Türkiye Cumhuriyeti’nin günümüzdeki en stratejik müzelerinden biri olan, 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başlatmak üzere geldiği Samsun’da altı gün konakladığı ve bugün Gazi Müzesi (Gazi Museum) olarak kullanılan Mantıka Palas (Mantika Palace) olarak binen binada Mustafa Kemal’e suikast girişiminde bulunulduğu ortaya çıktı.
İŞTE O SUİKAST GİRİŞİMİNİN DETAYLARI…
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919 günü Samsun’un İlkadım İlçesi Kale Mahallesi Mecidiye Caddesi üzerinde yer alan o dönem aıntıka Palas olarak bilinen ve sonradan Gazi Müzesi’nde 6 gün kalarak, kurmaylarıyla beraber Milli Mücadelenin ilk planlarını yaptı. Mustafa Kemal Mıntıka Palas’ta çalışırken; otelin kapısında, Mustafa Kemal’in yakın korumasının “Yasak diyorum ulan!” dediği duyuldu. Koruma bu sözü bir kaç defa tekrar ettiğinde paşanın yaveri Cevat Abbas, tabancasını çekerek kapıya geldi. Karşısında orta yaşı, iri yarı, palabıyıklı esmer bir adam, “Mustafa Kemal Paşa’yı göreceğim” dedi. İsteğinde ısrarlı olan bu adamı yaver Cevat Abbas, Mustafa Kemal Paşa’nın odasına götürdü ve “Sizi bir vatandaş görmek istiyor Paşam” dedi. Mustafa Kemal ise babacan bir tavırla “Gel bakalım evlat, bir arzun mu var?” diye sorarken, vatandaş “Var paşam zatınıza söyleyeceklerim var!” dedi.
Mustafa Kemal, “Haydi çekinme, söyle öyleyse” dedi. Paşaya kendisini ifade eden vatandaş “Paşam zatınızı vurmak için vazife verdiler” diye konuştu. Mustafa Kemal ise “Peki vur öyleyse, yap vazifeni haydi.” yanıtını verdi.
‘PADİŞAHIMIZIN DÜŞMANI OLAN PAŞAYI VUR’
“Aman paşam, sen vurulacak adam mısın? Sen baştacı olmaya layıksın” diyerek, ceketinin iç cebinden çıkardığı tabancayı masanın üzerine bırakan vatandaş pişman olduğunu ifade ederek, Mustafa Kemal’e şunları söyledi; “İşte paşam, bana verdikleri tabanca. ‘Git, o vatan, millet haini, padişahımızın düşmanı olan paşayı vur’ dediler. Ben de zatınızı öyle zannederek öldürmeye karar verdim.
Üç gündür arkanızda dolaşıyorum. Bütün düşüncelerim alt üst oldu. Meğer beni aldatmışlar. Az kalsın milletin babasını vuracaktım. Senin, hemşehrilerinle konuşmalarını dinledim, baktım ki; sen yalnız bizi düşünüyorsun. Bizi düşmanlarının elinden kurtarmak istiyorsun. Asıl hain onlar; o senin düşmanın olacak namussuzlar. Ben de artık sendenim paşam…”
MINTIKA PALAS (GAZİ MÜZESİ) HAKKINDA
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatmak üzere, beraberindeki 18 silah arkadaşı ile 19 Mayıs 1919 Pazartesi sabahı Samsun’a karaya çıktığında, Mantıka Palas (Mantika Palace) olarak adlandırılan bu otel de konakmış ve Kurtuluş Savaşı’nın ilk planlarını da burada yaptı. O günün anısına, Mantika Palas Otel’in anahtarı 1926 yılında, Samsun Valisi Fahri Bey’in başkanlığındaki Samsunlu bir heyet tarafından Samsun halkı adına İstanbul’da Mustafa Kemal Paşa’ya teslim edildi.
Mustafa Kemal Paşa eşi Latife Hanım ile birlikte Samsun’a ikinci gelişlerinde (20 Eylül 1924) Şehinzade Remzi Beyin evinde konuk oldu. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a üçüncü gelişlerinde, (16-18 Eylül 1928) ve dördüncü gelişlerinde (22-26 Kasım 1930) Samsun halkının kendilerine hediye ettiği bu binada konakladı.
Atatürk’ün ölümünden sonra kız kardeşi Makbule Hanım’a geçen tarihi bina, 13 Eylül 1939’da Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılarak, 4 Ekim 1940 yılında Gazi Müzesi (Gazi Museum) olarak ziyarete açıldı.
Alt katı önceleri Atatürk Halk Kütüphanesi ve Samsun Oda Tiyatrosu olarak hizmet veren Gazi Müzesi, 1995’te Kültür Bakanlığı’na devredildi ve yeniden düzenlenerek 8 Kasım 1998 tarihinde tekrar hizmete açıldı. 2006 yılında son bir yenileme ve Samsun’daki Atatürk Müzesi’nde bulunan koleksiyonlarında bu binaya taşınması ile her iki katı da Gazi Müzesi olarak 22 Mayıs 2006 tarihinden yeniden ziyarete açıldı.
Kaynak: Gazete Gerçek-Tolga BİRGÜCÜ
ATATÜRK'ÜN KALEMİNDEN 11 KİTAP!SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN.