Aralık 2016'da BM tarafından kararla her yıl 30 Haziran, "Dünya Asteroit Günü" olarak kutlanıyor.
Asteroitler Güneş'in yörüngesinde dönen küçük, kayalık cisimler olarak tanımlanıyor. Asteroitlerin çoğu Mars ve Jüpiter'in yörüngeleri arasındaki ana asteroit kuşağında yer alıyor.
Zaman zaman Dünya'ya çarpma ihtimali de olan asteroitlerle ilgili, bilim insanları yeni keşifler yapmaya devam ediyor.
Günümüzde Dünya'ya çarpma tehlikesi bulunan, geçmişte de Dünya'ya çarpan bir asteroidin dinozorların neslinin tükenmesine neden olduğuna işaret eden bilim insanları, asteroitlerin incelenmesi ve araştırılmasının önemini vurguluyor.
Güneş'e uzaklıkları aynı olmadığı için farklı boyut, şekil ve materyallerden oluşan asteroitler, insanlara Güneş Sistemi'nin oluşumu, suyun ve yaşamın kökeni hakkında önemli bilgiler sunuyor.
İşte asteroitlerle ilgili yapılan en önemli keşifler...
1. Uzay madenciliği
Dünya'daki doğal kaynakların tükenmesi ve artan ham madde ihtiyacı, insanları farklı arayışlara yönlendirirken asteroitler, sağladıkları ham madde ve değerli minerallerin bolluğu sayesinde cazip çözüm haline geliyor. Uzay madenciliğinin, çevresel zararları azaltmasının yanı sıra teknoloji sektöründeki üretim maliyetini düşürmesi nedeniyle ilerleyen dönemlerde daha çok tercih edilmesi bekleniyor.
2. Asteroitlerde su keşfi
Asteroitlerle ilgili çok sayıda araştırma yapılırken, NASA ve Alman Aerospace Centre (DLR) ortaklığıyla 15 Şubat'ta gerçekleştirilen gözlemlerde Iris ve Massalia asteroitlerinin yüzeyinde su moleküllerinin bulunduğu tespit edildi. Bu gelişmelerin Güneş Sistemi ve ötesindeki olası yaşam formlarına yönelik çalışmalara ışık tutabileceğine işaret ediliyor.
3. Uzay Ajansları, asteroitleri incelemek için atmosfer dışına araç yolluyor
NASA ve diğer uzay ajanslarının asteroitleri incelemek için yolladığı uzay araçları, hedef asteroitlerden numune alarak ve fotoğraflarını çekerek bilim insanlarının uzay araştırmalarına yardımcı oluyor.
Asteroitlere gönderilen misyonlar, asteroitler hakkında somut bilgilere ulaşmak ve bunlardan faydalanarak gezegenler ve küçük gezegenler gibi diğer gök cisimlerine ilişkin bilgi sahibi olma amacı taşıyor. NASA'nın Ekim 2021'de fırlattığı Lucy, Apophis asteroidine doğru yol alan Osiris-Apex ve Psyche asteroidinin keşfi için fırlatılan aynı isimdeki uzay araçları, bu görevlerini sürdürüyor.
4. Lucy misyonu
NASA'nın 2021'de başlattığı Lucy misyonuyla aynı isimdeki uzay aracı, ana asteroit kuşağına gönderildi. Görevine devam eden Lucy'nin Jüpiter'in yörüngesinde yer alan "Trojan" adlı 8 asteroidin yanı sıra 2 asteroidin daha yakınından geçerek "rekor sayıda" inceleme yapması planlanıyor.
Lucy aracı, Kasım 2023'te Mars ile Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında bulunan uzay kayasının yanından geçmiş, Dinkinesh asteroidinin görüntülerini almıştı. Görüntüler, tahmin edilenin aksine Dinkinesh'in yörüngesinde dönen uydunun birbirine dokunan iki küçük nesneden oluştuğunu göstermişti.
5. Osiris-Apex misyonu
NASA'nın Osiris-Rex uzay aracı, 24 Eylül 2023'te Bennu asteroidinden topladığı numuneyi Dünya'ya bırakmıştı. Bu uzay aracının ismi, görevini başarıyla tamamlamasının ardından Osiris-Apex olarak değiştirilmiş ve araç, Apophis asteroidinin incelenmesi için yeniden fırlatılmıştı. Osiris-Apex uzay aracının 2029'da Apofis asteroidine ulaşması bekleniyor.
6. Apofis asteroidi
Mısır kötülük tanrısı Apofis'in adını taşıyan yaklaşık 335 metre genişliğindeki asteroit, 19 Haziran 2004'te Kitt Peak Rasathanesince keşfedilmişti.
Bilim insanları, silikat, nikel ve demir içeren S tipi asteroit sınıfındaki Apofis'in 13 Nisan 2029'da Dünya'nın 31 bin kilometre yakınından geçeceğini bildirmiş, Osiris-Apex uzay aracının bu geçiş sırasında asteroidi inceleyeceği açıklanmıştı. Osiris-Apex aracının incelemeleri sayesinde Apofis'in yapısı hakkında daha fazla bilgiye sahip olunacağı tahmin ediliyor.
7. Psyche misyonu
NASA'nın Psyche uzay aracı, metalce zengin aynı isimdeki asteroidin incelenmesi için Ekim 2023'te fırlatılmıştı. Psyche'ın metalce zengin olduğu için önce bir gezegenin oluşumunda rol oynamış olabileceği düşünülen aynı isimdeki asteroide Ağustos 2029'da ulaşması öngörülüyor.
8. Hera misyonu
Avrupa Uzay Ajansının (ESA), araştırma görevi kapsamında Ekim 2024'te Juventas ve APEX küp uydularını Didymos B asteroidine göndererek etki değerlendirmesi yapacak. Didymos Asteroit Sistemi'ne Aralık 2026'da ulaşması planlanan Hera, gezegen savunması amacıyla asteroitlerin yönlerini değiştirme fikrini test edecek.