Cumhuriyetin kurulmasının ardından Gazi Paşa ticareti canlandırmak ve sanatsal faaliyetleri arttırmak amacıyla ülkemizi tanıtmak için şimdiki adıyla PR çalışması gerçekleştirdi.
Çağın ötesinde ve dünyada ilk olan Karadeniz Vapuru Projesi, Cumhuriyet'in ilanından 3 yıl sonra Gazi Paşa’nın önerisiyle hayata geçirildi.
Türkiye'yi tanıtan çeşitli ürünlerin sergilendiği gemi, 12 Haziran 1926 tarihinde İstanbul'dan demir aldıktan sonra 12 ülkede 16 şehri ziyaret etti. Karadeniz Vapuru, 86 günde 10 bin mil yol kat ettikten sonra 5 Eylül 1926 tarihinde İstanbul'a döndü.
Karadeniz Vapuru'nun yolcuları arasında sanatçı, gazeteci, milletvekili, öğretmen, müzisyen ve denizcilerden oluşan 285 kişilik bir ekiple dünyanın çeşitli noktalarına gitmek için yola çıkıyor.
Geminin içerisinde Karadeniz Vapuru’nda açılan sergi kısmında Türkiye’ye ait Kütahya çinileri, lokumlar, el dokuma halılar, tekel ürünleri, kehribar ürünleri ve kıymetli taşlarla yapılmış süslemeler gibi birçok ürün bulunuyor. Geminin iç dekorasyonu Sanayi-i Nefise Mektebi öğrencilerinin yapmış olduğu heykel, resim ve biblolarla süsleniyor. Karadeniz Vapuru içerisinde yer alan bu ürünlerin üzerine 4 farklı dilde bilgilendirme etiketleri konuyor.
Karadeniz Vapuru; Bona, Barselona, Londra, Amsterdam, Helsinki, Marsilya ve Napoli’de dahil olmak üzere toplamda 16 limanda demirliyor.
Gidilen bu yerlerde büyük ilgiyle karşılanan Karadeniz Vapuru balo salonunda İstiklal marşımızın bestecisi Osman Zeki Ünger’in yönettiği Cumhurbaşkanlığı orkestrası konserler veriyor ve balolar düzenleniyordu. Karadeniz Vapuru’nu ziyaret eden ve balolara katılan misafirler karşılaştıkları modern Türk kadınları, takım elbiseli Türk erkekleri ve başarılı orkestramız karşısında hayran kalıyor.
Gazi Paşa hedefine ulaşıyor. Gidilen her ülkenin gazetelerinde bir sonraki gün Karadeniz Vapuru’ndan övgüyle söz ediliyordu. Gemi dönüş yoluna geçtiği zaman gemide bulunan ürünlerle ilgili birçok ticari anlaşma sağlanıyor.
Atatürk'ün, Karadeniz Vapuru'nda açılan gezici sergiyi ziyareti ve geminin hatıra defterine yazdıkları:
"Sergi, başarıya ulaşmış bir eserdir. Bende gayet iyi izlenimler meydana getirdi. Sunuş tarzı çok iyidir. Hazırlayıcısını takdir ve tebrik ederim."
Karadeniz Vapuru'nun kaptanları ve gemi personeli