İzlediği tek resmi maç Galatasaray maçı, büstü dikilen ilk kulüp Fenerbahçe, ziyaret ettiği ilk futbolcularsa Beşiktaşlı.
İsim babası olduğu tek takım Güneşspor, bizzat kurdurduğu kulüp ise Muhafızgücü. Peki, Atatürk gerçekten hangi takımı tutuyordu?
1934 yılında Fenerbahçeli yöneticiler Atatürk'e "İzin verirseniz bir büstünüzü stadımıza koymak isteriz" dediler. Bunun üzerine Atatürk "Şimdi bu büstü buraya koyarsak 'Atatürk Fenerbahçeli'derler ama ben hiçbir takımı tutmam, hepinizi çok severim" dedi.
Fakat Fenerbahçeli yöneticilerin ısrarına dayanamayıp büstün stada konulmasını kabul etti. Atatürk futbol takımlarına büyük destek verdi. Başarılarını tebrik etti, onlara anılar ve övgü dolu sözler bıraktı.
Fakat maçları izlemek gerektiğini belirtmedi. Hatta kendi adına düzenlenen Gazi Kupası maçlarına dahi gitmedi. Üç büyüklerin oynadığı maçlardan yalnızca Galatasaray-Romanya karşılaşmasını seyretti.
"BEN DE FENERBAHÇELİYİM DEMİŞTİ"
Atatürk'ün hiçbir kulübün mensubu, taraftarı olmadığını ifade eden Arığ, “Ancak birkaç tane tipik örnek var. Çok kritik bir Galatasaray-Fenerbahçe maçı öncesi köşkte yapılan bir toplantıda gündeme geldi. Galatasaraylılar el kaldırsın, kaldırdı 9 kişi, Fenerbahçeliler el kaldırsın, kaldırdı 8 kişi, işte o zaman Atatürk, 'bir de ben' dedi ve sayı 9'a 9 oldu. Ayrıca bazı medya mensubu arkadaşlarımız Atatürk'ün karşı yakaya geçerken Fenerbahçe Kulübü'nü ziyaret ettiğine dair yazılar, belgeler çıkarır." dedi.
Arığ, "Atatürk, karşı yakaya İsmet Paşa'ya gidecekti. Giderken erken saatlerde kulübe uğradı, 'bir çay içelim' dedi. Kulüpte kimse yoktu. Etraftan haber saldılar, geldiler, ziyarette karşılanmaz mı Atatürk? Bunu ben ziyaret etti şeklinde değerlendiremiyorum. İstanbul'da Galatasaray Kulübü'nü ziyareti yoktur Atatürk'ün.
Galatasaray Kulübü'ne zaten Kurtuluş Savaşı'na katkıda bulunmadığı için pek sempatiyle bakmıyordu. Beşiktaş da zaten saray mensuplarının kulübüydü. Saray paşalarının, bakanların, vezirlerin kulübüydü. Onlara karşı da bir sempatisi yoktu. Ancak Kurtuluş Savaşı'na katkıda bulunduğu için Fenerbahçe'ye sempati duyardı." şeklinde konuştu.
Bir başka iddiaya göre ise, 1930–1933 yılları arasında Galatasaray'ı üç kez ziyaret eden Atatürk, Galatasaray Müzesi'ni gezerken, Sadak'a yazdığı mektubu gördü. "Bu kıymetli müzeye fotoğrafım lazım, imzalayıp vereyim" dedi.
İmzalı fotoğrafı18 Eylül 1928'de müzeye gönderdi.
BEŞİKTAŞLI MIYDI?
Balkan Savaşları sırasında Selanik kaybedilince İstanbul'a büyük bir göç başladı. Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım'la birlikte İstanbul Beşiktaş'ta 76 numaralı evde yaşamaya başladı. Bu ev, Beşiktaş'ın antrenman sahasına komşuydu. Atatürk sık sık sahaya iner ve Beşiktaşlı gençlerin çalışmalarını izlerdi. 1916 yılında Beşiktaşlı yöneticiler Ahmet Fetgeri ve Fuat Balkan Bey'le sohbeti sırasında "Efendiler, sizlerin ve sporcularınızın ciddi çalışmalarını çeviklik ve maharetlerini zevkle ve ayrıca dikkatle izliyorum. Sizi candan kutlar başarılarınızı her zaman duymak isterim" dedi.
1. Dünya Savaşı yıllarında zaman zaman İstanbul'dan ayrılan Atatürk, annesini ve kız kardeşini Beşiktaşlı yöneticilere emanet ediyordu. Bu yüzdendir ki taraftarlar Atatürk'ün Beşiktaşlı olduğunu iddia ediyor..