DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere Avrupa çapında kitlesel eylemler düzenleniyor. Fransa’da maaş artışlarının enflasyon karşısında yeterli olmadığını düşünen vatandaşlar sokaklara dökülürken, İngiliz demiryolu personeli ve Alman pilotlar da daha iyi bir ücret için greve gittiler.
Avro Bölgesi’nde, yıllık enflasyon, ekim ayında, enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 10,7’ye ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye çıktı.
Avrupalılar, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji faturalarının ve gıda fiyatlarının arttığına şahitlik ederken, hükümetleri de enerji maliyetlerinin baskısı altındaki hane ve şirketleri zor durumda bırakmakla suçluyor.
FRANSA: EN BÜYÜK SENDİKA GREVDE
Avrupa’daki grevlerin en yoğun yaşandığı yer Fransa. Başta Paris ve civarındaki toplu taşıma çalışanları ile ülkenin en büyük işçi sendikası CGT grev kararı aldı.
Toplu taşımadan sorumlu kurum RATP çalışanlarını temsil eden farklı sendikalar ile ülkenin en büyük işçi sendikası CGT, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve maaş artışı talebiyle 10 Kasım’da greve başladı.
Başkent Paris ve içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesinde toplu taşımadaki grev sebebiyle “kara gün” yaşanacağı tahmin edilirken banliyö trenleri ve metro seferlerinde aksamalar oluyor. Bu kapsamda Paris’te protesto yapıldı. Eylemlere Fransa Öğrencileri Ulusal Birliği’ne (UNEF) üye öğrenciler de katıldı. Yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı gösteri, Cumhuriyet Meydanı’nda başlayıp Opera Meydanı’nda son buldu.
Opera Meydanı etrafındaki yoğun güvenlik önlemleri araç trafiğini olumsuz etkiledi.
İNGİLTERE: SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GREVİ KORKUTUYOR
Birleşik Krallık’ta da enflasyon altında teklif edilen maaş zamları sonrası grev kararı alındı. Ülkede enflasyon, eylülde yıllık yüzde 10,1 ile son 40 yılın zirvesine ulaştı.
Ülkede son haftalarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu greve çıktı.
Grev kararı alanlar arasında metro çalışanları, otobüs şoförleri ve UBER sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları yer alıyor.
Ülkede bu hafta bazı demir yolu sendikaları, gelecek haftalarda ise hemşireler greve gitmeye hazırlanıyor. Hemşirelerin grev kararı ülkede ciddi bir tartışmaya yol açtı. Hemşireler ve sağlık çalışanlarının greve gitmesi, hem hastane içinde hem de ambulansa ulaşmada ciddi riskleri taşıyor. Sağlık çalışanlarının grev yapması halinde, İngiliz ordusunun “999” çağrılarına (acil sağlık hizmeti) bakacağı açıkladı.
ALMANYA: MAAŞ ARTIŞI ENFLASYONUN ÇOK ALTINDA
Almanya’da maaşlar enflasyonu karşılamıyor.
Ekim ayı enflasyonu enerji ve gıdada yüksek artışların etkisiyle beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 10,4 ile yeni bir rekor kırarken 2023 için gelecek zamların yüzde 10’un altında olması bekleniyor. Emekliler için ise tahmini zam yüzde 3,5. Bu ortamda Almanlar da greve gidiyor.
Geçen hafta 200 binden fazla işçi metal ve elektrik endüstrilerindeki fabrikalarda kısa süreli uyarı grevlerine ve protesto eylemlerine katıldı. IG Metall sendikası, ülke genelinde ücretlerin artırılmasına karşı direnen işverenlere kısa süreli uyarı grevi ve protesto eylemi düzenleyerek yanıt veriyor.
Alman sendikası IG Metal Kueste, salı günü Hamburg’daki Airbus da dahil olmak üzere 15 fabrikada işçileri greve çağırdı.
Alman hava yolu şirketi Lufthansa, Bağımsız Kabin Personeli Organizasyonu (UFO) sendikası ile kabin personelinin aylık maaşlarının Ocak 2023’ten itibaren 250 avro, Temmuz 2023’ten itibaren ise yüzde 2,5 artırmak için anlaşmaya vardı.
Alman otomobil üreticisi Audi, çalışanlarına kalıcı ücret artışları yerine bir kereye mahsus vergiden muaf ödemeler teklif etmeyi planlıyor. Yüksek enflasyona karşı hükümet, ‘Enflasyon Primi’ adı altında şirketlerin çalışanlarına 3 bin avroya kadar prim verilmesine olanak tanıdı.
Öte yandan, özellikle Almanya’nın doğusunda, Almanya için Alternatif Parti’nin (AfD) öncülüğünde binlerce kişiyle protestolar yapıldı. Protestolardaki talep ise Rusya ile ilişkileri düzeltip doğal gaz tedarikini sağlamak.
BELÇİKA: ULUSAL EYLEM GÜNÜ İLAN EDİLDİ
Belçika’daki neredeyse tüm işçi sendikaları hayat pahalılığını protesto için 9 Kasım’da greve gitti.
Sendikaların “ulusal eylem günü” ilan ettiği 9 Kasım’da ülkede kamu hizmetlerinde ciddi aksamalar oluştu. Özellikle toplu ulaşım durma noktasına geldi. Okullar, havalimanları ile bazı süpermarket zincirlerinde de çalışanlar greve katıldı.
Grev günü Brüksel Havalimanında uçuşların yarıya yakını yapılmadı. Tren, otobüs, tramvay ve metro gibi toplu ulaşım araçlarının büyük bölümünün de grev gününde çalışmayacağı açıklanmıştı.
Sendikalar özellikle enerji fiyatlarındaki artışa dikkati çekerek hükümetin bir an önce önlem almasını talep ediyor.
İSPANYA: EMEKLİLER DE MEYDANLARDA
İspanya, enflasyonda çift haneleri en erken gören ülkelerden. İspanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre İspanya yüzde eksi 4,5 ile alım gücünün en çok düştüğü ikinci AB ülkesi. Ülkede maaş artışı talebiyle grev yapan işçi sendikalarının yanı sıra emekliler de kitlesel eylemler düzenledi.
Memurlar ilk grevlere giden çalışan grup oldu. Maaşların AB ortalamasının yüzde 20 altında olduğunu savunan memurlar, hükümete daha adil maaş artışı çağrısında bulunuyor.
İşçi sendikaları da bu zamana kadar yürütülen müzakerelerde maaş zammı taleplerini kabul etmeyen Sanayiciler ve İşverenler Konfederasyonu’nu (CEOE), “ya zam ya da çatışma” diyerek, grev ve daha büyük gösterilerle tehdit etti. Ülkede sektörel olarak yürütülen eylemlerde mevcut durumda Vueling hava yolu şirketi ile Renfe demir yolu şirketi çalışanları maaş artışı talebiyle grev yapıyor. Ulaştırma sektörü çalışanları da 14 Kasım’dan itibaren süresiz greve gideceğini açıkladı.