca yıldan sonra bile bugün birisi Skynet’ten bahsetmeden YZ hakkında konuşamazsınız. Bununla birlikte eğer bilgisayarlar canlanır ve kötü muamelelerinin intikamını almak için Dünya’yı bombalamaya karar verirse, bu filmler Her’ü sollayarak şimdiye kadar yapılmış en ileri görüşlü yapımlar hâline gelecek.