Avatar bedenleme demek. İnternette sanal kimlik yaratmaya karşılık geliyor. Sevimli bir yanı var; kendiniz için oluşturduğunuzda eğlendirebiliyor. Gerçek bir kişi/kurum taklit edildiğinde ise kötü amaçlar için kullanılabiliyor.
BİR AVATAR DÜŞÜNÜN
Bir program düşünün; bu program sayesinde her biri bir avatar olan sahte hesaplar oluşturalım. Sosyal medyada her hesap, gerçek bir hesaba çok yakın özelliklere sahip olsun. Beğensin, yorum yapsın, kampanya çıksın, paylaşsın.
Avatara anahtar sözcüklerle -mesela "Çağdaş", "yazar" ve "avatar" olsun- talimat verelim. "Bana aleyhte 3 mesaj yaz" diyelim. Yazsın. "Bir sosyal medya platformunda paylaş" diyelim. Paylaşsın. Hem de saniyeler içinde..
Daha bitmedi; avatarın diğer avatarlarla hızlı biçimde etkileşimde olmasını ve bu mesajları internette yaymasını isteyelim. Emir anında yerine gelsin. Mesaj hızla yayılsın. Hatta bir etiketle 'en çok konuşulan konular' arasına girsin.
Bir avatar, cihazları hackleyebilir, bilgisayar korsanı, casusu olabilir, bilgi toplayabilir, istenen dilde hikaye yazabilir, dezenformasyon üretebilir-yayabilir, siber pazara doküman sızdırabilir, itibar suikastında bulunabilir, sosyal medyadaki gruplara katılabilir, organize ve sistematik saldırıda bulunabilir. Üstelik diğer avatarlarla birlikte eş zamanlı ve yıkıcı bir şiddetle ..!
AVATARLARI KONTROL EDEN GÜÇ
Sosyal bot hesapların yerini avatarlar almaya başladı. Kontrol altındaki avatar ordularıyla siyasi, ticari vb. amaçlarla dezenformasyon yayılıyor olabilir. Gerçek kişinin/kurumun adını kullanarak oluşturulan avatarlarla, sosyal medya hesabı açıyor ve çeşitli paylaşımlarda bulunuyor olabilir.
Hedef alınan gerçek kişi/kurum gücüyle avatarlara karşı durmak zor ama unutmamak lazım ki o avatarları kontrol eden güç de gerçek kişi/kurum.
Dezenformasyon silahını kullanan avatar ordusuyla siber operasyon çekilen internet ortamında savunmasız kalmamak gerekli.
Kaynak: AA